Frigul vine cu gripă și răceală
Toamna își intră în drepturi. Meteorologii anunță temperaturi tot mai scăzute în perioada imediat următoare. Pe fondul schimbărilor bruște de temperatură, medicii se așteaptă la o creștere alarmantă a numărului cazurilor de viroze respiratorii. O imunitate rezistentă, însă, te va ajuta să previi gripa și răceala. Ce să faci ca să ai un organism mai puternic în fața bolilor sezonului rece?
Relaxează‑te în baia cu săruri și plante
Stresul este cel mai mare inamic al imunității. Ai nevoie de relaxare, de odihnă pentru ca organismul să-și recapete energia și vitalitatea. După o zi de muncă, seara, înainte de culcare, relaxează-te cu o baie caldă. Pune în apă o mână de sare de baie, un săculeț cu frunze de rozmarin sau levănțică și câteva picături de ulei volatil de trandafir, levănțică sau ylang-ylang. Băile cu săruri și plante te vor ajuta și în cazul în care ai tulburări circulatorii sau dureri reumatismale. După baie, pielea ți s-ar putea usca din cauza sărurilor. De aceea, este recomandată masarea pielii cu o cremă hidratantă.
Dormi opt ore în fiecare noapte
Împarte-ți ziua în cele trei opturi, respectiv, opt ore de muncă, opt ore de activitate relaxantă și opt ore de somn în timpul nopții. Potrivit dr. William Schaffner, de la Școala de Medicină din Nashville (Tennessee, SUA), un somn bun, liniștit, odihnitor ajută sistemul imunitar să funcționeze în mod corespunzător, la cote maxime. Îți vor fi de un real folos și săculeții cu plante antistres. Au efect calmant asupra sistemului nervos și astfel, vei avea un somn liniștit, odihnitor.
Bea multe ceaiuri și sucuri naturale
Mărește consumul de lichide de bună calitate. Cel mai indicat este să bei ceaiuri din plante îndulcite cu miere de albine, apă plată, sucuri naturale din legume-fructe. Și lapte, pentru că el întărește oasele și restabilește echilibrul energetic din timpul zilei. Evită, pe cât posibil, să bei alcool, cafea sau băuturi pe bază de cafeină, cu rol excitant al sistemului nervos. Plantele, fructele și legumele sunt resurse importante de vitamine, săruri minerale și antioxidanți care întăresc rezistența organismului la îmbolnăviri.
Consumă din belșug alimente naturale
Profită din plin de faptul că în această perioadă a anului piețele abundă în fructe și legume și întărește-ți imunitatea consumând cantități tot mai mari de alimente bogate în vitamine și săruri minerale.
Fructele și legumele care-ți cresc imunitatea
strugurii verzi;
merele;
perele;
kiwi;
lămâile;
portocalele;
grapefruit-ul;
ceapa;
usturoiul;
gogonelele;
sparanghelul;
spanacul;
fasolea verde;
varza;
roșiile;
castraveții;
ardeiul gras;
ardeiul iute;
dovleceii.
Ceaiurile imunostimulante
cătină (este planta care conține cea mai bogată cantitate de vitamina C – în compoziția chimică a cătinei se află o cantitate de vitamina C de zece ori mai mare decât lămâia și portocala); cimbru; pătlagină; potbal; ghimbir; măceșe.
Pentru un plus de savoare și o eficiență mai bună, îndulcește ceaiul cu miere de albine, nu cu zahăr. Mierea este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale.
“Puteți obține rezultate bune cu imunogrip (pe bază de echinacea). Studii clinice au demonstrat creșterea rezistenței organismului la infecții. Se administrează timp de patru zile, cu pauze de patru zile, pe o perioadă de cel mult șase săptămâni. În timpul pauzelor puteți urma tratamentul natural “Influrex Plus” (n.r. – conține coajă de salcie, flori de soc, propolis, scai vânăt, pir și echinaceea) și produse pe bază de cătină și sirop de măceșe”, spune dr. farm. Ovidiu Bojor.