Alegerile locale din Ilfov au relevat o caracteristică pregnantă: majoritatea covârșitoare a alegătorilor au ales continuitatea.

 Cei mai mulți dintre primarii aflați în funcții au fost realeși, unii cu majorități zdrobitoare, ceea ce demontrează că edilii respectivi au câștigat încrederea locuitorilor din localitățile pe care le conduc și, nu în ultimul rând, că și-au făcut pe deplin datoria față de cetățeni. Și vorbim aici nu numai despre veterani sau „monștri sacri” precum Silviu Gheorghe, Ion Samoilă, Emilian Oprea, Mircea Minea, Vasile Cimpoeru, Adrian Budeanu, Gelu Apostol, Anghel Albu etc., ci și de „noii-veniți” din scrutinul din 2012, Niculae Cismaru, Gheorghe Pistol, Gheorghe Petre, Cristian Pretorian, Petre Iacob, care, la rândul lor, au dovedit reale calități în administrația publică locală. Surpriza cea mai mare, însă, a venit taman de la „decanul” primarilor Ilfoveni, Anghel Rababoc, care, după 7 mandate postrevoluționare și unul înainte de 1989, a pierdut scrutinul de anul acesta în favoarea lui Robert Ștefan, candidat PNL.

 

PNL, câștigător detașat

Anul acesta, în Ilfov au fost aleși 7 noi primari. Patru dintre ei, din Dărăști-Ilfov, Glina, Măgurele, Vidra au candidat la primării aflate în interimat. În alte trei, Berceni, Tunari și Ștefăneștii de Jos, foștii primari au fost înlocuiți de alți candidați. Ceilalți 31, cum spuneam,au rămas în funcție, pentru încă un mandat de 4 ani.

Din punct de vedere al spectrului politic, Partidul Național Liberal a câștigat un număr impresionant de primării: nu mai puțin de 28. Partidul Social Democrat se va mulțumi cu doar șapte aleși locali. Una dintre noutăți o constituie prezența
ALDE, în acest spectru, care îl va avea primar pe Mircea Minea (fost PNL), la Chiajna. UNPR și-a păstrat reprezentantul de la Corbeanca, pe Valeriu Anton. Acestui bilanț i se adaugă și trei primari independenți, la Voluntari, unde „exclusul” din PSD Florentin Pandele a câștigat cu un procent semnificativ pentru un „independent” – 66,6% -, la Dobroești și Jilava.

În concluzie, spre deosebire de dezastrul de la București, în Ilfov, PNL a fost marele câștigător, cu 28 de primării și 330 de consilieri locali, din 608 mandate. Nu același lucru se poate spune despre situația de la Consiliul Județean, care este cam incertă în ceea ce privește alegerea viitorului președinte, pentru că PNL a câștigat 16 mandate, PSD, prin redistribuire, 12 mandate, ALDE 3 mandate, iar PMP două mandate. În aceste condiții, „popularii” vor fi cei care ar putea înclina balanța într-o parte sau alta, având în vedere faptul că ALDE îi va susține, fără doar și poate pe social democrați.