Consiliul European a decis. Femeile care sunt obligate de partenerii de viață să se sterilizeze, să se mutileze genital, sau care sunt terorizate psihic vor fi protejate. Ele vor avea dreptul să cheme în instanță bărbații agresori, faptele celor care recurg la astfel de gesturi violente fiind încadrate ca infracțiuni. 

Guvernul României a semnat recent, la Strasbourg, Convenția Consiliului European care vizează prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Documentul a fost semnat de ministrul Muncii,  Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb. Convenția reprezintă cel mai cuprinzător tratat internațional care abordează violarea gravă a drepturilor omului. În consecință, cei care își obligă partenerele de viață să le solicite specialiștilor aplicarea unor tehnici de sterilizare soldate cu mutilarea genitală, induc emoții negative, frică, spaimă din setea de a provoca răul consoartelor lor, nu mai au șansa de a scăpa nepedepsiți în urma agresiunilor. Grație Convenției încheiate la Strasbourg și care se va aplica și în România, aceștia vor putea fi chemați în judecată de victimele lor și sancționați conform legii, pentru infracțiune. 

“Femeile din România, victime ale violenței fizice, psihice sau sexuale, nu trebuie să se mai simtă singure sau neputincioase în fața unui fenomen criminal. Semnarea Convenției reprezintă un pas firesc, pe care Guvernul României îl face pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice. Milioane de femei cad pradă acestui fenomen, pe care nu ezit să-l numesc criminal. (…) În calitate de ministru mandatat de premierul Victor Ponta să semnez acest act vital pentru femeile victime ale formelor de violență de gen, vreau să evidențiez eforturile comune ale membrilor Guvernului României și ale parlamentarilor noștri, care s-au luptat pentru ca România să devină unul dintre statele care semnează și ratifică în mod prioritar acest document”, a spus Rovana Plumb, ministrul Muncii și Familiei, după semnarea documentului.   

Cum vor fi protejate victimele? 

Este important de știut că beneficiarele vor fi femeile indiferent de vârstă, etnie, rasă sau mediu social. Cele care își vor căuta dreptatea în instanță vor fi scoase din căminul conjugal și protejate de autorități. Ele vor beneficia de asistență medicală, consiliere psihologică și juridică și vor fi adăpostite, împreună cu copiii lor, în centre speciale pentru victimele violenței în familie. Copiii, la rândul lor, vor fi îngrijiți medical și consiliați psihologic. Pentru protecția victimelor violenței domestice, statul va instrui specialiști care să lucreze cu femeile. Și ia în calcul și includerea ca disciplină în programele școlare, la toate nivelurile de educație a problematicii egalității. Până în prezent, Convenția a fost semnată de 24 de state și ratificată de alte 11.