Situată chiar în centru, pe Str. Castanilor nr. 16, cu o suprafață desfășurată de 842 mp, cu săli multifuncționale și spații de activități comune, cu dotări noi și moderne, cu personal calificat și dedicat, creșa comunei Dragomirești-Vale a fost inaugurată săptămâna trecută și își așteaptă micii beneficiari pentru a face primii pași într-o formă de învățământ organizată.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 620
Prima creşă de stat din Dragomireşti-Vale și-a deschis porţile, unitatea de învățământ venind în spriinul părinților cu copii mici din comună, cu dotări moderne, care le vor oferi prichindeilor un spațiu extrem de plăcut și mai ales sigur, în care să își petreacă timpul câtă vreme părinții sunt la serviciu. Creșa din Dragomirești-Vale va funcționa de luni până vineri, între orele 8:00 și 18:00, cu 2 grupe a câte 15 copii.
”Am finalizat încă un proiect, într-un domeniu pe care eu îl consider esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei comunităţi, şi anume Educația. Creşa reprezintă, pentru mulţi copii, primul contact cu o formă de învăţământ organizată. Aici, prin activități educative, dar și distractive, cei mici vor învăța, practic, să se adapteze unui mediu nou, să comunice cu persoane din afara familiei, să își dezvolte noi abilități, toate acestea ajutându-i să devină independenți și descurcăreți. Consider că această primă creşă din Dragomireşti-Vale este o facilitate necesară şi obligatorie într-o comunitate aflată în permanentă creştere, aşa cum este comunitatea noastră. Pentru că nu toți părinții care revin la locul de muncă după perioada petrecută în concediu de creștere a copilului beneficiază de ajutorul bunicilor sau al bonelor, ca alternative de supraveghere a copiilor. Pentru ei, singurul ajutor îl reprezintă creșa, în special una de stat, cum este creșa noastră, și nu una privată cu costuri pe care părinții le știu prea bine. Îndemn și încurajez părinții să se folosească de această creșă! Vom avea, astfel, prima generație de copii care are aici, acasă, în Dragomirești-Vale, acces la educație încă din fașă!”, a declarat primarul Gheorghe Socol, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a creșei, eveniment la care au participat senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, președinte CJ Ilfov, Hubert Thuma și vicepreședintele CJI, Ștefan Rădulescu. Edilul a dorit să le mulțumească oficialilor pentru prezență și mai ales pentru susținerea oferită necondiționat în eforturile administrației din Dragomirești-Vale de a dezvolta această comunitate.
Un proiect important pentru dezvoltarea comunei
”Înainte de grădiniță, copiii învață la creșă primele reguli de interacțiune cu persoane din afara familiei și de comunicare interpersonală. Aici vor învăța să se adapteze la traiul într-un mediu necunoscut lor, vor învăța să își facă prieteni, vor începe să se descurce singuri. Toate acestea cu ajutorul și sub atenta supraveghere a unui personal calificat, dedicat, prin diverse activități educative și distractive”, a subliniat primarul Gheorghe Socol.
Edilul a mai spus că tot mai multe familii tinere aleg să trăiască la Dragomirești-Vale, mai departe de agitația din oraș. ”Acest fapt mă onorează, dar mă și obligă. Ne obligă de fapt, pe toți, să venim cu idei noi, cu proiecte noi, care să contribuie la dezvoltarea comunei și, implicit, la creșterea calității vieții de zi cu zi a tuturor locuitorilor. Țin să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect și au făcut posibilă realizarea lui, de la consilieri și până la muncitorii care au ridicat, efectiv construcția. De asemenea, le mulțumesc și celor care vor lucra efectiv, cu copiii noștri, am încredere că vor pune pe primul loc, în permanență interesul superior al celor mai tineri membri ai comunității. Am finalizat împreună, proiecte importante pentru Dragomirești-Vale. Creșa este unul dintre ele. Dar să nu uităm că mai e de lucru până când vom putea să afirmăm cu mândrie că avem tot ce ne trebuie. Continuăm munca la proiectele aflate în derulare și, în același timp, trebuie să demarăm și altele care să aducă un plus de valoare pentru comuna noastră, astfel încât să fim, cu toții și mai mulțumiți de condițiile de trai de aici, de acasă”, ne-a mai spus primarul Gheorghe Socol.
”Educația, cultura și religia ne definesc ca popor. De aceea, mă bucur de fiecare dată când am ocazia să particip la un asemenea eveniment. Săptămâna trecută a fost o sală de sport, acum o creșă, sunt convins că vor urma și alte investiții. Domnule primar, aveți la CJI un prieten și vă sunt oricând partener, în orice investiție în care aveți nevoie de sprijin”, a declarat președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.
Educația este prioritară
Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, a precizat că meritul realizării unui astfel de obiectiv este al celor care conduc obștea, al primarului, consiliului local, președintelui CJI, în calitate de autoritate administrativă. ”În calitate de cetățean și parlamentar, vă felicit pentru faptul că ați reuși să terminați acest obiectiv, deși au fost întârzieri în realizarea lui. A fost o perioadă foarte grea, nu doar pentru dvs ca autoritate locală, dar și pentru cetățeni. Au trecut printr-o criză pandemică, e o criză securitară, o criză energetică. Aș spune că în aceste momente grele pentru noi, cuvântul esențial este responsabilitate și unitate. Responsabilitatea se potrivește foarte mult cu ceea ce se întâmplă, astăzi, aici, pentru că, cred eu, cei care vor conduce, care vor păstori această instituție, au responsabilitatea viitorului țării noastre. Educația este singura soluție pentru a găsi soluții la toate problemele pe care le avem astăzi. Cu cât vom avea mai repede o populație educată, cu atât problemele noastre vor găsi soluții mult mai rapid și pentru acest lucru vă felicit. Vă felicit pentru deschiderea către educație, fie că vorbim de sport, pentru că și acolo vorbim de sănătate. Educația prin sport înseamnă că cel care face sport își asumă un mod de viață riguros, un mod de viață echilibrat, responsabil, un mod de viață cu program stabilit. Este tânărul pregătit să înfrunte absolut tot ce viața îi aduce. Vin vremuri mai grele, sperăm să le depășim împreună cu toții. În calitate de reprezentat al PNL, același principiu al responsabilității este cel care ne guvernează. Nu o să venim să vă facem promisiuni deșarte pentru că în această perioadă important este să fim responsabili și să încercăm să ducem corabia mai departe, la liman. Aveți un sprijin, ușile mele vă sunt deschise, atât cât îmi permite Constituția să fac, pentru că un parlamentar nu interacționează cu activitatea administrației publice locale și județene. Noi facem legi, dar dacă credeți că prin propunerile dvs putem îmbunătăți ceva, eu vă aștept cu mare drag.
”Sunt profund impresionată de ce s-a făcut în doar o lună. Am fost în vizită aici, să vedem stadiul lucrărilor în vederea începerii noului an școlar și eram departe de ceea ce este astăzi și la ce asistăm cu toții. În calitate de inspector coordonator al tuturor unităților de învățământ de pe raza localității nu pot decât să mă mândresc și cu această nouă realizare. Felicit administrația locală, în special pe primar pentru implicarea extraordinară și pentru faptul că pune educația la loc de cinste în ierarhia valorilor și demonstrează an de an cât de mult prețuiește dumnealui alături de cei din subordine educația. Este un lucru extraordinar cu care nu pot decât să mă mândresc”, ne-a declarat Doina Secu, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic, IȘJ Ifov. Aceasta a mai spus că în acest moment, cu această realizare, la nivelul localității, există acum învățământ antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal. ”Așteptăm o secție a unei universități, ca să întregim tot ce înseamnă sistem educațional la nivel de localitate”, a precizat inspectorul, atrăgând atenția că în această localitate a fost primul campus școlar la Liceul Tehnologic ”Vintilă Brătianu”, care și în prezent se poate lăuda cu o infrastructură la standarde ridicate.
Dr. ing. Eugen Adrian Chisa, director al Liceului Tehnologic ”Vintilă Brătianu”, unitatea de învățământ cu personalitate juridică la care va fi arondată creșa, a punctat că asistăm la un eveniment foarte important pentru învățământul preuniversitar din localitatea Dragomirești-Vale. ”O investiție serioasă, și nu numai aceasta. S-au mai realizat și alte investiții importante pentru învățământul din Dragomirești-Vale, săli de sport, campus școlar preuniversitar, extinderi de clădiri și cred că se va continua. Apoi, dotarea cabinetelor și laboratoarelor cu material didactic performant foarte important pentru elevi și cadrele didactice din structurile arondate. Mulțumim autorității locale pentru realizarea acestor obiective importante”, a spus directorul coordonator.
Reamintim că proiectul construirii creșei din Dragomirești-Vale a început în urmă cu circa trei ani, în baza unei finanțări în proporție de 80% de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL. De la bugetul local, participarea a fost de 20%, dar având în vedere creșterea prețurilor la materiale de construcție, a apărut necesitatea ca bugetul local să suporte recalculările. Constructorul a început lucrarea efectiv în mai 2020. ”Doi ani am lucrat la Dragomirești cu toată echipa, cu colectivul de diriginți, proiectanți, Inspectoratul de Stat în Construcții, iar după doi ani și cinci luni am reușit să punem obiectivul în funcțiune cu eforturi maxime, cu greutăți, cu plata la 60 de zile, cu stres, dar toate au trecut cu bine și am reușit să ducem la bun sfârșit această creșă și urăm să fie de folos comunității”, ne-a spus Dumitru Mihai, administratorul societății MIVA Construct.