Alături de ceapă, usturoi, varză, conopidă etc., printre alimentele vedetă în această perioadă a anului se numără și gogoșarul. Nici nu este de mirare. Pe lângă savoarea inconfundabilă pe care o conferă deliciilor culinare, acesta conține nutrienții cei mai importanți pentru dobândirea energiei și menținerea sănătății.
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când consumi gogoșari și, mai ales, cum să-i prepari ca să le păstrezi aroma și valoarea nutritivă?
Deși toată lumea știe că gogoșarul este o legumă cu gust bun, în realitate el este un fruct cu numeroase recomandări terapeutice. Este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A, complexul vitaminic B, vitamina K, acid folic, mangan, fier, calciu și potasiu. Consumul fructului ajută la protejarea oaselor, cartilajelor, dinților și gingiilor, creșterea rezistenței organismului la infecții, îmbunătățirea vederii și a circulației sanguine, producerea energiei, accelerarea procesului de cicatrizare a rănilor și multe altele. Specialiștii îl încadrează în categoria alimentelor indispensabile scăderii riscului bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancere, cum ar fi tumora pancreatică, ovariană, de col uterin, de prostată, pulmonară și a multor maladii cronice, printre care se numără și diabetul zaharat. Murați sau bine preparați, gogoșarii își păstrează o mare parte din calitățile nutritive. Cum să-i gătești ca să ai energie și să te bucuri de o stare de sănătate bună în sezonul rece?
Pulpe de pui
cu gogoșari
Ingrediente:
¾ 10-15 măsline negre,
¾ 6 pulpe mici de pui,
¾ 2 cepe,
¾ 2 gogoșari roșii,
¾ 1 gogoșar verde,
¾ 1 ardei gras galben,
¾ câteva linguri de bulion,
¾ câțiva căței de usturoi,
¾ 1 linguriță de boia iute,
¾ 1 pahar de vin alb,
¾ ulei,
¾ boia de ardei dulce,
¾ sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Spală bine pulpele și
lasă-le puțin la scurs. Apoi presară un pic de sare și pune-le la prăjit, pe ambele părți. Între timp, trece legumele prin jet de apă, curăță-le și taie-le julien, inclusiv gogoșarii. Ia un vas mai mare, încinge câteva linguri de ulei și călește legumele cam cinci minute. Adaugă vinul și un pahar cu apă și lasă totul la fiert vreo zece minute. După ce s-au îmbinat toate aromele, pune măslinele, bulionul, usturoiul pisat, boiaua de arde dulce și pulpele. În final, peste toate ingredientele, presară sare și piper, după gust. Și mai lasă preparatul la cuptor, până când scade sosul.
CiorbĂ
de gogoșari
Ingrediente:
¾ 6-7 gogoșari mari,
¾ 3-4 roșii,
¾ 2-3 morcovi,
¾ 2 rădăcini de pătrunjel,
¾ 1 ceapă potrivită,
¾ 1 legătură de pătrunjel,
¾ smântână,
¾ puțin ulei,
¾ puțin orez,
¾ sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Spală toate legumele și taie-le cubulețe. Toacă și o jumătate de legătură de pătrunjel și pune-o peste legumele tăiate, cu sare și piper, după gust. Înăbușește totul în ulei cu puțină apă, apoi, peste aceste ingrediente, toarnă apa pentru ciorbă. După ce dă într-un clocot, adaugă roșiile curățate de pielițe și orezul ales și spălat. Mai lasă ciorba la fiert cam 10-15 minute și potrivește de sare. Pentru un plus de savoare, preparatul îl poți servi cu verdeață și smântână.
Tocăniță
de gogoșari
Ingrediente:
¾ 60 de grame de zahăr,
¾ 300 de grame de smântână,
¾ 50 de grame de ulei,
¾ 2 kg gogoșari,
¾ 150 de grame de făină,
¾ sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Începe prin a spăla bine gogoșarii. Curăță-i de cotoare, taie-i bastonașe cam de trei centimetri și înăbușește-i în ulei. Apoi adaugă apă, sare și piper, după gust. Pune și zahărul, iar la sfârșit, făina amestecată cu smântână. Lasă tocănița să fiarbă circa două minute. O poți servi cu orice fel de carne, chiar și cu pește.
Ochiuri
în gogoșari
Ingrediente:
¾ 1 gogoșar,
¾ 2 ouă,
¾ sare și piper, după gust,
¾ puțin ulei,
¾ puțin cașcaval ras, după preferințe.
Mod de preparare: Trece gogoșarul prin jet de apă, scoate-i cotorul și semințele, apoi taie-l rondele. Într-o tigaie pune puțin ulei și câte un singur ou
într-o singură rondea. Presară sare și piper și lasă ochiurile la prăjit. Dacă dorești să fie și mai gustoase și mai aspectuoase, când le așezi pe masă, poți să pui peste ele un pic de cașcaval ras. Pentru decor poți folosi o rămurea de pătrunjel.