Pe lângă impozitul pe construcțiile speciale, introdus în noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014, legiuitorul a efectuat și o serie de modificări de interes pentru fermieri, în ceea ce privește impozitarea veniturilor obținute din agricultură.
Principalele modificări și completări în ceea ce privește impozitul pe venit vizează posibilitatea de actualizare a prețului mediu pentru determinarea venitului impozabil, în cazul veniturilor obținute de persoanele fizice, sub formă de arendă primită în natură.
Noua lege are în vedere și simplificarea tratamentului fiscal al veniturilor obținute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, prin abrogarea prevederilor referitoare la opțiunea contribuabililor de a determina venitul net din arendă în sistem real, deducerea din veniturile realizate anual din categoria venituri din cedarea folosinței bunurilor a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, nu se vor impozita veniturile obținute din cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajării animalelor deținute de contribuabilii pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit sau care obțin venituri neimpozabile din activități agricole.
Începând cu acest an, producătorii agricoli, persoane juridice, trebuie să plătească și impozitul pe construcțiile speciale. Noua contribuție la bugetul de stat va avea efect inclusiv asupra întreprinderilor care dețin în patrimoniu construcții agricole, respectiv grajduri, sere și solarii, silozuri și construcții zootehnice, dările obținute urmând să fie colectate la bugetul de stat.
Toate aceste modificări se găsesc în M.O. 0703/15 nov. 2013, în care a fost publicată OUG privind modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Construcțiile care se vor impozita sunt: clădiri agrozootehnice, construcţii agricole uşoare, depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale, silozuri pentru furaje, silozuri pentru depozitarea şi conservarea cerealelor, pătule pentru depozitarea porumbului, construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri, heleştee, iazuri, bazine, ecluze şi ascensoare, baraje, jgheaburi pentru piscicultură, terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole, sere, solarii, răsadniţe şi ciupercării, cât și de alte construcţii agricole neregăsite printre cele menţionate mai sus.