Numărul proceselor din judeţul Ilfov a devenit de la an la an tot mai mare. Acest fapt a dus spre decizia Ministerului Justiţiei de a înfiinţa o nouă judecătorie, pe lân-gă cea deja existentă la Buftea. Astfel a apărut, în anul 2006, Judecătoria Cornetu.
În raza sa de competenţă intră un număr de 18 localităţi situate în zona de est, sud şi vest a judeţului: Berceni, Bragadiru, Brăneşti, Cernica, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Cornetu, Dărăşti – Ilfov, Dobroieşti, Domneşti, Glina, Jilava, Măgurele, Pantelimon, Popeşti – Leordeni, Vidra şi 1 Decembrie. Iniţial, sediul instanţei a fost stabilit în Bucureşti. Pentru un mai uşor acces al cetăţenilor la serviciile justiţiei, în prezent se fac demersuri pentru modificarea arondării localităţilor între cele două in-stanţe judecătoreşti ilfovene, Buftea şi Cornetu.
O instanţă – 300 dosare într-o zi !
O discuţie cu judecătorul Cătălin Magdalena, care este totodată şi purtătorul de cuvânt al judecătoriei, a relevat un aspect demn de Guiness Book, petrecut chiar lu-na trecută – un complet de judecată a avut pe listă, într-o singură zi, peste 300 de dosare! Dacă fiecărui dosar i s-ar fi alocat doar 2 minute, şi tot ies la socoteală nu mai puţin de 10 ore de lucru neîntrerupt. De altfel, după cum spunea judecătorul Magdalena, ”nu este un lucru neobişnuit ca şedinţele de judecată să dureze până la 10 sau 11 noaptea, dar mie mi s-a întâmplat să plec de la judecătorie şi la două dimineaţa”.
Şi astfel am ajuns la cea mai mare durere a justiţiei româneşti, lipsa de personal. La Cornetu, schema prevede zece judecători (care nici aceia nu ar fi suficienţi), dar de fapt sunt angajaţi doar şase. Spre comparaţie, la Judecătoria Buftea sunt 16 judecători, la un număr mai mic de dosare. În 2011, pe rolul instanţei din Cornetu au figurat 25.000 dosare, dintre care au fost soluţionate 10.600. Sub aspectul încărcării pe fiecare judecător, rezultă o medie de aproape 4.000 dosare, adică de peste trei ori mai mult decât media naţională. „Din câte ştiu, suntem cea mai încărcată judecătorie din România”, afirmă Cătălin Magdalena. Această stare de fapt este confirmată şi de un interviu acordat unui ziar de către Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti: „Dacă ne uităm la statistica Consiliului Superior al Magistraturii pe anul trecut, o să observăm că cea mai încărcată instanţă din ţară este Judecătoria Cornetu, care este în zona noastră de competenţă”.
Nici în ceea ce priveşte personalul auxiliar situaţia nu este mai bună, cei 11 grefieri fiind insuficienţi faţă de volumul imens de lucru. Pe fondul surmenajului, două grefiere au fost luate cu Salvarea din instanţă şi duse la spital.
O altă situaţie greu de înţeles în justiţia unei ţări civilizate este cea privitoare la dotarea judecătoriei. „Am adus de acasă sau am cumpărat din banii mei şi ai colegi-lor monitorul calculatorului, fişete, aerul condiţionat, biroul, covorul şi altele”, spune interlocutorul nostru. „Avem două săli de judecată, însă doar una are aparatura de înregistrare obligatorie, prevăzută de lege pentru dosarele penale.
Spaţiul este insuficient, arhiva este plină deja de dosare; la alegeri, sacii cu buletinele de vot le-am depozitat în podul clădirii, pentru că nu aveam unde în altă parte. În a doua jumătate a anului, la Institutul Naţional de Magistratură se vor ţine concursuri pentru ocuparea unor noi posturi de judecători. Cu această ocazie, sperăm să mai vină şi la judecătoria noastră doi noi colegi, judecători stagiari care, chiar dacă vor intra doar în dosare mai uşoare, în speţe civile, vor ajuta la degrevarea activită-ţii”.
Judecătoria Cornetu a început să funcţioneze pe data de 1 octombrie 2006, fiind înfiinţată în baza Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 2149/C/27.09.2006 și a avizului dat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 558/22.08.2006. Președintele judecătoriei este Anca Lavinia Filipescu. Sediul instanţei se află pe șoseaua Alexandriei nr. 140, funcţionând în sediul Primăriei Cornetu. Telefonul judecătoriei este 021/468.92.35, fax 021/468.92.27, iar codul poștal 077070.