Ceea ce era de așteptat, se întâmplă. Congresul PNL nu a reuși pe de-a-ntregul să rezolve problemele din interiorul partidului. În ciuda votului copios a delegaților pentru fuziunea cu PDL și aderarea la PPE, liberalii par să se afle în fața unei „fisiuni” de amploare. Această unanimitate aparentă nu corespunde cu ceea ce se întâmplă atât la „baza” partidului, cât și „la vârf”. Semnalele de nemulțumire față de deciziile luate la congres nu au întârziat să apară. Primul efect? Demisia a șase parlamentari PNL, în frunte cu Andrei Gerea, care au migrat către gruparea Tăriceanu, pentru „a ține vie flacăra liberalismului”. Iar după discursul ținut în sala Alexandru Ioan Cuza, se pare că și Norica Nicolai se pregătește să-i urmeze, în brațele primitoare ale lui Călin. Dar acesta este de-abia începutul. Nostalgicii USL sunt mult mai mulți decât își închipuie conducerea PNL. Chiar dacă la congres liberalii au afișat o unitate de monolit în jurul partidului, mânați de unele interese, cum se va ivi o ocazie favorabilă, mulți vor da și ei fuguța să se înscrie în partidul făclierului liberalismului. Iar de-aici până la fisiune, e doar un pas.
Nici cu fuziunea nu mai stau atât de bine liberalii. Gafa lui Iohannis, care s-a trezit să afirme că pedeliștii sunt de acord ca noul partid liberal să se numească tot PNL, a pus pe jar conducerea democrat-liberală. Blaga, după ce a spus că nu acceptă ca PDL să fie un partid de „atârnat la butonieră”, a încercat să-și îndulcească tonul, acordându-i circumstanțe atenuante ui neamțului de la Sibiu, sugerând că Iohannis a fost luat pe sus de emoțiile provocate de congres. Ioan Oltean, mult mai dur, crede că, de fapt, proaspătul președinte liberal a transmis un semnal că „nu mai vrea fuziune”. În aceste condiții și dacă exodul liberalilor către Tăriceanu va continua, fuziunea riscă să se transforme într-o „fâsiune”.
Așadar, liberalii trebuie să dreagă căruța fărâmată de declarația lui Iohannis și să oprească migrația către ipoteticul partid liberal, moșit de calul troian al PSD. Altfel, cu rândurile rărite, PNL ar putea să nu mai prezinte interes pentru prima progenitură politică a lui Băsescu.
Cert este că lucrurile au luat o turnură deloc favorabilă unei unificări ale dreptei. Colac peste pupăză, PNL este împărțit și în privința candidaturilor la prezidențiale. Sunt mulți liberali care insistă ca fostul lor președinte să candideze pentru Cotroceni și care nu văd cu ochi buni un „neamț” la conducerea țării. Aici, PNL va avea, din nou, de pierdut pentru că Antonescu este destul de „erodat” politic și sunt convins că sondajele vor confirma asta. Deja apar semnale că în PNL au început să se formeze două aripi, aripa Iohannis și aripa Antonescu. Așadar, liberalii nu par să fi ieșit întăriți din acest congres, dimpotrivă. Păcat.