⬤ Călugării de la Sitaru, Grădiștea, fac adevărate minuni caritabile 

⬤ Prin campaniile inițiate și demarate, numai anul trecut, călugării Mănăstirii Sitaru au venit în întâmpinarea nevoilor persoanelor defavorizate de la sate, cu alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente și rechizite școlare, în valoare de peste 100.000 de lei

Indiferent de vreme și de vremuri, secetă, inundații, pandemie de COVID-19, război la granițele României etc., monahii Mănăstirii ”Sfântul Nicolae” Balamuci – Sitaru, din comuna Grădiștea, s-au mobilizat și au acordat vârstnicilor, oamenilor singuri și bolnavi, familiilor cu mulți copii și cu o situație financiară dificilă, pe lângă o îmbrățișare caldă și o alinare sufletească, alimente și cele de trebuință traiului de zi cu zi.  

Se poate spune că monahii Mănăstirii Sitaru se numără printre puținii oameni care fac adevărate minuni caritabile și aduc multă speranță celor aflați în suferință. Ei nu suportă să vadă oameni necăjiți fără să încerce să facă ceva bun pentru aceștia. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, își sacrifică nu doar timpul, ci și hrana de zi cu zi, pentru a întinde o mână de ajutor sărmanilor de la sate. Îi ajută întotdeauna cu sufletul deschis, și fără să le ceară nimic în schimb. Le dăruiesc pachete cu alimente neperisabile, produse de igienă corporală, medicamente, îmbrăcăminte și încălțăminte de sezon. Ajută atât vârstnicii, cât și tinerii și copiii, deopotrivă.
Având în vedere că multe familii de la sate trăiesc din venituri foarte mici și nu mai acordă importanță frecventării școlii de către ­copiii lor, alegând mai degrabă să-i implice în muncă, monahii Mănăstirii Sitaru au dezvoltat și programe speciale pentru susținerea educației. Astfel, ei au venit și în sprijinul acestor copii și tineri, ajutându-i să-și continue studiile și să învețe mai bine. Călugării le-au dăruit, elevilor sărmani de la hai­ne și încălțăminte de sezon, până la cărți, caiete, pixuri și alte instrumente de scris, blocuri de desen, truse complete pentru geometrie, ghiozdane și penare complet echipate, jocuri educaționale și tot felul de materiale didactice necesare pentru a parcurge și a avea rezultate cât mai bune la școală. Numai anul trecut, clericii de la Mănăstirea Sitaru au oferit, prin intermediul programelor sociale, ajutor în valoare de peste 100.000 de lei. ”Am avut peste 1.000 de beneficiari și peste 1 miliard de lei vechi, adică 100.000 de RON, dăruiți campaniilor sociale. Nu ne-am propus nimic și nici nu ne-am așteptat să acționăm cantitativ. Însă, pentru dragostea și osteneala multora, Bunul Dumnezeu ne-a îngăduit să avem o realizare frumoasă care stă bine, inclusiv la capitolul cifre, și nu-i deloc puțin pentru mica noastră mănăstire. Le mulțumim cu recunoștință și prețuire tuturor celor ce ne-au fost aproape, ne-au ajutat și și-au dăruit din timp și din resurse pentru a ne face de ajutor celor mai sărmani decât noi! Bunul Dumnezeu să primească dragostea, osteneala și toată jertfa lor”, ne-a spus părintele Hrisostom Iorgulescu, coordonatorul evenimentelor culturale, educaționale și sociale derulate de Mănăstirea Sitaru.
Și anul acesta, călugării își continuă misiunea de a ajuta 
În măsura posibilită­ților, călugării Mănăstirii Sitaru continuă și anul acesta misiunea de a ajuta familiile nevoiașe și de a veghea asupra copiilor și tinerilor defavorizați pentru a nu abandona școala. ”Vom continua următoarele campanii sociale: ”Daruri pentru cei mici!”, care se adresează elevilor, copiilor abandonați, familiilor defavorizate social, familiilor monoparentale și familiilor cu mulți copii;  ”Bătrânii, bucuria noastră!”, dedicată persoanelor vârstnice, abandonate, în situații de risc și pe care o desfășurăm în vederea îmbunătățirii serviciilor oferite celor aflați în suferință; ”Susține un elev/student”, în care vom avea cazuri individuale sau frați; ”Școală – șansă spre viitor”; în care vom dărui elevilor culegeri și manuale școlare. Ne dorim pentru anul în curs, să încheiem noi parteneriate în vederea îmbunătățirii serviciilor și totodată a creșterii numărului de beneficiari”, ne-a mai spus părintele Hrisostom.