Olimpiada de Religie pentru cultul romano-catolic şi greco-catolic, Snagov

Un eveniment inedit pentru judeţul Ilfov s-a petrecut, săptămâna trecută, în satul Ciofliceni, comuna Snagov. Gazdele minunate ale acestui eveniment au fost fraţii carmelitani de la Mănăstirea romano-catolică „Părinţii carmelitani desculţi”, din localitatea amintită.

Locul, cum vă spuneam, este minunat. O „oază” de sfinţenie şi iubire de Dumnezeu. Totul, aici, „respiră” pace şi linişte. Te îndeamnă la meditaţie. Care loc ar putea fi mai potrivit pentru un concurs şcolar de religie, decât acest lăcaş, blagoslovit de divinitate? 

Aşadar, în perioada 15-18 aprilie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov, reprezentat de inspectorul general prof. Coca Codreanu şi inspectorul scolar pentru disciplina religie, prof. Bogus Vasile, împreună cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi Colegiul Romano-Catolic „Sf. Iosif”, au organizat această competiţie şcolară pentru 110 elevi (din clasele VII-XII), însoţiţi de 20 de cadre didactice, sosiţi din 15 judeţe ale ţării. Iar condiţiile, cu totul speciale, au fost asigurate de fraţii carmelitani desculţi, de la mănăstirea din Ciofliceni.

La ceremonia de deschidere a evenimentului au participat oaspeţi de seamă, în frunte cu ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Alături de el, au mai fost prezenţi, în impresionanta biserică a mănăstirii, pr. prof. univ. dr. Emil Moraru, inspectorul general al ISJ Ilfov, prof. Coca Codreanu, împreună cu inspectorul scolar pentru disciplina religie, prof. Bogus Vasile, subprefectul judeţului Ilfov, Cătălin Romulus Pantazi, Cristian Lixandru, şef serviciu în cadrul Prefecturii Ilfov, Dănuț Crăciun, directorul DSP Ilfov şi Marian Oancea, primarul comunei Snagov. 

„Te voi preamări, Doamne, înaintea popoarelor…”

În debutul manifestărilor prilejuite de acest eveniment, într-o atmosferă de graţie divină, ÎPS Ioan Robu a oficiat slujba de Sfântă Liturghie în rit latin, iar cântările celor prezenţi s-au înălţat către Ceruri. ÎPS Ioan Robu, a prilejuit audienţei un moment de meditaţie, în cuvântul său adresat celor din sală. „În ce credem? Întrebare esenţială! Dacă nu ştim să răspundem la această întrebare, nu ştim cine suntem! (…) Suntem în perioada Pascală şi noi credem şi mărturisim că Isus a înviat. Şi credem că şi noi vom învia! Şi credem ceea ce ne-a învăţat Biserica. Dar mai credem şi în lucrurile vizibile, nu numai în lumea invizibilă. Pericolul sălăşluieşte în faptul de a nu crede în lumea invizibilă. Trebuie să crezi în tine, să crezi în alţii, şi să nu te izolezi niciodată, pentru că singur nu poţi să creşti, nu poţi să te-mplineşti! Dacă nu, eşti ca într-o închisoare, ca Apostolii. Trebuie să ieşi din această închisoare şi să mărturiseşti crezul tău. (…) În Evanghelie, spune Mântuitorul, cu tristeţe, că oamenii au iubit mai mult Întunericul decât Lumina.Dacă tu nu ştii în ce crezi, dacă nu ai în tine acest nucleu în care să te retragi şi să te reculegi, atunci iubeşti Întunericul! Dacă nu ştii să te dăruieşti, prin cuvânt şi prin faptă, eşti de partea Întunericului. (…) Rămâneţi, pentru totdeauna, în Lumină. Dumnezeu să fie cu noi, toţi, şi să ne păstreze în Lumina Sa!”, a spus Înalt Preasfinţia Sa. 

O competiţie spirituală şi duhovnicească

După Sfânta Liturghie, a avut loc o întâlnire între invitaţi şi elevii şi cadrele didactice participanţi la concurs. Cu acest prilej, invitaţii le-au adresat câteva cuvinte concurenţilor, iar tinerii le-au oferit acestora un scurt program cultural alcătuit din cântece şi imnuri religioase, pe teme pascale, susţinut de elevi ai Colegiului „Timotei Cipariu” şi corul Colegiului Romano-Catolic „Sf. Iosif”, din Bucureşti.

Preot prof. univ. Emil Moraru: „Dragi elevi, această olimpiadă îmi doresc să se constituie într-o competiţie, dar nu una obişnuită, ci una spirituală şi duhovnicească. Cu siguranţă, la plecare îi vom admira pe cei care au fost, poate, mai buni decât noi. Vom fi împreună în aceste zile, vom fi în comuniune pentru a da mărturie pentru credinţa şi speranţa noastră.”

Subprefect Cătălin Pantazi: „Vă aflaţi într-o competiţie în care fiecare va ieşi învingător. Olimpiada se desfăşoară în Săptămâna Luminată, vă aflaţi, aşadar, sub semnul Luminii.”

Inspector şcolar general, prof. Coca Codreanu: „Mă bucur că ISJ Ilfov a fost desemnat să organizeze un asemena eveniment. Sunt convinsă că această olimpiadă naţională vă va aduce aminte, cu mult drag, de judeţul Ilfov.”

Primar comuna Snagov, Marian Oancea: „Vă urez tuturor bun venit în cea mai mare şi cea mai frumoasă comună  din judeţul Ilfov! Vă felicit că aţi ales această disciplină de concurs, mă bucur să văd atâţi tineri frumoşi. Succes şi sper să plecaţi acasă cu amintiri frumoase, de aici, de pe meleagurile ilfovene!” 

Hristos a Înviat !

Momentul următor a fost anunţat de sora Rodica Miron, directorul Colegiului Romano-Catolic „Sf. Iosif”. „Vă invit la un moment de meditaţie, pe teme biblice. O meditaţie în care veţi recunoaşte personaje şi cărţi din Vechiul Testament”, a anunţat sora Rodica Miron.

Spectacolul oferit de elevii Colegiului „Sf. Iosif”, a fost emoţionant. În regia Ancăi Boariu, ei au re-înviat (la rândul lor)momentele de restrişte de după moartea Mântuitorului, apoi de bucurie, după Învierea Sa. A fost un final minunat, al unei după-amieze plină de magia divinităţii. 

Un eveniment reușit

Reușit, chiar la superlativ, așa cum ne-a mărturisit prof. Vasile Bogus, inspectorul scolar pentru disciplina religie al ISJ Ilfov. „La secţiunea Religie, pentru locul I, II, III, menţiuni și premii speciale au primit premii un număr de 27 elevi, din totalul de 76 elevi participanţi. La la secţiunea Discipline Teologice, au primit premii un număr de 22 elevi, din totalul de 34 elevi participanţi. MECS a alocat premii în bani în valoare de 3.500 lei, pentru locul I, II, III și menţiuni. Premierea a fost făcută în prezența PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei romano-catolice București. În reușita acestui concurs s-au evidenţiat, la superlativul absolut, cei 20 membri ai Comisiei Centrale,  cât și membrii comisiei de organizare, sub directa coordonare a pr. Ioan Riba, director spiritual la Colegiul romano-catolic „Sf. Iosif” din Bucuresti și a sr. Rodica Miron – director la același Colegiu, cărora le mulţumesc profund pentru deosebita implicare, colaborare, dăruire. Mulţumesc și părinţilor din această mănăstire și, mai ales, Arhidiecezei Romano-Catolice București, în frunte cu ÎPS Ioan Robu”, ne-a spus prof. Vasile Bogus.