Agricultorii români se confruntă cu o nouă problemă generată de cerința Comisiei Europene referitoare la identificarea fără echivoc a parcelelor agricole. În urma verificării prin teledetecție a parcelelor agricole, APIA a constatat că o mare parte a fermierilor români nu au respectat această regulă esențială impusă de CE.

Acesta este motivul pentru care foarte mulți fermieri riscă să fie supuși unor retrageri masive de la plată! Codurile de neconformitate, cum sunt denumite aceste nereguli, atrag tăierea de la plata subvenției a parcelei agricole pe care fermierul nu a identificat-o fără echivoc. Încă de la începutul aplicării ei, această regulă a dat multe bătăi de cap fermierilor români, mai ales pentru că Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți directe din agricultură a fixat o abatere a parcelei agricole extrem de mică, de doar 0,75 m, aferentă unei zone tampon calculată în aplicația electronică GIS.

 

Digitizările fermierilor nu corespund cu verificările

Potrivit reglementărilor în vigoare, fiecare fermier avea obligația, la depunerea cererii unice să-și identifice parcela în sistemul IPA online. În urma verificărilor prin teledetecție efectuate de compania Gauss, însă, s-a constatat că identificările efectuate de fermieri nu corespund cu măsurătorile efectuate de această companie. Iată care este motivul pentru care se anunță foarte multe respingeri la plată, iar mulți fermieri români s-ar putea pomeni fără o parte consistentă din subvenția pe suprafață. De aceea, pentru a evita un val de nemulțumiri din partea agricultorilor, MADR și APIA iau în calcul soluția de a solicita o derogare de la Comisia Europeană în privința identificării fără echivoc a parcelei agricole. Această cerință nu se potrivește deloc cu realitatea din agricultura românească, fără a mai pune la socoteală marja de eroare de doar 0,75 m. Ca să se încadreze în această toleranță, un fermier trebuie să dețină o aparatură performantă și să apeleze la un topograf profesionist. Un alt argument este cel care privește faptul că în România terenurile agricole sunt fărâmițate, unele exploatații având între 1-5 ha. În aceste condiții, este absurd să i se ceară unui agricultor, care lucrează atât de puțin teren, să măsoare cu precizie matematică parcelele agricole pentru care solicită subvenții.

 

Dacă se va cere și obține această derogare, va fi necesară și modificarea legislației naționale, în primul rând a OMADR 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți și, probabil, a Ordonanței subvențiilor.