„Epopeea” liceului din comuna Snagov se apropie de final. După câțiva ani în care primarul Marian Oancea s-a luptat cu problemele apărute în cadrul proiectului care avea ca scop reabilitarea clădirii unității de învățământ, sunt toate premisele ca, în curând, să fie demarat proiectul care prevede construirea unui campus școlar pe terenul unde funcționa fostul liceu.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 462
Primarul comunei Snagov, Marian Oancea, ne-a depănat povestea spinoasă a proiectului inițial, prin care, așa cum aminteam, clădirea Liceului „Mihail Kogălniceanu” urma să fie extinsă, consolidată și reabilitată, printr-o finanțare cu fonduri europene. Numai că, acest proiect nu s-a mai putut pune în practică, din cauza unor probleme apărute la demararea acestuia.
Zvonuri și speculații aberante
Această situație a dat naștere multor zvonuri și speculații cu privire la intențiile edilului din Snagov. „S-a vorbit atât de mult «pe la colțuri» cum că aș dori să dărâm acest liceu și apoi să dau terenul altor proprietari sau că dau terenul Primăriei Capitalei, că nu mai doresc liceu acolo, fel de fel de aberații și născoceli răutăcioase! Vă mărturisesc că pentru mine acest liceu este piatra mea de căpătâi, ca să spun așa.
De fapt, ce s-a întâmplat cu acest liceu? Ne-am apucat de reconstrucția acestuia pe 26 ianuarie 2015, când am semnat ordinul de începere a lucrărilor. Aveam termen de execuție până la sfârșitul acelui an. Am găsit o societate care și-a luat angajamentul în scris că poate realiza aceste lucrări de extindere și de consolidare ale liceului. Era un proiect măreț. Numai că, în momentul în care s-au apucat să decoperteze pereții, au constatat anumite deficiențe ale structurii de rezistență a clădirii. Pe măsură ce lucrările înaintau, a apărut necesitatea unei alte expertize tehnice, pe lângă cea din cadrul proiectului care ne permitea această consolidare, extindere și supraînălțare. Pentru că, la mansardă, proiectul prevedea construirea unor garsoniere pentru profesori. Era o idee foarte bună, pe care am păstrat-o și pentru noul proiect”, își amintește edilul.
Clădirea liceului – risc seismic major!
În aceste condiții, conducerea primăriei a luat legătura cu o societate acreditată și recunoscută pentru calitatea lucrărilor în domeniu. După efectuarea acestei expertize, concluzia principală trasă de executantul ei a căzut ca un trăsnet: clădirea a fost încadrată la gradul 3 de risc seismic!
„Cu această expertiză ne-am prezentat la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC – n.r.), iar acesta a emis o notificare prin care ni s-a cerut să evacuăm deîndată liceul și să-l conservăm și nu i-a mai permis constructorului să mai intre în clădire! Ca urmare a acestei situații am pierdut finanțarea pe bani europeni, în valoare de 4 milioane de euro. Pentru că, așa cum se știe, un proiect cu finanțare europeană nu poate fi modificat, odată început”, explică primarul.
Elevii liceului, mutați în trei locuri diferite
În luna noiembrie 2015, Agenția de Dezvoltare Regională București Ilfov (ADRBI) anunță autoritățile locale snagovene că proiectul a fost pierdut, iar dacă doresc să-l continue, îl pot continua cu bani din bugetul local. „Bineînțeles, comuna nu avea atâția bani! A fost o decizie foarte grea pe care am luat-o, dar am considerat că mai presus de siguranța și viața copiilor nu există nimic mai important. Vă imaginați ce înseamnă să muți 1.100 de copii să studieze în trei locații diferite, la fel și cu profesorii? Cu siguranță, calitatea procesului de învățământ a scăzut vizibil. Gradul de disconfort al elevilor și profesorilor a crescut. Mulți dintre dascăli au renunțat să mai vină aici! De-asta vă spun că asta a fost piatra mea de căpătâi! Pentru că, în campania din 2016, le promiteam snagovenilor că dacă nu reușesc să fac acest liceu, nu voi mai candida. De atunci, am tot căutat soluții de finanțare pe la toate instituțiile statului – 4 milioane de euro ne îngropau ca primărie”, povestește primarul Marian Oancea.
Un proiect nou, depus la Ministerul Dezvoltării, respins
După ce în anul 2016 s-a lucrat la un nou proiect, total diferit de cel inițial, în martie 2017 acesta este depus la Ministerul Dezvoltării în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. În urma expertizei efectuate, autorităților locale li se propuseseră două măsuri de realizare a noului proiect, ne-a precizat edilul. Măsura minimală, cea care prevedea reconsolidarea clădirii și cea maximală care propunea demolarea acesteia.
„Măsura minimală presupunea cheltuieli mai mari decât cea maximală. Prin urmare, am hotărât să apelăm la ce-a de-a doua și să construim un liceu nou, din temelii. Din păcate, am avut surpriza neplăcută de a nu fi prinși pentru finanțare în cadrul PNDL II… în ciuda nenumăratelor demersuri întreprinse. De aceea, în urma unei colaborări foarte bune cu Primăria Capitalei, i-am adus la cunoștință primarului general Gabriela Firea, situația, și am subliniat faptul că la liceul din comună nu studiază doar elevii din Snagov, ci și din alte localități – Nuci, Gruiu, Ciolpani, Balotești, Periș și chiar București, într-un număr destul de mare. Mai mult, aici învață și loturile olimpice de canotaj. De aici, am propus ideea de a construi, pe lângă liceu, și o bază sportivă nouă – București/Snagov, unde să aducem și copiii de la secțiile de canotaj ale Clubului Sportiv Municipal (CSM) București, alături de copiii noștri”, explică primarul.
După încă un proiect eșuat, primăria obține finanțare
Pe 19 aprilie 2018, a fost emisă hotărârea de Consiliu General prin care se aproba asocierea Primăriei Capitalei cu Primăria Snagov, în vederea construirii acestei baze sportive și de învățământ. Prin urmare, edilii snagoveni au demarat un alt proiect și alte studii. Toate bune și frumoase, dar apar noi piedici. „Deoarece constituirea societăților economice ale Primăriei Capitalei a fost contestată, printre primele proiecte care au căzut a fost și al nostru. De unde ne așteptam să începem lucrările, în care ne pusesem atâtea speranțe și atâta muncă, am fost nevoiți să o luăm de la capăt, să găsim alte surse de finanțare! Nu vă închipuiți în câte nopți mă sculam transpirat, cu gândul la liceu! Nu vă ascund nici faptul că am ajuns și la premierul României de atunci și la președintele partidului din care fac parte. Într-un final, am fost prinși cu acest proiect la finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI – n.r.), la capitolul «situații de urgență». În felul acesta, am demarat procedurile pentru a pune în aplicare acest proiect. Cererea de finanțare a fost aprobată, am trecut de primele verificări, și am ajuns la prima comisie tehnico-economică din cadrul CNI, în data de 19 iulie 2019. Cea mai minuțioasă comisie, care verifică toată documentația. Nu am avut nici cea mai mică observație din partea membrilor comisiei, nu am avut nimic de completat! Mai urmează să ne prezentăm la încă două comisii ale Ministerului Dezvoltării și sperăm ca, undeva la jumătatea lunii august, să trecem de aceste comisii, iar apoi cei de la CNI să realizeze caietul de sarcini și să scoată la licitație atribuirea lucrărilor. Noi, în paralel, avem obligația să demolăm clădirea liceului, pe cheltuiala noastră. Nu vreau să începem demolarea, până nu avem toate avizele. Vreau să fac din aceasta un moment deosebit. Când va începe școala, vom aduce copiii acolo, pentru a fi martorii momentului când un buldoexcavator va începe demolarea vechii clădiri, o construcție reprezentativă pentru Snagov și pentru localitățile învecinate.
Noua construcție va fi una foarte modernă, unde vor învăța foarte mulți copii, peste 1.000, se vor extinde căminul și sala de sport. Profesorii vor avea garsoniere, am vorbit cu dl. director să aducem și profesori tineri dornici de a preda, pe care îi vom ajuta cu cazarea. Vom face un contract pe patru ani de zile, cât durează un ciclu de învățământ, perioadă în care profesorii vor plăti doar utilitățile, dar, dacă vor pleca mai devreme de 4 ani, vor fi obligați, prin contractul depus la administrația financiară, să plătească și chiria pentru perioada cât au locuit acolo.
În felul acesta încercăm să ridicăm calitatea învățământului în localitatea noastră”, precizează Marian Oancea.