Ziua Națională fără Tutun
A treia zi de joi a lunii noiembrie, este recunoscută ca fiind Ziua Națională fără Tutun. Cu acest prilej, pe 12 noiembrie, specialiștii Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, din București, au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat rezultatele celei mai recente cercetări în domeniu.
Medicii avertizează! Românii continuă să cheltuiască mult din venitul lunar pentru produse din tutun. Aproximativ o treime dintre fumători dau, în fiecare lună, cel puțin echivalentul unei treimi din salariul minim pe economie. Deși costă mulți bani, țigările devin atracția principală a multor femei. Tot mai multe reprezxentante ale sexului frumos cad în patima viciului fumatului și constituie un model de viață nesănătoasă, pe care copiii și adolescenții de educația cărora se ocupă, îl urmează negreșit. O dovedesc rezultatele celui mai recent studiu realizat de specialiști.
Le ispitesc aromele mentolate
Cercetarea privind “Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale din România cu privire la consumul de tutun în 2015”, arată că prevalența totală a fumatului în rândul populației adulte se menține constantă față de anul 2011 și anume 26,2% față de 26,7%. Se observă, însă, o ușoară creștere a prevalenței în rândul femeilor, de la 14,5% în 2011, la 16,8% în 2015. Medicii pun acest lucru pe seama apariției pe piață a noi produse din tutun aromate, mai ales mentolate, fiind cunoscut faptul că femeile preferă acest tip de țigări, mai ales dacă sunt și “slim”. Această constatare dovedește, încă o dată, că fumatul contribuie semnificativ la scăderea calității vieții și la menținerea sărăciei, avertizează sprecialiștii.
Și copiii trag din țigară
“Principalul motiv pentru care copiii și adolescenții încep să fumeze este faptul că adulții fumează. Indiferent că e vorba de persoane publice pe care tinerii îi admiră, de părinți și profesori care, fumând, nu mai au autoritatea și legitimitatea de a le interzice să fumeze, formarea ca adulți se face prin copierea obiceiurilor celor maturi. De aceea, acțiunile de descurajare a debutului fumatului trebuie făcute de specialiști care, pe lângă cunoașterea metodelor de comunicare dovedite a fi eficiente, trebuie să fie ei înșiși nefumători. Legea prevenției, dezbătută recent în Parlamentul României, trebuie să conțină, în mod obligatoriu, și o prevedere referitoare la statutul de nefumător al celor care urmează să facă educație pentru sănătate”, a explicat dr. Teodora Ciolompea, specialist în promovarea sănătății.
“Expunerea la fumul de țigară acasă continuă să fie crescută, aproximativ 40% dintre adulți fumând pasiv la domiciliu. Interzicerea fumatului în spațiile publice închise, care a fost avizată favorabil de toți membrii Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, sperăm să fie aprobată cât mai repede și de plenul Camerei Deputaților și promulgată de Președinte. Uitându-ne la ceea ce s-a întâmplat în alte țări, după implementarea acestei prevederi a scăzut semnificativ fumatul la domiciliu, cei mai câștigați fiind copiii. O dată ce își formează, la locul de muncă și la cel de petrecere a timpului liber, un obicei din a merge în aer liber să fumeze, fumătorii vor tinde în a aplica și acasă acest nou reflex”, a explicat dr. Magdalena Ciobanu, expert în controlul tutunului.
Gravidele care fumează, predispuse avortului spontan
Pe lângă aceste probleme grave de sănătate, femeile care fumează mai riscă și tulburări ale ciclului menstrual și cancer de col uterin. Gravidele fumătoare pot să aducă pe lume copii cu malformații congenitale sau chiar să fie nevoite să sufere avorturi spontane.
Ce riscă fumătorii?
cancer pulmonar – care duce inevitabil, la deces,
accident vascular cerebral – soldat cu paralizie sau deces,
degradarea mușchiului inimii – grăbind decesul,
anevrism aortic – soldat cu deces,
emfizem pulmonar,
bronșită cronică,
cancer al pancreasului – ale cărui complicații duc la deces,
cancer al limbii, gingiilor, faringelui sau laringelui – cu un mare risc de deces prematur,
cancer de vezică urinară – pentru că reziduurile toxice sunt eliminate prin urină,
ulcer gastroduodenal,
boli de intestine,
gripă,
afecțiuni tiroidiene,
leucemie,
tulburări de somn,
probleme de vedere,
disfuncții erectile,
infertilitate.