Pe 25 martie a.c., la sediul Consiliului Județean Ilfov (CJI) a avut loc şedinţa ordinară a CJI (condusă de președintele Consiliului, Marian Petrache), în care au fost discutate mai mult de 20 de proiecte de hotărâri care, până la finalul ședinței, au fost aprobate, în totalitate.

Astfel, au trecut de voturile consilierilor județeni proiectele privind aprobarea studiilor de fezabilitate (SF) și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele de investiții: ”Pasaj subteran/suprateran pe DJ 101 la intersecția cu calea ferată, localitatea Buftea – Varianta II” și ”Pasaj subteran/suprateran pe DJ 602 la intersecția cu calea ferată, localitatea Buftea – Varianta II”. În cazul primei investiții, s-a ales varianta pasajului suprateran, iar valoarea SF-ului este de 64.453,05 mii lei, iar pentru pasajul de pe DJ 602 s-a optat pentru varianta subterană, pentru care SF-ul are o valoare de 17.441,85 mii de lei.

 

Potențialul dunărean

Un proiect foarte important, care a trecut de votul consilierilor județeni a vizat aderarea județului, prin CJI, la Asociația ”Comunitățile Locale Riverane Dunării (CLDR)”, Ilfovul urmând a plăti anual o contribuție bănească de 10.000 de lei. ­CLDR este o organizație neguvernamentă non-profit, apolitică și independentă, fondată în noiembrie 2014, cu sprijinul Academiei Române, iar membrii fondatori ai asociației sunt orașul Hârșova, municipiul Fetești, orașul Năvodari, com. Ghindărești, com. Topalu, Fundația Eurolink – Casa Europei, Fundația Acțiunea Ecologică Română, Fundația România de Mâine, Fundația Universitară ”Benone Pușcă”, Asociația ”Arhitecți fără frontiere”, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială ”Urban-INCERC”, Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural ANTREC, Administrația Profesională a Formării în Administrația Publică Locală CINAQ, Asociația PARTNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă, Asociația Absolvenților Colegiului Europei – România, Centrul de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică ”Acad. David Davidescu” și Institutul Geologic al României. ­CLDR are ca scop stimularea participării entităților din România la procesul de cooperare în vederea transpunerii în practică a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), prioritate agreată de Comisia Europeană și de Guvernul României. În cazul Ilfovului, posibile teme pentru proiecte ce ar putea fi convergente și, ulterior, integrate cu aplicarea Strategiei Dunării sunt: integrarea în rețeaua mini-resorturilor turistice, cu potențial de dezvoltare viitoare ca stațiuni ecologice/auto-sustenabile a localităților Balotești, Snagov, Otopeni, Căldărușani etc. sau participarea companiilor din Parcul Industrial și a altora interesate la crearea unui Centru de Transfer Tehnologic în cooperare cu universități și institute de cercetare membre CLDR, sau crearea în parteneriat cu CLDR și mediul de afaceri, după modelul educațional german – ”Școala profesională Kronstadt” – a unui centru de formare profesională – educație duală, sub egida CJI, în special pentru profesiile solicitate de către mediul de afaceri și/sau participarea la programe de ecologizare și integrarea în programul SUERD de dezvoltare a unui sistem de prevenire integrală a riscurilor rezultate din schimbările climatice.

 

Asocieri cu Brănești și Buftea

Un alt proiect de hotărâre aprobat în ședința CJI a fost legat de asocierea CL Brănești și, de asemenea, cu CL Buftea, pentru realizarea obiectivului (în prima dintre asocieri) – ”Reabilitare drumuri comunale”, în valoare totală de 4 milioane de lei și a obiectivului (în cea de-a doua asociere) – ”Reabilitare drumuri județene din interiorul orațului Buftea: Bdul. Muncii și str. Independenței, proiectare și execuție”, în valoare totală de 2 milioane de lei. În primul caz, contribuția CJI va fi de 1,5 milioane de lei, ce va fi asigurară în funcție de veniturile încasate la bugetul local al județului, iar diferența va fi acoperită de CL Brănești, iar la Buftea, contribuția CJI în asociere va fi de 1,8 milioane de lei.

 

Costuri de întreținere pentru asistați

Proiectele de hotărâri privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere pentru persoanele vârstnice îngrijite în Căminul pentru Persoane Vârstnice Periș, pentru 2016, și pentru stabilirea costului mediu lunar de întreținere pentru persoanele asistate în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, de asemenea, pe anul în curs – au fost, și ele, aprobate. Potrivit documentelor, în primul caz este vorba de un cost mediu de întreținere/asistat în cuantum de 1.838 de lei (numărul mediu de asistați, la nivel anului trecut fiind de 50), iar în cazul persoanelor asistate în centrele din subordinea DGASPC Ilfov costurile medii sunt: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca – 2.370,34 lei, Centrul de Îngrijire Ciolpani – 3.134,33 lei, Centrul de Recuperare Tâncăbești – 4.475,53 lei, Centrul de Îngrijire pentru tineri, de la Vidra – 6.049 lei, Centrul de plasament Voluntari – 3.479,78 lei, Centrul de plasament 5 Periș – 2.769,70 lei și Centrul de plasament 1 Periș – 2.769,71 lei și Centrul Piticot – 3.567,98 lei.

 

Femei, la conducere!

 

S-a mai aprobat, de asemenea, încheierea între județul Ilfov – CJI – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Asociația ”Comunitățile Locale Riverane Dunării – CLDR România”, EUROLINK – Casa Europei, Asociația Profesională a Formării în Administrația Publică Locală – CINAQ și Asociația Regională de Dezbatere Oratorie și Retorică – ARDOR a Acordului de cooperare în vederea realizării evenimentului: ”Importanța pro­movării femeilor în func­­ții de conducere – concept european cheie pentru creșterea competitivității social-economice – Women on Board”, pentru ”Marcarea Zilei Europei și a Zilei Naționale a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați”. Evenimentul va avea loc la Otopeni, pe 6 mai 2016.