Singura femeie primar din Ilfov și realizările sale minunate

Nu am întrebat-o niciodată pe Doina Mănăilă cât de greu este să fii singurul primar femeie dintr-un județ. M-am gândit că poate este o întrebare cam indiscretă, care poate deranja. Dar, de fiecare dată când ne-am întâlnit și am vorbit despre „meseria” de prim gospodar al unei comunități, m-am convins că primărița din Dascălu nu este cu nimic mai prejos decât omologii săi bărbați.

Argumente în favoarea acestei afirmații stau realizările sale și proiectele duse la bun sfârșit, într‑o comună „grea”. Grea pentru că, alături de comuna Nuci, Dascălu are printre cele mai mici bugete din Ilfov. Îmi spunea Doina Mănăilă, mai acum un an, că localitatea pe care o conduce se poate „lăuda” cu un buget de… 2 milioane de lei! Da, da, ați citit bine! Ceva mai mult de 400 de mii de euro… Ce mare lucru ai putea să faci cu atât de puțini bani, într-o comună cu ceva mai mult de 3.000 de suflete? Ei bine, Doina Mănăilă nu s-a lăsat niciodată învinsă de acest „amănunt”. Cu o intuiție și un simț gospodăresc tipic feminine, ea a căutat și a reușit să găsească resursele necesare. Astfel că, la Dascălu, proiectele „înfloresc” ca din pământ, sub oblăduirea destoinicei și bătăioasei primărițe.

 

11 străzi asfaltate, în 3 luni de zile

Mulți ar comenta acest subtitlu spunând ironic, ce mare scofală? Greșit! Pentru cei din Dascălu cei 4 kilometri de drumuri care au fost sau vor fi asfaltate reprezintă cam 20% din întreaga rețea stradală a comunei. Astfel, după finalizarea acestor lucrări, ne spune primărița, în așezarea pe care o gospodărește, aproape 80% din străzi vor fi asfaltate și modernizate. „Banii, în cea mai mare parte, i-am obținut dintr-o asociere cu Consiliul Județean Ilfov. Vorbim despre mai mult de 2,25 milioane de lei (aproape jumătate din bugetul localității – n.r.). Străzile care acum nu au, încă, asfalt, vor fi modernizate după introducerea canalizării”, ne precizează Doina Mănăilă.

 

Primii 5 kilometri de canalizare, în 2016

Aflăm, astfel, de la pri­măriță că, pe 16 noiembrie, au început lucrările de construcție a viitoarei stații de epurare, de la capătul străzii Călărași. „Am semnat un contract cu Administrația Fondului de Mediu pentru implementarea proiectului «Sistem public centralizat de canalizare a apelor uzate menajere și a efluentului uzat menajer în comuna Dascălu, județul Ilfov». Lucrările de canalizare se vor desfășura de-a lungul a 4,3 kilometri, între intersecția DJ care duce spre Ștefănești și Fierbinți, până la limita administrativă cu Moara Vlăsiei, pe partea dreaptă, cum vii dinspre Ștefănești. Alți 700 de metri de canalizare vor face legătura cu stația de epurare, pe strada Călărași. Finanțarea ne­rambursabilă de care vom beneficia se ridică la aproape 5 milioane de lei, cu TVA. Mai precis, 4,88 milioane”, ne spune Doina Mănăilă.

 

Căsuța Bucuriei

Dar asta nu e totul. Primărița ne-a lăsat la urmă, ca „desert”, cel mai drag proiect al său: grădinița nou-nouță din Dascălu. „Proiectul gădiniței a luat naștere în urmă cu 5 ani”, povestește Doina Mănăilă. Eu am făcut o schiță, să știți că am talent la desen, cu ce mi-aș fi dorit, iar o prietenă, inginer proiectant, a realizat planurile tehnice. A fost o inițiativă absolut necesară, având în vedere că grădinița existentă are o vechime de peste 48 de ani, iar spațiul a devenit insuficient față de numărul mare de copii. Construcția s-a realizat în 2014, în circa 6 luni. Grădinița nouă are o suprafață de 530 metri pătrați construiți, trei săli de clasă, o sală de joacă de 130 metri pătrați și un dormitor pe măsură. Capacitatea grădiniței va fi de aproape 100 de copii. Totul a costat 1,32 milioane de lei, 500.000 de lei din această sumă fiind alocați de DJ Ilfov, printr-un contract de asociere. Mai avem de adus doar dotările și mobilierul și cred că, la începutul anului viitor, copii se vor putea muta în noua lor grădiniță”, ne povestește primărița din Dascălu. Și ne invită să vizităm noua clădire unde, în curând, se vor muta prichindeii din comună.

 

Claudia, cea cu mâini fermecate

Trebuie să vă mărturisesc că am avut parte de o surpriză foarte frumoasă, încă din curte. Grădinița este încântătoare, prin picturile cu personaje din basme sau desene animate care o împodobesc. Ai un sentiment de bucurie, de voioșie, atunci când o privești. Iar numele ales se potrivește pe deplin cu acest sentiment: „Căsuța Bucuriei”, pentru că așa a botezat edilul din Dascălu locul în care vor învăța cei mai mici dintre locuitorii așezării. Înăuntru, surprizele continuă. Încăperile sunt spa­țioase și luminoase. Și aici te întâmpină desene încântătoare pe pereți. Și, din nou surpriză, nimerim peste cea care este „vinovată” de această desfătare vizuală. În sala de joacă, întâlnim o femeie care pictează, pe un geam, o icoană splendidă. Este o lucrare menită să decoreze ferestrele noii capele a cimitirului din Dascălu. Facem astfel cunoștință cu Claudia Găină, cea care a înfrumusețat mândrețea de grădiniță a Doinei Mănăilă. Pe unul dintre pereți, ne întâmpină povestea caprei cu trei ­iezi, exprimată de Claudia printr-o serie de desene savuroase. Ne spune că nu este la prima lucrare de acest gen. A mai pictat și pereții grădinițelor din Sinaia, Breaza, la Talea, la Secăria, cu mâinile ei, într-adevăr, fermecate. Dar cel mai mult a pictat biserici, ne spune Claudia.

Iată, așadar, că ­ceea ce vă spuneam la început este susținut, întru totul, de realitate: Doina Mănăilă este un edil dedicat comunității pe care o conduce și, totodată, un om priceput în ale gospodăririi unei comune și nu cred că ne poate contrazice careva!