Printre telefoane mobile și fixe care sună, ușa biroului care se deschide pentru ca primarul Gabriel Dumănică să mai semneze și câte un act și iar telefoane care sună, am reușit să facem un rapid bilanț al anului trecut și să aflăm care sunt proiectele primăriei Afumați pentru bugetul anului 2013.

Mega Proiectul de Asfaltare – foarte aproape de final

”Pentru anul 2012 sunt foarte bucuros să vă anunț că avem un total de 28 de străzi asfaltate, 2 sunt în lucru și în 2013 urmează să mai asfaltăm 6 străzi și astfel să încheiem proiectul de asfaltare pe care l-am promis cetățenilor din Afumați în campania electorală. Pe străzile asfaltate există și canalizare cu racorduri la limita de proprietate, au fost puse racorduri, care au necesitat mult timp și multe stricăciuni în stradă la fiecare domi-ciliu.” ne spune primarul Dumănică. Am confirmat spusele domniei sale la o rapidă plimbare prin Afumați până la stația de epurare a apelor și am privit cu bucurie străzi care erau în lucru în decembrie și care acum sunt deja marcate și supuse normelor de circulație pietonală și pentru autove-hicule. Afumați are acum șanțuri betonate, borduri și trotuare, dar și spații verzi. 

La gospodăria de apă nr. 2

Apa – o necesitate în Deal

Pentru că bugetul anului 2013 este în curs de pregătire, l-am întrebat pe primar care sunt proiectele pentru acest an. „S-au făcut mii de racorduri în anul 2012 și până la limita de proprietate a plătit primăria. Încheiem anul cu 1400 de gospodării alimentate cu apă. Cu siguranță în bugetul anului 2013 prindem lucrările pe care vrem să le finalizăm în zona în Afumați-Deal, deci tot în zona de locuire, unde s-a introdus apa care va curge în casele afumățenilor în primăvară, odată cu stația de pompare. Vor mai fi, în consecință circa 400 de gospodării racordate la apă. Alimentarea cu apă se va face din cele două gospodării care stochează apa și unde aceasta este și tratată prin clorinare și din cele 4 puțuri de mare adâncime, de 200 m fiecare. Apa în zona Deal va ajunge tot din rețeaua existentă, dar, pentru că este o diferență mare de nivel între cele două zone, pentru zona de deal este nevoie de o nouă stație de pompare care este în fază avansată a lucrărilor. Noua stație de pompare este lângă sediul în lucru (și el) al noii primării. Din păcate, apa din puțurile localnicilor nu mai era potabilă, conținea nitriți și fosfați care sunt periculoși și prin fierbere apa nu pier-dea aceste chimicale. Era, în consecință, de mare necesitate să asigurăm apa și în zona Deal pentru că nu se poate ca locuitorii din acea zonă să cumpere apă pentru gătit și spălat.

Mă bucur, pe de altă parte, că stăm destul de bine la capitolul achitării facturilor de apă. Desigur, ca în orice comunitate există și probleme și am făcut reeșalonări prin care am reușit să mărim cifra încasărilor. Suntem un caz fericit, oamenii sunt recunoscători, apa este de calitate și se fac anal-ize conform unui program stabilit împreună cu Direcția de Sănătate Publică Ilfov. Se întâmplă ca apa să fie bună în bazine și să găsim la un cetățean că este de proastă calitate. Dar aceasta este o problemă care ține de conducte și țevi. Dacă instalația interioară, mai exact căminele de apă nu sunt bine izolate, atunci calitatea apei scade simțitor. La canal prețul este 0.86 lei pe metrul cub momentan iar un mc de apă costă 1,7 lei la Afumați, așa că oamenii și-au mai permis anul trecut să mai ude la poartă, să ude grădinile.” povestește primarul.

Interiorul staţiei de epurare a apei

Investiții numai din bugetul comunei

Pentru că banii sunt de cele mai multe ori ”frâna” oricăror investiții, l-am rugat pe primarul comunei Afumați să ne explice de unde a făcut rost de finanțarea investițiilor.

”În perioada asta de 4 ani de când sunt primar am făcut multe investiții și cu extinderea din zona Deal ajungem la un procent de 85% alimentare cu apă, rețele executate în totalitate din bugetul local. La noi, banii nu au venit nici de la Guvern, nici de la Consiliul Județean. Intenționăm anul acesta să mai punem în funcțiune alte 2 puțuri de mare adâncime, în zona Petrăchioaia și altul în incinta stadionului de fotbal. Acestea vor face o legătură cu gospodăria de apă cea nouă, nr. 2 cum am denumit-o noi care, veți vedea, este o gospodărie performantă cu stații de pompare foarte puternice care aduc o foarte bună presiune în rețea de circa 4 atmosfere.  Practic, vor patru puțuri la gospodăria nr. 2 care vor alimenta cele două bazine de câte 300 mc fiecare. Să nu uit! În zona acelei gospodării de apă am deschis și un drum, este rudimentar acum, dar cum va fi vremea bună îl vom asfalta. Drumul face legătura între Șoseaua Petrăchioaia și DN2. Aici a fost o zonă dificilă și trebuie să spun că datorită domnului Ion Do-ciu, un cetățean model care a înțeles că nu are rost să ne mai judecăm prin tribunale și să pierdem timpul și, pe cale amiabilă, am deschis acest drum pe proprietatea domnului Dociu. În primăvară îl vom pietrui și astfel va deveni util tuturor pentru că ocolește zona centrală, zona din curbă, utilajele agricole vor putea trece mai ușor” încheie Gabriel Dumănică.

Am terminat această vizită la Afumați pe teren, pe malul lacului admirându-i luciul înghețat și păsările zvelte din apropierea stației de pompare. Pe acolo, mulți dintre adulții comunei veneau la scăldat pe când erau mici. Încet, încet, noua generație va povesti cu totul altceva peste câțiva ani, căci schimbarea face parte din viața comunei Afumați.