Vrei să fii cool?
Foto: Arhiva IJJ Ilfov
Cocaină, heroină, ectasy sunt cuvinte și produse de care copiii noștri aud foarte des, iar nouă, părinților și profesorilor, ne dau fiori reci: știm consecințele nefaste ale unui eventual consum. Cum să le explicăm mai bine copiilor despre pericolul care-i așteaptă? Prin eforturi conjugate, prin campanii de prevenție, prin discuții libere de orice prejudecată. Iar Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov (I.J.J.) a făcut un astfel de demers.
„Capcanele adolescenței”
Inspectorul șef al IJJ Ilfov, colonelul Bogdan Enescu, ne relatează că, în baza Legii de Organizare și Funcționare a Jandarmeriei, Instituția are, printre alte atribuții, și pe aceea de prevenire și combatere a criminalității, inclusiv combaterea drogurilor. „În acest sens, în iulie 2015 a fost semnat un protocol pentru prevenirea consumului de droguri între Jandarmeria Română și Agenția Națională Antidrog. Protocolul a fost apoi comunicat în teritoriu și, astfel, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov „Lascăr Catargiu” și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ilfov au alcătuit acest program intitulat „Capcanele adolescenței-Prevenirea și Combaterea consumului de droguri”. Programul nostru a fost discutat și în ședința ATOP, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Ilfov, care funcționează în cadrul Consiliului Județean Ilfov, care ni s-a alăturat”, spune col. Enescu.
Primul pas, Liceul Doamna Chiajna
Din partea IJJ „Lascăr Catargiu”, programul „Capcanele adolescenței-prevenirea și combaterea consumului de droguri” cade în sarcina maiorului George Grigore, ofițer specialist II în cadrul Compartimentului Prevenirea și Combaterea faptelor antisociale, care povestește: „Împreună cu Mihaela Moise, de la Centrul Antidrog Ilfov, am început campania noastră de prevenire la Liceul Tehnologic Doamna Chiajna, unde cadrele didactice ne-au indicat că elevii din clasele V-VIII sunt cei mai vulnerabili în fața drogurilor. Astfel că, în fața a două clase, adică 50 de elevi, am făcut prezentări într-o manieră care să fie atractivă pentru elevii din ziua de astăzi, utilizatori ai computerelor. Elevilor le-au fost împărțite 30 de pliante, ca acesta pe care vi‑l punem la dispoziție, realizate de noi în parteneriat cu Primăria Buftea. Apoi, le-a fost proiectat filmul „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, realizat de trupa Ion Luca Caragiale, de la liceul din Voluntari, condusă de Marian Simion. Este un film de 20 de minute realizat în Penitenciarul Rahova cu cei care, din cauza consumului de droguri, au ajuns în penitenciar. Impactul asupra tinerilor a fost enorm și s-a văzut apoi, imediat, în răspunsurile lor la chestionarele cu întrebări foarte simple, pe care le-am oferit. Și vom continua acțiunea comună de prevenire și la alte unități școlare ilfovene. Este foarte important să-i determinăm pe copii să conștientizeze și să-i implicăm în programe de prevenire și combatere a consumului de droguri. Curiozitatea îi poate împinge, dacă nu suntem atenți, să-și dorească să descopere astfel de tentații”.
Copile, ține minte!
Viața merită trăită din plin, oricâte greutăți ai avea. Consumul de droguri nu o face mai plăcută, ci o complică!
Consumul de droguri are efect asupra sistemului nervos central, iar consecințele pot fi: depresie, halucinații, tulburări de judecată, tulburări ale funcțiilor motrice, ale percepțiilor și ale dispoziției;
Dependența de droguri preia controlul repede, consumatorul având nevoie de cantități
tot mai mari sau de substanțe tot mai puternice pentru a atinge efectul dorit;
Consumatorul recurge adesea la comiterea de infracțiuni pentru finanțarea viciului;
Consumul de droguri distruge vieți!