O lecție de viață, implicare, grijă pentru un mediu mai curat în viitor
Sâmbătă, pe 9 martie, de la ora 10.00, a avut loc cea de-a VI-a ediție a campaniei – ”Rădăcini pentru aer”, desfășurată în Pădurea Pustnicu, parcela 41C. Circa 17.000 de puieți din specii forestiere (cu preponderență stejar) au fost pregătiți pentru a fi plantați, acțiunea având loc în organizarea Primăriei orașului Pantelimon în parteneriat cu Ocolul Silvic Brănești și Consiliul Județean Ilfov.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 694
”Implicarea este cheia pentru un mediu mai curat, o pădure mai bogată și o comunitate unită! Astăzi, peste 800 de voluntari au ales să ajute pădurea noastră, într-o acțiune de împădurire impresionantă! Pe o suprafața de 2,5 hectare, voluntarii veniți din orașul nostru, copii și părinți, primarul Marian Ivan, președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, vicepreședinții Voicu Vincențiu și Ștefan Rădulescu, voluntari din Primărie, elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 1 Pantelimon, copiii și cadrele didactice din Grădinița Nr 1, cercetașii din orașul nostru și sportivii A.C.S.O Viitorul Pantelimon au reușit să planteze peste 17.000 de puieți de frasin, stejar și tei”, au comunicat, la finalul acțiunii, reprezentanți ai Primăriei orașului Pantelimon, mulțumind tuturor pentru sprijinul oferit și pentru implicarea ”într-o acțiune atât de necesară pădurii noastre!”
”Așadar, ne-am întâlnim, astăzi, la cea de-a VI-a ediție a campaniei de plantare de puieți în zona Pădurii Pusnicul. Contribuim, astfel, la o activitate al cărei scop este un aer de calitate mai bună în orașul, dar și în județul nostru. Avem aici foarte mulți copii. Cercetașii din Pantelimon, elevii școlii noastre, sportivii noștri, cetățeni din localitate. Nu ne așteptam la atât de multe persoane. Au venit și din Brănești, Găneasa, Glina, Cernica, Afumați, Ștefăneștii de Jos, Vidra. Această participare numeroasă ne bucură. Vremea a ținut cu noi, a ieșit foarte bine. Toată lumea a muncit cu entuziasm pentru ceva extrem de util. O să continuăm cu astfel de activități”, a precizat primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan.
Viceprimarul orașului Pantelimon, Viorel Cecate, a comparat acțiunea de plantare cu o ”joacă a copiilor”. ”Peste ani își vor da seama că joaca lor a fost, de fapt, o lecție de viață și o binecuvântare pentru ei!”, a completat acesta.
Opinia publică trebuie să conștientizeze importanța unui mediu sănătos
”Încercăm prin aceste acțiuni să facem opinia publică să conștientizeze importanța unui mediu sănătos, să schimbăm mentalități – asupra faptului că nu doar se taie, ci se și plantează. Mai ales în Ilfov, se plantează și primăvara și toamna. Oricând este perioada optimă, toate suprafețele care din diverse motive au fost exploatate, se replantează. Avem, după cum vedeți, pădure nouă și în stânga și în dreapta, pădure plantată”, ne-a declarat ing. Mihalache Bogdan, șeful Ocolului Silvic Brănești.
Iar Olivia Oprescu, arhitectul șef al Consiliului Județean Ilfov, prezentă a eveniment, a apreciat cadrul optim în care s-a desfășurat plantarea. ”Natura ține azi cu noi, pentru că facem lucruri pentru natură, avem proiecte sustenabile. Avem aici foarte mulți voluntari care au venit să planteze ”rădăcini pentru aer” pe 25.000 de mp. Avem, cum ați aflat deja, 17.000 de puieți de stejar, carpen, tei, frasin, sânger – puse la dispoziție de Ocolul Silvic Brănești. Suntem foarte încântați să vedem cum zona se umple cu puieți și pentru acest lucru mulțumim tuturor celor prezenți, care au înțeles că împreună putem realiza lucruri, care își arată astfel sprijinul și interesul față de proiectele noastre”, a spus aceasta.
O comunitate implicată, iubitoare de natură!
Mihai Culeafă, locuitor al orașului Pantelimon, s-a declarat încântat de inițiativa primarului Marian Ivan, ”un om care iubește natura”. ”Văd participarea numeroasă a tinerilor și asta este îmbucurător”, a adăugat acesta.
Prof. Doina Cîntăbine a participat la acțiune în calitate de coordonator al echipei de cercetași, dar a fost însoțită și de elevii domniei sale, ”foarte mulți copii din școala noastră, de la învățământul primar la gimnaziu, inclusiv elevi de clasa a VIII-a. Copiii au fost foarte motivați să participe. La clasă, doar ce am apucat să lansez ideea de a veni în natură, la plantat de puieți, și toți au fost imediat de acord. Suntem încântați să facem parte din acest mare grup al iubitorilor de natură și, întotdeauna activitățile eco-civice au fost importante pentru noi. De aceea, participăm cu mare plăcere. Am alături de mine și alți profesori, alături de care desfășurăm proiectul de cercetășie, un proiect de suflet al școlii noastre, susținut de domnul primar. De altfel, la inițiativa dânsului s-au organizat cele două grupe de câte 15 copii-cercetași. Cu primii am început proiectul în septembrie 2023, iar cea de-a doua grupă a fost formată acum, în februarie 2024. Copiii sunt foarte încântați, desfășurăm foarte multe activități de voluntariat, activități eco-civice, activități de supraviețuire, pentru a învăța să ne pregătim un adăpost în pădure, etc. Avem foarte multe jocuri de perspicacitate, de autocunoaștere. Suntem foarte încântati și noi, și copiii, dar și părinții – care i-au însoțit și azi, aici”, a spus prof. Doina Cîntăbine.
Un Ilfov mai verde
Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJ Ilfov, de asemenea participant la acțiunea de plantare, a spus despre aceasta că a fost ”menită să tragă un semnal de alarmă. Trebuie să protejăm natura, să o ocrotim, să cream un areal mai mare de pădure – un plămân verde pentru Capitală! Este, de asemenea, și un mesaj pentru cei mici – că aceasta este alegerea lor corectă – să iubească natura, să petreacă cât mai mult timp în natură, departe de tehnologia excesivă, pentru că așa se dezvoltă sănătos și armonios!”
La rândul său, Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov a făcut referire la ”mobilizarea impresionantă a cetățenilor”. ”Sute de voluntari au participat la această acțiune de împădurire. Am plantat pe o suprafață de 2,5 hectare, 17.000 de puieți de stejar, frasin, tei argintiu și sânger. Ne-au sprijinit Primăria Pantelimon și Direcția Silvică București-Ilfov. Au fost și foarte mulți tineri de la PNL Ilfov. ”Rădăcini pentru aer” este un proiect extrem de important, pe care l-am inițiat în 2022. E important să luptăm cu toții pentru un mediu mai curat și mai sănătos. Trebuie să luptăm cu toții pentru un Ilfov mai verde și mai durabil. Eu și colegii mei de la PNL Ilfov ne-am luat acest angajament și-l vom duce la bun sfârșit”, a completat președintele CJ Ilfov.
Petru Niculae, președintele TNL Ilfov, ne-a precizat că peste 100 de tineri liberali s-au mobilizat pentru acțiunea de plantare și, de fiecare dată vor veni cu drag la astfel de activități, oriunde în județul Ilfov. ”Pentru noi, voluntariatul este o stare de spirit, nu este o chestiune obligatorie, care ne este cerută. O facem cu mândrie și cu responsabilitate, de fiecare dată!”, a adăugat acesta.