Raportul Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București
Organizată de Ziua Imnului Național, reuniunea Colegiului prefectural din 29 iulie a.c., a debutat, evident, cu intonarea Imnului național – ”Deșteaptă-te române!” – urmată de o scurtă prezentare a istoriei acestuia. Cu acest prilej, prefectul județului Ilfov, Daniel Rășică și-a exprimat dorința ca, începând din anul școlar 2014-2015, măcar la început de săptămână, în școlile ilfovene să se intoneze Imnul național și, din când în când, activitățile extrașcolare să cuprindă și participări ale elevilor la diferite evenimente marcate prin ceremonii de ridicare a drapelului național.
Ordinea de zi a ședinței a cuprins „Raportul cu privire la activitatea desfăşurată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti”. Cu acestă ocazie, prefectul s-a declarat mulțumit de activitatea acestui serviciu deconcentrat județean, felicitându-l pe directorul executiv al SGA Ilfov-București, Alexandru Popescu.
”Și din punct de vedere al apelor, Ilfovul este un județ specific. În primul rând, vorbim de volum – fiind vorba despre cel mai mare sistem de gospodărire a apelor din România. Acest fapt generează, evident, un loc fruntaș în ceea ce privește controalele și actele emise. Apoi, o altă specificitate este dată de apropierea de București. Protejarea, pe cât este omenește posibil, de inundații, se realizează prin trei linii de apărare. Linia 1, este formată din acumularea Văcăreşti, pe râul Dâmboviţa și acumulările de pe Valea Ilfovului superior, Udreşti, Bunget I, Bunget II, Brăteşti, Adunaţi şi Ilfoveni. Linia 2 de apărare, cuprinde regularizarea şi îndiguirea albiei râului Dâmboviţa, între acumularea Văcăreşti şi NH Brezoaele, de unde se tranzitează debitul excedentar pe râul Ciorogârla, aval de Brezoaele, alături de derivaţia de ape mari Dâmboviţa – Argeş și Canalul Ilfov – Colentina (Bolovani). Cea 3-a linie de apărare este reprezentată de acumularea nepermanentă Dragomireşti şi acumularea Lacul Morii, pe râul Dâmboviţa, împreună cu acumularea Buftea, de pe râul Colentina”, a explicat directorul Alexandru Popescu.
Calitatea apei s-a îmbunătățit!
Urmărirea calității apelor din bazinele hidrografice aflate în administratea SGA Ilfov-București se realizează prin efectuarea de analize biologice și fizico-chimice, pe râuri (21 de secţiuni), 8 lacuri și ape subterane – 48 de foraje.
O astfel de analiză a calității corpurilor de apă de suprafață (râuri, lacuri), pentru perioada 2010-2014, a indicat o evoluție dinspre moderat spre bun pe multe cursuri. Elementele de calitate fizico-chimice generale şi poluanţii specifici, suport pentru elementele biologice, se referă la condiţii termice (temperatură apă, temperatură aer), nutrienți, starea acidifierii (pH, alcalinitate), condiții de oxigenare și de salinitate, poluanţi specifici. Concluzia acestor determinări fizico-chimice este că această calitate a apei râurilor receptoare a afluenţilor de la staţiile de epurare este influenţată de apele uzate orăşeneşti insuficient epurate. Dar, ca urmare a condițiilor severe care s-au impus surselor de poluare, dar și urmare a monitorizării permanente și aplicării cu regularitate a penalităților, calitatea corpurilor de apă s-a îmbunătățit. Mai mult, specialiștii sunt de părere că, după reabilitarea şi modernizarea staţiilor de epurare, calitatea apei râurilor se va ameliora și mai mult.
În ceea ce privește corpurile de apă subterană, în aceeași perioadă de 4 ani, pe teritoriul SGA Ilfov-București au fost identificate, delimitate şi descrise 6 astfel de corpuri. Pentru urmărirea calității apelor acestora au fost stabilite 48 de foraje, în care să se efectueze determinări de indicatori fizico-chimici generali și, prioritar, substanțe periculoase.
Surse de poluare
Apele uzate evacuate în receptorii naturali din teritoriul SGA Ilfov-București sunt de tip menajer, urbane, industriale, “convenționale curate” și pluviale. Analizele efectuate au pus în evidență depășirea valorilor reglementate pentru o serie de indicatori specifici, pentru substanțe extractibile, detergenți și sulfuri, la majoritatea surselor de poluare, în special în cazul gospodăriilor comunale, care, în majoritatea lor, nu epurează apele. În acest an, sunt în monitorizare 67 de surse de poluare, iar din anul 2009, pentru depășirea concentrațiilor maxime admise, s-au aplicat penalități de peste 56,6 mii lei, ajungându-se la peste 645,7 mii lei, în primul semestru al anului în curs.
Apărare împotriva inundațiilor
În primul semestru 2014, urmare a cantităților mari de precipitații căzute în primăvară, s-au înregistrat depășiri ale cotelor de apărare, de inundație și chiar de pericol la mai multe stații hidrometrice din administrarea SGA Ilfov-București.
Viiturile de pe Dâmboviţa au fost atenuate, parţial, în acumularea Văcăreşti, dar au depășit cotele de apărare în secţiunea SH Lunguleţu. La nodul hidrotehnic Brezoaele, o parte din debit s-a deviat spre râul Argeș, prin derivația de ape mari Dâmbovița – Argeș, iar o parte pe râul Ciorogârla.
În aval de NH Brezoaele, debitul maxim al râului Ciorogârla a fost de 59 mc/s, debit care în comuna Domneşti (de altfel singura localitate afectată de inundații de pe teritoriul administrat de SGA Ilfov-București), din cauza secțiunii reduse de scurgere a râului, a produs inundaţii în amonte de podul comunal Ciutaci, respectiv pe str. Occidentului (inundarea a 32 curţi, 50 fântâni, 2 garaje subterane, 3 pivnițe, în luna aprilie 2014).
Mândria SGA Ilfov-București
Cursurile de apă de pe teritoriul administrativ al județului Ilfov care sunt administrate de SGA Ilfov-București sunt: Dâmbovița, Colentina, Bâldana, Valea Saulei, Valea Snagov, Valea Sticlărie, Valea Vlăsia, Valea Cociovaliștea, Valea Pasărea, Mostiștea, Valea Șindrilița și Valea Câlnăului. Râurile Sabar și Ciorogârla sunt administrate de SGA Giurgiu.
Principalele lucrări hidrotehnice aflate în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București:
Baraje mari: Buftea, pe râul Colentina, Căldărușani, pe râul Cociovaliștea, Snagov, pe râul Snagov și Barajul de priză Bilciurești, pe râul Ialomița.
Baraje mici: Buciumeni, Flămânzeni, Chitila și Pantelimon I, pe râul Colentina, Tunari II, pe râul Pasărea, respectiv N.H. Popești, N.H. Glina și N.H Tânganu, de pe râul Dâmbovița.
Acumularea nepermanentă Dragomirești, pe râul Dâmbovița.
Derivații: în Ilfov există 4 derivații cu o lungime totală de cca. 23 km: Bilciurești – Ghimpați (Ialomița – Ceaur, Snagov, Crevedia, Colentina), Cocani – Dârza (Crevedia – Vlăsia, Cociovaliștea), Dragomirești – Chitila (Argeș – Dâmbovița, Colentina) și Snagov – Ialomiţa.
Diguri: Roșu – Dragomirești, Snagov, Ialomița.
Regularizări albii de râuri: Valea Snagov, Valea Vlăsia, Valea Crevedia, Colentina aval, Valea Pasărea, râul Ialomiţa.
Prize: Ciurel, Bilciurești, Snagov, Crevedia, Ghimpați, Gruiu.
Canale: Căldărușani – Ialomița, Sticlăriei – Ialomița și Gruiu – Balta Neagră.
Apărări de maluri: se întind pe o distanță de 10,9 km, în acumularea Snagov.