“Deși avem o comună mare, ne organizăm mereu în așa fel încât să rezolvăm toate obiectivele pe care ni le propunem. Așa se face că am igienizat și pregătit deja toate școlile și grădinițele din cele cinci sate ale comunei: Gruiu, Lipia, Șanțu Florești, Siliștea Snagovului și Coadele, unde avem 3 școli cu clasele I – VIII și 4 școli cu clasele I – IV“, ne spune viceprimarul comunei, dl Petre Teodor.

„Pentru noul an școlar, avem înscriși în total 220 de copii, împărțiți pe 10 grupe la grădiniță, 284 de copii la clasele I – IV și 300 la clasele V – VIII. Condițiile din școli și grădinițe sunt din cele mai bune, copiilor nu le lipsește nimic din confortul de care au nevoie. 

De la 1 septembrie ne sunt asigurate și cadre didactice calificate. Unele și-au dat definitivatul, altele s-au prezentat la titularizare.

Așa că vom avea și profesori care să se implice în activitatea elevilor. Am modernizat Școala de la Șanțu Florești, unde am introdus gaze și grup sanitar. Acolo va funcționa clasa 0, de fapt, grădinița și clasa 0. Avem un microbuz cu care facem deplasarea copiilor spre și de la școală, iar pentru cei aproximativ 120 de liceeni care fac naveta la Snagov, le asigurăm transportul cu autobuzul Primăriei, un autobuz de aproximativ 50 de locuri. Transportul se face în 2 schimburi, unul dimineața și altul după amiaza.

Pe timpul vacanței de vară, copiii din Gruiu au avut tot felul de activități care să-i atragă și să-i îndemne să prețuiască și altceva în afară de computer. Programul de sport, numit Inotul, între necesitate și performanță, deja la al doilea an de desfășurare, a fost împărțit în două etape: prima, în perioada 1 iulie – 9 august și a doua, între 9 august și 9 septembrie. Cei 200 de copii înscriși au participat la câte 10 ședințe de înot, în prima serie copiii cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, iar la cea de-a doua serie, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani. La sfârșitul programului, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, cei mai buni vor fi premiați și, poate, cine știe, vor ajunge cândva campioni.

Dar la Gruiu nu se face doar sport. Muzica este o altă ocupație de vacanță, dar nu numai, pentru copiii din comună. În urmă cu 3 ani, am reînființat o orchestră ca să conti­nuăm o tradiție de peste o jumătate de veac. Cu mult timp în urmă, prin anii 1949 – 1950, aici a existat o orchestră de mandoline condusă de profesorul Mihai Gorun, care a dăinuit vreo 25 de ani… Ca să reînviem tradiția, am reînființat acum 3 ani această orchestră la Gruiu, condusă de învățătorul Ion Enache, la care participă și elevii din Lipia, iar la Siliștea Snagovului se adună și școlarii din Coadele.

Se cântă muzică populară și ușoară la: mandolină, acordeon, clape, cobză, fluier, la fiecare sfârșit de an școlar și cu ocazia sărbătorilor. Este ceva deosebit și aparte, iar noi suntem încântați că, an de an, vin tot mai mulți copii să cânte la instrumente“, conchide dl viceprimar.