@ Numărul pensionarilor ilfoveni cu pensii de peste 3.000 de lei s-a dublat
@ De la 1 septembrie au intrat în vigoare și alte prevederi care aduc beneficii pensionarilor
@ De asemenea, a început ”mica recalculare”, care include și valorificarea veniturilor nepermanente
Pavel Sile, directorul Casei Județene de Pensii Ilfov, a făcut săptămâna trecută, o serie de precizări și a adus lămuriri asupra unor neînțelegeri care au apărut o dată cu cea mai recentă recalculare a pensiilor, dar și legat de noile prevederi legislative din domeniu, care au intrat în vigoare la 1 septembrie 2024. În ceea ce-i privește pe pensionarii ilfoveni, Pavel Sile a făcut un apel la cei (nu mulți) care nu au intrat în posesia deciziilor de recalculare – să aștepte acasă documentul, fiind vorba doar despre posibile situații rezolvabile care au impus retragerea lor de la expediere, precum, de exemplu, erori de tehnoredactare a adresei. De asemenea, au fost identificate unele decizii de recalculare emise anterior datei la care a intervenit decesul beneficiarului sau pentru emiterea corectă a unora au fost necesare verificări suplimentare, de durată.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 719, ediția print
”Subliniez, pe această cale, că manifestăm o preocupare permanentă pentru corectitudinea tuturor elementelor cuprinse în deciziile de recalculare, iar funcționarii casei teritoriale de pensii Ilfov sunt la dispoziția pensionarilor, prin orice mijloace de comunicare, în vederea clarificării tuturor nelămuririlor legate de aceste decizii”, ne-a precizat Pavel Sile.
Acesta a adăugat că, la sediul Casei Județene de Pensii Ilfov există un ghișeu dedicat – camera 5 – unde cei care au nelămuriri se pot adresa. Până la acest demers, însă, beneficiarii noilor decizii de recalculare a pensiilor trebuie să știe că: nicio pensie în plată NU scade (chiar dacă pe decizie apare o sumă mai mică decât cea în plată în luna august 2024), iar pensia minimă garantată are valoarea de 1.281 de lei (adică nicio pensie nu este mai mică decât această sumă, indiferent de cuantumul care a reieșit din decizia de recalculare). Aceste prevederi sunt garantate prin Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, care stabilește la art. 144, alin (6) că ”în cazul în care în urma procesului de recalculare (…) rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior rindemnizație socialăecalculării, până la data la care se va obține un cuantum mai mare decât acesta, ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.
Revenind la cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu primește mai puțin de 1.281 de lei. În cazul acestei indemnizații sociale acordate pensionarilor, drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel: cuantumul rezultat în urma recalculării și suma de plată – care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei.
Indemnizația socială rămâne 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024, aceasta fiind majorată anual, prin legea bugetului de stat. Ea a fost instituită prin Ordonanța 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate și a fost aprobată prin Legea 196/2009, care prevede o sumă fixă pentru indemnizația socială pentru pensionari, sumă care a fost majorată în fiecare an, ajungând de la 300 de lei – în 2009, la 1.281 de lei – în 2024.
La nivel național, în indemnizație socială erau, la 1 septembrie 2024, în urma recalculării bazate pe contributivitate, sub un milion de pensionari. Referindu-se la pensionarii din Ilfov, directorul Pavel Sile ne-a precizat că, la nivelul județului au fost calculate, emise și expediate, până la mijlocul lunii august 2024, 70.930 de decizii de recalculare. Numărul pensionarilor care primesc 1.281 de lei a scăzut ca pondere în numărul total al pensionarilor din județ, de la 20,5% la 19,2%, al celor cu pensii mai mari de 1.281 de lei, dar mai mici de 2.000 de lei – a scăzut de la 47% la 41,8%, al celor cu pensii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei – a scăzut, de asemenea, de la 30% la 27%, însă, cel mai important fapt este că s-a dublat numărul celor care au obținut în urma recalculării pensii de peste 3.000 de lei. Ponderea numărului acestora în totalul numărului de pensionari ilfoveni care au primit deciziile de recalculare a crescut de la 17,5% la 35,4%.
1 septembrie 2024 a adus pentru pensionari și alte noutăți importante
Astfel, este bine de știut că drepturile de protecție socială se mențin în continuare pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor. Adică, pensionarii care, prin aplicarea noii legi, au pensii mai mari de la 1 septembrie 2024, vor beneficia în continuare de drepturile de protecție socială acordate de Ministerul Muncii, drepturi pe care le aveau și până la 1 septembrie. Pentru că, Executivul a aprobat prin Ordonanță de Urgență ca majorarea rezultată în urma procesului de recalculare a pensiilor să nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie. Măsura a avut în vedere sprijinirea pensionarilor care prin recalcularea dreptului de pensie ar fi ieșit de sub incidenta aplicării prevederilor Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede modificarea plafonului pentru beneficiarii Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor de la 1.830 lei la 2.020 lei, precum și modificarea limitei veniturilor lunare până la care se acordă sprijinul material reprezentat de tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde. Astfel, limita veniturilor lunare realizate de pensionari și de persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care au și calitatea de pensionari, crește de la 2.000 lei la 2.210 lei. Adică, primesc, în continuare, tichete pentru alimente și mese calde, adică 250 lei o dată la 2 luni, pensionarii a căror pensie a trecut de 2.000 de lei, dar nu mai mult de 2.210 lei.
De asemenea, valoarea indemnizației de însoțitor pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate a crescut, tot de la 1 septembrie, cu 224 lei, de la 1.626 lei, la 1.850 lei, sumă care se încasează cumulativ cu pensia de invaliditate. Până la data menționată, această indemnizație de însoțitor era calculate la 80% din punctul de pensie, Legea 360/2023 aducând o îmbunătățire, și anume – calcularea indemnizației la valoarea de 50% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Iar de la 1 iulie 2024, acest salariu minim brut garantat pe țară în plată este 3.700 lei.
O altă noutate extrem de importantă, dar care va intra în vigoare de la 1 octombrie 2024, este legată de creșterea pragului de impozitare a pensiilor, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Astfel, de la 1 octombrie, impozitul de 10% se va aplica doar sumei care depășește 3.000 de lei. De exemplu, un pensionar care are o decizie de pensie de 3.800 de lei primește acum, în septembrie, 3.620 de lei (în urma aplicării unui impozit de 10% pentru suma care a depășit 2.000 de lei, adică 180 de lei, iar de la 1 octombrie, pentru aceeași valoare a pensie, impozitul se va aplica doar pentru 800 de lei, adică se vor reține doar 80 de lei, iar pensionarul va primi 3.720 de lei.
A început și ”mica recalculare” a veniturilor suplimentare sau sporurilor nepermanente
Noua lege a pensiilor (360/2023) recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate și care sunt prevăzute în HG 181/2024. Pentru ceea ce a fost denumită ”mica recalculare”, adeverințele deja depuse la dosar, anterior datei de 1 septembrie 2024 și nevalorificate, vor fi valorificate în următoarele 6 luni, drepturile de plată fiind stabilite tot cu data de 1 septembrie 2024 (retroactiv). Până la 1 martie 2025, pensionarii care consideră că mai au elemente care nu au fost valorificate pe vechea lege a pensiilor pot să aducă adeverințe de la locurile de muncă, aceste venituri urmând a fi recalculate și plătite, indiferent de data depunerii documentelor (în această perioadă 1 sept – 1 martie, începând cu 1 septembrie, adică tot retroactiv).
Adeverințele respective pot fi depuse și după data de 1 martie, iar pensiile se vor recalcula și vor fi plătite începând cu luna următoare depunerii cererii. Pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente (formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale; premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompense cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate; al treisprezecelea salariu; formele de retribuire pentru „orele suplimentare“ realizate peste programul normal de lucru; sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor; indemnizaţiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale), deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverințele cu sporurile nepermanente (conform formatului prevăzut în anexa 6 din Legea 360/2023, iar aceștia au obligația să le elibereze). În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive. Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la casele de pensii!
Ce sunt punctul de referință și punctele de stabilitate?
Noul mod de calcul a pensiilor a introdus noțiunea de punct de referință, care a înlocuit punctul de pensie. Valoarea sa inițială este de 81 de lei. Cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Pentru pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi, se păstrează numărul total de puncte stabilite până la 31 august 2024, la care se adaugă punctele de stabilitate dacă este cazul.
Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare acordate celor cu stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, după cum urmează:
– 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani;
– 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani Aceste puncte se adaugă la punctajul total pentru a determina cuantumul pensiei.
Conceptul de punct de stabilitate a fost introdus în lege cu intenția de a motiva angajații să rămână în câmpul muncii cât mai mult timp, fără a se pensiona, chiar dacă îndeplinesc vârsta legală de pensionare.
De reținut!
În această lună, la nivel național, aproape 4 milioane de pensionari primesc pensii mai mari. Potrivit ministrului Muncii, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public beneficiază de o creștere a pensiei, media de creștere fiind de 26,65%. Această creștere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulți dintre pensionari, în acest an. Oficialii punctează insistent că nicio pensie nu scade, chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât pensia din luna august 2024, pentru că se menține cuantumul cel mai favorabil. Cei care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, vor continua să primească 1.281 de lei.