Dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică/Ginecologie, în cadrul Spitalului Medicover
Fibromul uterin este o afecțiune frecvent întâlnită la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani. Trebuie știut că fibromul de dimensiuni reduse poate fi ținut sub control cu tratament medicamentos. Astfel, se reglează ciclul menstrual, se anulează simptomele tumorii și este împiedicată creșterea. În schimb, tumorile de dimensiuni mari impun intervenția.
În trecut, se realiza operația de histerectomie, ce presupune extirparea întregului uter. Operația laparoscopică face acum posibilă extirparea tumorii, fără a pune în pericol uterul. Este ideală pentru femeile care își doresc să devină mame.
“Multe paciente ajung la spital în stare avansată”
“În multe dintre cazuri, pacientele nu prezintă simptome și atunci fibroamele sunt trecute cu vederea. Ca rezultat, ajung la spital în stare depășită, anemice, după ce pierd foarte mult sânge, îngreunând astfel tratamentul, dar și posibilitatea unei vieți normale și a șansei de a fi mamă”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Importanța depistării afecțiunii la timp
Deși, diagnosticul se poate stabili printr-o simplă ecografie și un examen clinic manual, foarte multe femei așteaptă o perioadă de până la cinci ani, pentru a merge la ginecolog. Acest fapt crește necesitatea unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.
Ce trebuie să știți despre operația laparoscopică?
Operația este una dintre cele mai dificile intervenții laparoscopice, din punct de vedere tehnic. Pentru realizarea sa în siguranță este nevoie de mai multe intervenții efectuate asistat. Intervenția are loc sub anestezie totală și, de multe ori, durează mai mult de două ore. Pacienta va trebui să nu mai mănânce, încă dinainte cu o seară, pentru ca tubul digestiv să aibă conținut minim și să nu încurce accesul către uter. Există posibilitatea ca un fibrom de dimensiuni medii să se afle în imediata vecinătate a unei artere, fapt ce aduce un risc important de sângerare. De asemenea, în unele cazuri fibromul poate ajunge la dimensiuni gigantice, depășind dimensiunea uterului propriu-zis.
“Această schimbare de paradigmă a dus la efectuarea unor operații laparoscopice aproape imposibile. Cea mai impresionantă intervenție pe care am realizat-o personal, este îndepărtarea unui fibrom gigant de 11 cm, ce ocupa întregul perete posterior al uterului, în contact intim cu ambele artere uterine. (…) A fost una dintre cele mai dificile intervenții. În urma operației, uterul a trebuit să fie reconstruit, pentru că era mutilat de tumoră. Aspectul cel mai fericit este acela că pacienta este acum însărcinată în trimestrul III”, mărturisește dr. Silviu Istoc.
Manifestări care pot indica
o astfel de tumoră
Printre simptomele pe care le pot avea pacientele cu fibrom uterin amintim:
menstruația abundentă,
durerea la menstruație,
sângerările între cicluri,
contactul sexual dureros,
problemele urinare,
nașterea prematură,
avortul spontan,
anemie, cauzată de sângerările abundente.