Descoperă greșelile celorlalţi, ca să le eviţi pe ale tale

Stigmatul este “istoric”. Cine n-a auzit de “Groapa de gunoi”, de la Glina, din zona “Ochiul Boului”? Se află pe teritoriul oraşului Popesti-Leordeni, dar în vecinătatea Glinei.  E o cicatrice hâdă. Rampa de depozitare a gunoaielor e una dintre cele mai mari zone insalubre, neecologice, din Europa. E un prezent pe care gospodarii din comună îl vor un trecut “ars”.

Pentru asta se străduie şi oficialităţile de aici, cu muncă şi bani, să facă din aşezarea lor una în care se poate trăi normal, civilizat.    

Glina trebuie să devină comună privilegiată!

Eforturile şi investiţiile glinenilor trebuie înţelese şi sprijinite de suprastructura judeţeană şi guvern. Declararea comunei ca privilegiată ar compensa nedreptatea. Oamenii ar primi astfel un ajutor material şi programe administrative prioritare. Toate, proporţionate cu necazurile pe care le produce marea rampă otrăvitoare, de gunoi. Adică, poluarea apei freatice, aerului şi terenurilor din vecinătate. Îndreptarea echilibrului ecologic durează ani mulţi. Dar câte vieţi de om? La asta, nimeni nu are un răspuns clar. 

Poluatorii plătesc? Principiul obligatoriu zice că, da. În realitate, nu întotdeauna. Şi nu la noi. 

Una e să vezi calea. Alta e să mergi pe ea…

E ceea ce ştie, din propria experienţă, primarul Marin Manole. Acum, e la al 5-lea mandat. De asta l-au reales oamenii. Consiliul local îi e partener pe măsură. Viceprimarul  Marin Vasile a fost şi el primar, imediat după ’89. Toţi ştiu ce au de făcut. Colaborează perfect. Sunt la unison când e vorba de proiecte. Îşi duc treburile la bun sfârşit şi ca gospodărire şi ca priorităţi ale cheltuirii banului obştii. 

…mai ales pe asfalt

De curând, s-a încheiat etapa modernizării drumurilor comunale. Asfaltarea e o primă biruinţă. În comuna de reşedinţă Glina sunt gata cei 13,466 km. La fel, în satele Căţelu şi Manolache, lucrările au acoperit 5,580 km şi respectiv 1,450 km. Totul pe banii bugetului local. “Mai sunt câteva petice, pe fundături de uliţe, care vor fi gata zilele astea. Dar şi acolo, totul e aranjat, pietruit cum se cuvine, ca oamenii să simtă că se poate trăi civilizat şi aici”, zice viceprimarul Marin Vasile. 

Cu apă la îndemână

Apa potabilă e o nevoie vitală.  Dar, din cauza infiltrărilor toxice de la rampa de gunoi, glinenii nu pot folosi pânza freatică. 

Pe reţeaua nou construită, apa potabilă vine de la Bucureşti. E gospodărită de “Apa Nova”. La Glina, conductele sunt gata pe o lungime de 13 km. La Căţelu sunt daţi 5,5 km, iar la Manolache 1,400 km. La fel canalizarea. Comuna, împreună cu satele aparţinătoare numără peste 2.500 de gospodării. Iar locuitorii sunt până în 8.000 de oameni. Nu toţi au avut însă bani pentru branşamente. Încă stau să-şi verifice costurile, pentru că şi nici criza nu şi-a încheiat consecinţele nefaste. 

Pentru cei care au semnat contractele, a început montarea de apometre. Au pornit cu lucrările din satul Căţelu, acum sunt la Manolache şi săptămâna viitoare intră în Glina. Deocamdată, costurile pentru cetăţean sunt mai mici decât în Capitală. Iar oamenii speră să nu fie aşa, doar pentru început. 

Grădiniţa şi Stadionul

Lucrurile se mişcă peste tot în Glina.  Un specialist în planificarea vieţii ar vedea o legătură, măcar subtilă, între cele două aşezăminte. Domină însă realitatea practică. Noutatea înfiinţării claselor pregătitoare a impus extinderea construcţiei Grădiniţei nr. 1. Recent, a mai fost construită o grădiniţă la Bobeşti, în incinta şcolii de acolo.  Pe de altă parte, la Sadionul de fotbal – locul unde, ca mâine, vor fi spectatori puştii de azi –  vestiarele pentru jucători şi arbitri sunt gata. Deocamdată, gazonul natural de pe teren este întreţinut cu grijă, să fie “la mustaţă” când începe campionatul.  

Terenul pentru an­trenamente urmează şi el. Echipa AS Glina e pe locul 9 în Liga a 4-a, judeţeană. 

Dispensarul va fi gata în toamnă

Edificiul e în apropierea stadionului.  E o clădire cu etaj. La parter,  vor fi toate cabinetele medicilor de familie, iar la etaj cele de specialitate. Acum, toate consultaţiile şi îngrijirile medicale se dau în încăperile Căminului Cultural. O clădire la fel, nouă, care arată foarte bine. Asta pentru că un incendiu a distrus clădirea fostului dispensar. 

Cheltuielile cu noul dispensar sunt de aproximativ 1,5 milioane de lei şi au fost acoperite tot din bugetul local.  

Cheia faptelor e buna colaborare 

E ceea ce au înţeles pe deplin gospodarii aleşi ai comunei Glina. Indiferent de statutul fiecăruia. “Păstrăm o relaţie foarte bună cu CJ Ilfov. E foarte importantă, mai ales că acum, sunt lucrări ale drumului judeţean, pe care tebuie să le finalizeze din fonduri special alocate. Şoseaua s-a tasat în multe locuri şi pe distanţe mari. Trebuie nivelat asfaltul. Se pare că se conturează soluţia ca primăria să preia finanţarea amenajării trotuarelor şi şanţurilor, iar CJ să rămână disponibil pentru lucrările la şosea”, conchide viceprimarul Marin Vasile. 

Iată ceea ce au învăţat glinenii să facă: învaţă, făcând.