Cheful anual, organizat cu prilejul sărbătoririi zilei comunei Moara Vlăsiei, pe Platoul-Canton, este tot mai reușit cu fiecare ediție, iar publicul este tot mai numeros și încântat peste măsură de momentele petrecute în natură, alături de oamenii din comunitate, la un grătar, în parcul de distracții, cu spectacol de calitate, vreme bună și organizare ireproșabilă

Așa cum ­ne­-am  obiș­nuit, la mij­locul lunii iunie, la Moara Vlăsiei se organizează Festivalul Vlăsiei, o petrecere ajunsă în acest an la cea de-a 13-a ediție, pregătită cu mare atenție de administrația locală, pentru a marca ziua comunei – pe 15 iunie. Locul de desfășurare a rămas același – o zonă verde, generoasă ca suprafață, accesibilă și plină de aer curat – Platoul-Canton (islazul comunal), iar programul artistic a fost, și în acest an, unul extrem de variat și apreciat de public.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 707, ediția print

Dar până la petrecerea de duminică, autoritatea locală a mai organizat, sâmbătă, un eveniment cultural deosebit, de suflet și de mare ținută, la Căminul Cultural din localitate: ”Nunta de aur” a seniorilor din Moara Vlăsiei. Cuplurile care au rezistat încercărilor vieții și au rămas unite au fost onorate pentru 50 de ani de căsătorie, marcând astfel o jumătate de secol de iubire și dăruire. Invitați speciali la acest eveniment au fost delegația fraților din Puhoi (Basarabia), Ansamblul etno-folcloric Mărgăritarele, Ansamblul etno-folcloric Puhoienii și Ansamblul de copii Eternitate, precum și Ansamblul Morărițele, din comuna Moara Vlăsiei, care au oferit un spectacol deosebit și plin de emoție.

Frații moldoveni au deschis petrecerea și duminică, la cheful de pe islaz, Julia Moraru și Luca Udățeanu, tineri actori, poftindu-i la microfon pe Puhoieni și Mărgăritarele și mai apoi pe cei de-ai casei – Morărițele. Ca la fiecare ediție, Platoul-Canton a fost un adevărat furnicar de oameni, într-o organizarea fără cusur. Pe laterala dinspre pădure ­s-au înșiruit grătarele pe care au sfârâit micii, cârnații și hamsiile, ”asortate cu un pahar de bere rece”, iar pe partea dinspre lac, tarabele comercianților cu ”de toate”. Vată de zahăr, popcorn, clătite uriașe cu gem sau ciocolată, gogoși, waffles, porumb fiert sau copt, înghețată, bragă, turtă dulce, kurtos kolacs, scovergi, ”cei mai proaspeți și crocanți cartofi cu parmezan” sau ii, ochelari de soare, pălării, bijuterii, jucării etc.

Pentru copiii mai mici s-au adus gonflabile gigantice, trambuline cu elastic, carusele clasice, umbreluțe, iar pentru cei mai mari, instalația ”The King” a fost atracția principală. Nu a lipsit la această ediție și o zonă dedicată filmărilor VideoBooth 360.

Life cooking slow show, marca Radu Zărnescu

Așa cum ne-am obișnuit, nelipsit de la Festivalul Vlăsiei este și chef Radu Zărnescu, un artist al gastronomiei, care duminica trecută a fost prezent cu echipa sa de la Masters of Flames. Alături de profesioniști au venit elevi de la Colegiul Ucecom ”Spiru Haret”, echipă coordonată de profesorii Ioana Stuparu și Lucian Enculescu, dornici de a-și aduce contribuția la promovarea gastronomiei locale și naționale și echipa Școlii Profesionale Speciale pentru Deficienți de Auz ”Sf. Maria”. Ucenicii s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă tocat pentru salată și pregătirea sosurilor. 400 kg de carne de porc și două asadoare, iar rezultatul a fost unul spectaculos. Pentru că, potrivit lui Radu Zărnescu, carnea preparată în stil Asado necesită un grătar special și mai apoi, o tehnică anume de aprindere a cărbunilor, distribuirea lor sub grătar, amplasarea cărnii pentru a asigura o gătire uniformă și lentă. Delicioasele porții au fost servite gratuit pofticioșilor alături de două tipuri de salată și trei feluri de sosuri.

Cercetașii Vlăsiei au fost și ei prezenți cu un stand unde au pregătit pentru însetați ”limonada cercetașului”, rece și cu multă mentă, iar pe toată durata desfășurării festivalului, forțele de ordine ale Jandarmeriei ilfovene, personalul medical, pompierii și reprezentanții autorității locale – primarul Andrei Filip și viceprimarul Florin Cucu – s-au asigurat că evenimentul se derulează în cele mai bune condiții, fără incidente neplăcute sau nemulțumiri. Printre oaspeți am remarcat-o și pe Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov. În spatele scenei amenajate pentru prestațiile artistice, în cortul de protocol, invitații au beneficiat de toată atenția gazdelor și s-au declarat încântați de primirea de care au avut parte la Moara Vlăsiei.

Un spectacol pe măsura unei aniversări de suflet

De la ora 17.00, pe scenă au urcat Andreea Chiriac, Nicușor Iordan, Daniel Trifu și Taraful Târgoveții de odinioară, Constantin Enceanu și Nicu Paleru, care au dat startul la dans și voie bună. A urmat vocea suavă a Ioanei Ignat și, la finalul serii, Bere Gratis, trupă revenită după 12 ani pe scena din Moara Vlăsiei. Încântați, petrecăreții au plecat acasă, după ore bune de distracție, dar doar după ce au admirat minute în șir spectaculosul foc de artificii pregătit pentru finalul unei zile de neuitat.