Am poposit la Periş, marti, 21 martie. Surpriza a venit atunci când am descoperit un tânăr sportiv inimos, cu dragoste pentru artele marţiale şi copii. Valeriu Stancu, este astăzi antrenorul secţiei de karate a Clubului Sportiv din comună. Tocmai acolo, copii karateka? Da. 20 dintre ei, din Periş, satele Bălteni şi Brătuleşti s-au înscris, la acest sport. Cum s-a ajuns aici, cine este antrenorul lor şi ce a făcut el pentru acest sport, veţi afla în rândurile următoare.
Valeriu Stancu a fost sportiv de performanţă al Clubului Rapid. A activat acolo 15 ani. A fost campion european în 2001, la Budapesta. Apoi campion mondial la Fortaleza, în Brazilia, în anul 2005. Stilul pe care îl practic este Goju-Ryu. Are centura neagră. În 1007, s-a retras din activitatea competiţională, după două accidentări: rupturi de ligamente.
Un club sportiv tânăr, cu performanţe notabile
Când a luat fiinţă clubul? În urmă cu doi ani. Cum s-a născut secţia de karate? Simplu. După accident, Valeriu n-a mai practicat sportul de performanţă. Şi s-a gândit că după experienţa căpătată, cel mai bun lucru e să antreneze copii, pentru artele marţiale. Cu ajutorul şi îndemnul primarului Anghel Albu dorinţa a căpătat contur. La început, au lipit afişe prin toate şcolile comunei, anunţându-i ce vor. Şi aşa, pas cu pas, au ajuns la performantele de azi. Pentru campionul Valeriu Stancu, aceşti copii sunt continuării implicării lui, în sportul care i-a marcat existenţa.
„Începem să să devenim puternici”
În perioada romantică, atunci când n-aveau ne niciunele, ci numai entuziasm, Valeriu ducea copii la o sală de antrenament a Clubului Sportiv Rapid. De atunci, lucrurile au început să se schimbe. Semnul l-a dat acelaşi primar, care le-a înţeles eforturile şi voinţa. Până una-alta şi-au cumpărat din banii proprii echipamente şi s-au antrenat într-o sală improprie a Căminului Cultural din comună. Dar odată cu performanţele importante pe care le-au obţinut – despre care veţi citi imediat – au căpătat un şi mai mare sprijin din partea primăriei. Marea promisiune este aceea a unei viitoare noi săli de sport, dotată special pentru ei, la Şcoala din Brătuleşti.
Locuri I, II şi III la Campionatul Naţional
Nu e nicio glumă. Deşi nu au echipament adecvat (saltelele cunoscute sub numele de Tatami) fără o sală de antrenament, la 9 maartie, anul acesta s-au urcat pe podiumul Campionatului Naţional de karate. Întrecerile au avut loc la Complexul Sportiv Olimpic Român, de la Izvorani. A fost prima lor participare la un competiţie de anvergură, sub numele propriului lor Club Sportiv, din Periş. Rezultatele au fost deosebite.
Campionii karateka
Alexandru Ene – locul I, KATA şi locul III, KUMITE
Ştefania Stancu – locul I, Joc Tehnic şi locul II, KATA
Gheorghe Truşcă – locul III, KUMITE
Alexandru Ghiţă – locul II, KUMITE
Dragoş Costea – locul III KUMITE şi KATA
Andrei Babiciu – locul III, KUMITE
Radu Ciubotaru – Locul III, KUMITE
Cristian Florea – locul III, KATA
Iuliana Stan – locul III, KATA
Octavian Constantinescu – locul II, KATA şi III, KUMITE
Sebastian Stancu – locul II, KATA şi III, KUMITE
Ionuţ Voicilă – locul III KUMITE şi KATA