Găluște cu prune

Ingrediente: 

1 kilogram de cartofi 

2 ouă; 400 – 500 grame de făină; 4-5 linguri de zahăr; 25 de prune mari; 3 linguri de zahăr; 2 plicuri de zahăr vanilat; 5-6 linguri de pesmet; 1 lingură de ulei; Puțin unt.

Mod de preparare: 

Începe prin a spăla bine fructele. Taie-le în jumătate și scoate-le sâmburii.  Apoi spală cartofii, curăță-i de coajă și taie-i ca pentru piure. Pune cartofii la fiert în apă cu sare, iar când sunt gata scoate-i din apă și pasează-i bine. În acest piure de cartofi adaugă cele 2 ouă, zahărul și o lingură de ulei. Pune și făina și frământă până când vei obține un aluat lipicios. Ia o oală și pune apă la fiert cu puțină sare. Între timp, pune pesmetul cu un pic de unt într-o tigaie,  și călește-l. Amestecă să nu se prindă de tigaie. Este momentul să începi să formezi mici „mingii” din aluat pe care să le așezi frumos pe masa pe care, în prealabil ai presărat un strop de făină. În mij-locul aluatului introdu o jumătate de prună și rulează aluatul în mână până ia forma rotundă. Ia găluștele proaspăt pregătite cu o paletă și bagă-le în apa care a dat în clocot. Lasă găluște-le să fiarbă la foc mic, până când se ridică deasupra. Scoate-le și trece-le prin pesmet, apoi prin zahăr amestecat cu zahăr vanilat.