Emisiunea de titluri de stat adresată populației în cadrul programului Fidelis este un proiect pilot și, în funcție de cererea care va exista, va fi stabilită o strategie în privința următoarelor emisiuni, până în prezent solicitările fiind de reducere a valorii nominale și de emitere pe perioade mai lungi
Directorul de trezorerie în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Ștefan Nanu, e de părere că numai piața poate decide dacă FDELIS a fost, sau nu, un succes. „Am avut roadshow-uri în câteva orașe mari, din țară. Am fost la Cluj, Timișoara, Iași, București. Primele zile, ca în orice perioadă de subscripție, nu sunt cele mai spectaculoase. În funcție de succesul emisiunii, vom stabili o strategie în privința acestui instrument, cu ce frecvență le subscriem și la ce sume.
Ne-au fost adresate solicitări care considerăm că sunt logice și fezabile să fie luate în considerare, pe viitor. De exemplu, reducerea valorii nominale, de la 1.000 de lei spre niveluri mai joase, astfel încât să ne adresăm și persoanelor cu venituri mai mici. Poate și la maturități vom schimba. Am primit solicitări de emitere a unor maturități mai lungi, vom vedea. Dobânda va sta în acel interval pe care l-am menționat și în prospect, respectiv 1,75% — 2,15%. În funcție de cât de mult va fi subscrisă emisiunea, la alocare vom stabili pe ce nivel de dobândă vom merge”, a subliniat Ștefan Nanu.
Întrebat dacă populația ar putea deveni cel mai important creditor pentru stat, șeful Trezoreriei a explicat că obiectivul unor astfel de emisiuni este acela de a dezvolta piața titlurilor de stat. „Aceste instrumente sunt de economisire. Nu ne așteptăm ca oamenii să tranzacționeze aceste titluri de pe o zi pe alta. Sunt niște instrumente pe care populația le cumpără ca modalitate de economisire. În toate țările dezvoltate, piețele de titluri de stat sunt făcute de investitori instituționali, nu de populație. Populația are o pondere marginală, în totalul investitorilor”, a mai spus Nanu.
Emitent al emisiunii titlurilor de stat (programul Fidelis) este Ministerul Finanțelor Publice. Valoarea programului este de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorării, valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadența este la 2 ani, iar sindicatul de intermediere este format din BCR, BRD și Raiffeisen Bank.
Aceasta este prima emisiune de titluri de stat pentru populație, din ultimii 10 ani.
Dobânda acestor titluri de stat va fi stabilită ulterior perioadei de subscriere, respectiv pe 22 iunie, în funcție de ordinele de subscriere plasate de investitori, iar prima zi de tranzacționare la BVB a titlurilor de stat pentru populație va fi 26 iunie.