Trei zile splendide, cu un soare mângâietor, au făcut din cea de-a 8-a ediție a Festivalului Toamnei de la Bragadiru un eveniment de neuitat. Au fost trei zile minunate, cu distracție și voie bună și un program artistic de excepție. Am putea spune, fără să greșim, că organizatorii s-au întrecut pe ei înșiși și le-au oferit bragadirenilor prilejul unei sărbători unice, de care își vor aduce aminte, negreșit, peste ani și ani, pentru că surprizele s-au ținut lanț…

Prima surpriză oferită de organizatori a venit vineri, 23 octombrie, pe înserat. La Casa de Cultură „Mihai Eminescu” au poposit doi oaspeți îndrăgiți, Stela Popescu și Alexandru Arșinel, alături de colegii lor de la Teatrul „Constantin Tănase”, la fel de cunoscuți și apreciați de spectatorii genului. Artiștii de la  „Tănase” au adus pe scenă „Viva Revista” cel mai nou spectacol revuistic al teatrului bucureștean, în regia lui Cornel Popovici. Alături de cei doi „monștri sacri”, Stela și Arșinel, care au smuls valuri de hohote de râs și aplauze de la cei aflați în sala arhiplină a așezământului cultural din Bragadiru, pe scenă au mai urcat Alexandru Lulescu, Adrian Enache, Vasile Muraru, Valentina Fătu, Ana Maria Donosă, Cristian Simion, Nae Alexandru, Daniela Tănase și „special guest star” Diana Radu Stan, directorul Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, dar și ansamblul de balet al teatrului. Și să vezi râs și voie bună, de se țineau bragadirenii cu mâinile de burtă! Într-un cuvânt, distracție de zile mari.

Prichindei, clovni, și fachiri

Ziua a doua, sâmbătă, 24 octombrie, a debutat cu un spectacol susținut de cei mai mici și mai talentați locuitori ai orașului, în fața sutelor de spectatori, mămici, tătici și bunici, veniți să-și aplaude odraslele. În fața unei „păduri” de brațe ridicate cu telefoanele mobile, au dansat încântător atât „veteranii”, cât și „bobocii” trupei de dans „Amicii”, din cadrul Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, din Bragadiru, îndrumați de Florin Gogan, respectiv, Roxana Rece.

După ei, pe scenă au urcat micuții sportivi ai clubului de arte marțiale Hontai, antrenați de sensei Marian Anghel, care le-au oferit spectatorilor o demonstrație de kick-boxing.

Prichindeii au fost apoi răsplătiți cu un spectacol de circ, susținut de Trupa Bimbo Circus. Iar cele mai „suculente” momente ne-au fost oferite de cei doi clovni, Bimbo și venerabilul și extrem de simpaticul Petrică (70 de ani), care
ne-au amuzat la culme cu giumbușlucurile lor. Mai mult, ghidușul Petrică a susținut și un număr de jonglerie pentru a ne dovedi că este încă în plenitudinea forțelor sale, în ciuda vârstei.  Florin, alt membru al trupei a avut un număr de echilbristică, iar fachirul Ionuț, la numai 15 ani,
ne-a demonstrat că se poate dansa foarte bine și desculț, pe cioburi sparte și, totodată, ne-a arătat că el, ori de câte ori îi este foame, nu înghite altceva decât flăcări! Un spectacol care i-a încântat și i-a bucurat pe deplin pe copiii din Bragadiru.

Momente artistice deosebite

Și, pentru că, în astfel de sărbători toate gusturile trebuie satisfăcute, Ion Tănase, organizatorul evenimentului, a adus pe scenă nume consacrate ale muzicii românești de toate genurile. Așadar, sâmbătă, tonul petrecerii l-a dat Ion Alungulesei, prezentatorul, totodată, al programului din acea zi. Împreună cu Maria Birică, el ne-a oferit un recital de muzică populară care i-a făcut pe o seamă de bragadireni să încingă o horă de mama focului.

Lor le-a urmat Kristine, o voce deosebită, cu un potpuriu de melodii din repertoriul românesc și internațional, care i-a electrizat pe cei mai tineri dintre spectatori. Și pentru a rămâne în același registru, pe scenă a urcat Gina Pop, împreună cu Daniela, balerină în ansamblul Operei Române și Claudia, arbitru de fotbal, care au animat scena, spectatorii și recitalul Ginei Pop dansând absolut „bestial”, la propriu, dar și la figurat! Interpreta le-a mărturisit celor prezenți că și-a dorit din tot sufletul să aibă o casă la Bragadiru, pentru că, a spus ea, „îi place foarte mult orașul, care se vede că are un primar gospodar” și care seamănă cu orașul său natal, Bistrița.

Seara a fost încheiată de îndrăgita interpretă de muzică populară Ileana Ciuculete, care a adus pe plaiurile ilfovene sonoritatea deosebită a cântecului oltenesc și vocea sa inconfundabilă.

Putem spune că și această zi a fost una cu totul deosebită, iar spectatorii au plecat încântați de clipele petrecute alături de artiști minunați. Dar, asta nu a fost decât „încălzirea”, ca să zicem așa, pentru că a venit și ziua a treia a Festivalului Toamnei care a reprezentat apogeul unui eveniment, cum precizam mai sus, de neuitat pentru bragadireni.

 

Maramureșul și Bucovina, înfrățite cu Țara Românească

Duminică, parcă toată suflarea Bragadirului își dăduse întâlnire în parcul din fața Casei de Cultură. Iar cei veniți aici în număr mare nu au avut ce regreta. Pentru că Ion Tănase încă nu deșertase tot sacul cu surprize și le păstrase pe cele mai frumoase pentru ultima zi.

Așadar, startul petrecerii l-a dat Ionuț Sidău cu minunatele sale cântece maramureșene. Moldova i s-a alăturat prin vocea inconfundabiă a doamnei cântecului bucovinean, Sofia Vicoveanca. Minute în șir, spectatorii au aplaudat-o și au ovaționat-o pe marea interpretă, care le-a cântat și i-a încântat pe bragadireni cu ritmurile și melodica de excepție a veselelor cântece de pe meleagurile natale. O legătură magică s-a înfiripat între ea și spectatori, astfel încât marea interpretă aproape că nu-i mai venea să-i părăsească pe admiratorii săi. „Sunt pentru prima oară aici și mi-a plăcuuut!”, ne-a mărturisit Sofia Vicoveanca.

Până la urmă, cu părere de rău în suflet, ea și-a salutat cu căldură spectatorii și i-a făcut loc Claudiei Ghițulescu, cu un program de muzică populară din Muntenia.

 

Un recital unic, marca Maria Buză

Un alt moment deosebit a fost și cel oferit de Ionuț Andraș și trupa de dans Cornel Păsat, bragadirean prin adopție. Un moment de etno-dance, cu o coregrafie originală și spectaculoasă. De altfel și cel de-al doilea moment al trupei Cornel Păsat a fost la fel de interesant, introducându-ne în lumea plină de mister a Spaniei secolelor 16-17.

Putem însă spune că momentul de top al serii și al întregului festival i-a aparținut inegalabilei Maria Buză, alături de taraful soțului său, George Pătrașcu. A fost un spectacol cu „s” mare! Cu o voce admirabilă, cu un ambitus care ar stârni invidia Ymei Sumac, Maria Buză ne-a purtat pe tărâmul muzicii populare românești, dar și al celei țigănești, vrăjindu-ne cu talentul său excepțional. Un show care îți rămâne întipărit în amintire, pe viață!

 

Un spectacol la superlativ

Și cei care i-au urmat pe scenă s-au ridicat la nivelul exigențelor unui spectacol de înaltă calitate. Corina Tudoran Stănia, o voce caldă și emoționantă, profesorul Ion Ioniță, un veteran al folclorului, dar și Udy, cel care ne-a cântat o versiune inedită a melodiei Mariei Tănase, „Aseară ți-am luat basma”, au fost și ei răsplătiți cu binemeritate aplauze.

A urmat apoi Bambi, cu cele două surori Raluca și Denisa, fiicele organizatorului Ion Tănase, care ne-au încântat cu un program remarcabil, care a excelat prin coregrafie. Și, pentru că fără manele nu se putea, finalul acestei seri minunate a fost asigurat de, cine altul, decât Vali Vijelie. Iar totul s-a încheiat cu un strălucitor foc de artificii, vegheat din înaltul cerului de o lună maiestuoasă și galbenă ca o gutuie bine coaptă, din miez de Brumărel…

 

Bragadiru va avea străzile asfaltate, până în iarnă

 

Era ora 5.00, când pe scenă a urcat primarul orașului Bragadiru, Vasile Cimpoeru. El avea de transmis un mesaj important locuitorilor pe care-i „păstorește”, în legătură cu întârzierile apărute în lucrările de asfaltare ale celor 45 de străzi cuprinse în Programul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), despre care publicația noastră a relatat. „Sunt vorbe care se îndreaptă împotriva mea, pentru că, de 2-3 luni de zile, multe străzi zac neasfaltate. Pentru acestă situație, nici eu nici Consiliul Local nu purtăm nicio vină. Firma care a câștigat licitația pentru modernizare a celor 45 de străzi a avut niște probleme judiciare pe la Prahova. În urma acestor probleme, firma a pierdut o linie de finanțare de vreo 3-4 milioane, și, la un moment dat, nu a mai avut bani pentru continuarea lucrărilor de la Bragadiru. În această situație, văzând că se apropie toamna, am făcut o solicitare către Consiliul Județean, către președintele Marian Petrache, pentru un împrumut de 5 milioane de lei, care a fost aprobat prin hotărâre de Consiliu. Așa că lucrurile s-au îndreptat un pic. Eu vă promit că toate străzile care au fost atacate până acum, în maximum o lună de zile, vor fi finalizate. Nu luați în seamă afirmațiile unui grup de instigatori, cum că aș avea probleme cu DNA, sau că nu vom termina lucrările! Până va veni zăpada, toate străzile vor fi gata, inclusiv strada Iederei pe care o tot filmează niște cetățeni din Bragadiru și postează filmulețele pe Facebook!”, le-a spus Vasile Cimpoeru concetățenilor săi.