Vaccinarea, fără programare pe platformă, doar cu actul de identitate
Primul centru mobil de vaccinare anti-COVID-19 din România a fost pus în funcțiune miercuri, 21 aprilie, la Afumați, fiind situat în Șos. Petrăchioaia nr. 10, la ”Școala Mare”. Inaugurarea s-a bucurat de prezența președintelui Klaus Iohannis, un moment istoric, având în vedere că este primul președinte al României care a venit la Afumați.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 546
Doar 1.000 de oameni, din cei 9.000 de locuitori din Afumați s-au vaccinat până săptămâna trecută, potrivit statisticilor. Dar, cu vaccinul la ei în comună, cetățenii sunt mai dornici acum să se vaccineze. Autoritățile centrale recomandă primarilor să meargă din poartă în poartă, să facă liste cu doritorii de vaccin și apoi să ceară de la DSP dozele necesare. Primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, a găsit o metodă în plus să comunice. „Oamenii folosesc Facebook foarte mult și prin informațiile date de primărie prin această mesagerie, mii de afumățeni primesc aceste comunicări”, a menționat Gabriel Dumănică.
Vaccinarea se face cu Moderna
Vaccinarea anti-COVID-19 prin centrele mobile a început miercurea trecută, conform unui anunţ făcut de preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă. Judeţele în care s-a decis dislocarea centrelor mobile pentru vaccinarea anti-COVID sunt Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Sibiu. Primul centru mobil de vaccinare a fost inaugurat la Afumați, Valeriu Gheorghiţă anunțând că că pentru centrele mobile sunt distribuite, pentru moment, vaccinuri de la compania Moderna, care permit din punct de vedere logistic organizarea activităţilor, având în vedere stabilitatea acestuia la temperaturi obişnuite, de plus 2 – 8 grade Celsius, pentru 30 de zile.
„Începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile. (…) Avem 14 judeţe identificate în care vom demara pentru moment această etapă de vaccinare. Sigur că vor intra, rând pe rând, şi alte judeţe. (…) Avem şapte judeţe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate, vom aloca doar echipe mobile împreună cu tot ce este nevoie pentru a efectua vaccinarea în spaţiile deja amenajate”, a explicat şeful CNCAV.
„Au fost stabilite şi o serie de criterii de organizare a activităţii de vaccinare, în mod deosebit prin intermediul operatorilor economici, operatorii privaţi. Aşa cum s-a menţionat deja, vorbim de angajaţii proprii, de angajaţii altor operatori economici cu care sunt în relaţie contractuală, precum şi membrii familiei acestora. Vorbim de cele trei tipuri de vaccinuri disponibile, nu vorbim doar de un vaccin disponibil”, a spus medicul militar.
Rapelul se va realiza tot în Afumați
Rapelul cu vaccinul Moderna se va realiza peste 28 de zile, tot în Afumați, a anunțat Primăria comunei, menționând că peste 150 de persoane pot fi vaccinate aici în fiecare zi cu serul Moderna, fără programare pe platformă, doar cu actul de identitate.
Imunizarea este singura șansă de a reveni la viața normală, a declarat președintele Klaus Iohannis: “Există o singură cale de ieșire din pandemie și aceasta este vaccinarea! Restricțiile nu înlătură, ci doar încetinesc răspândirea virusului. Din păcate, suntem în continuare în plină pandemie și doar vaccinarea ne permite ca la vară să plecăm unde dorim în concediu, să mergem la concerte ori la teatru. Putem să ne gândim la eliminarea graduală a unor restricții, dacă vom continua imunizarea într-un ritm susținut, mai ales că avem tot mai multe tipuri de vaccin la dispoziție.”
La inaugurarea centrului mobil din Afumați au participat Ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciuca, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, directorul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”, General maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță, președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, prefectul jud. Ilfov, Daniel Zamfir, subprefectul Andrei Scutelnicu, chestorul Camerei Deputaților, deputat George Tuță și alți funcționari din cadrul DSU, Ministerului Sănătății și MAI.
În funcție de solicitări, centrul va rămâne deschis și săptămâna aceasta, potrivit Primăriei Afumați.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este foarte mulţumit de modul în care a decurs în România campania de imunizare anti-COVID, însă a avertizat ”să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemia”. “Suntem foarte aproape de capacitatea pe care ne-am dorit-o de 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Sunt foarte mulţumit de cum a decurs campania de vaccinare până acum şi pregătirile pentru această etapă s-au făcut într-un timp record”, a spus Iohannis.
”Pe de altă parte, sunt foarte bucuros să văd că deja multă lume vine efectiv la vaccinare. Când am ajuns aici deja câteva zeci de persoane așteptau să intre la vaccinare. Astfel de containere vor fi folosite în toate locațiile unde este nevoie de vaccinare de acest tip. Se face, pur și simplu, fără programare și oamenii pot veni direct în comuna lor, la centrul de vaccinare. Vom continua cu campania de vaccinare, se vor deschide noi centre, vom găsi noi modalități prin care să venim noi în întâmpinarea cetățeanului care dorește să se vaccineze. Am văzut că în aceste zile, la televizor, la radio, pe internet, s-a dezbătut foarte mult cum e cu restricțiile, pro/contra restricții, pro/contra vaccinare, și vreau să repet foarte pe scurt câteva date esențiale. Există o singură cale de ieșire din pandemie și aceasta este vaccinarea! Avem tot mai multe tipuri de vaccin la dispoziție. Și chiar dacă există foarte multe dezbateri și discuții, se vede că Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat toate tipurile de vaccin. Ele pot fi folosite. Sunt verificate, sunt sigure și previn apariția unor forme grave ale bolii. De aceea, mă voi implica și în continuare în campania de vaccinare. (…) Am reușit să obținem un număr important de doze de vaccin și am reușit să le folosim pe toate, suntem la peste 2 milioane de persoane vaccinate. Este o reușită certă și acest lucru puteți să îl verificați foarte simplu, există statistici europene. Dacă ne uităm la persoanele vaccinate cu două doze, deci persoanele imunizate, suntem pe locul patru în Europa. Nu-i lucru puțin pentru o țară cu un sistem medical totuși destul de fragil, cu destul de multe probleme, cu nevoie de reformă și cu toate problemele politice, pe care cred că acum tocmai le-am depășit. Deci, pot să vă spun simplu: campania de vaccinare până acum a fost un succes și va fi un succes până la sfârșit”, a subliniat președintele.
Fără restricții de Paști
Referindu-se la sărbătoarea Învierii Domnului președintele a precizat: ”Vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate. Și pot să vă spun de pe acum câteva lucruri certe care au fost discutate cu reprezentanții Bisericii, în special cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe. În noaptea de Înviere restricțiile de circulație se ridică, așadar creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații, vor merge pur și simplu la biserică. Aceasta va organiza slujba așa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică. Știm cu toții că prima parte a slujbei se ține afară, după care o parte intră în biserică. Creștinii merg la biserică să participe, să ia lumină, să ia Paștile, și eu îmi doresc, și așa vom organiza lucrurile, ca totul să se desfășoare în liniște și în bună rânduială”, a spus șeful statului.
Mai simplu pentru afumățeni
Dr. Raluca Măroiu, medic militar medicina muncii în cadrul Spitalului Militar Central București, ne-a declarat că în cadrul centrului de la Afumați, activitatea este deservită de un medic de triaj, o asistentă medicală care administrează vaccinul, registrator și personal în zona de supraveghere post-vaccinare pregătit pentru acordarea primului ajutor în situația în care apar eventuale reacții adverse, fiind obligatorie supraveghere, timp de 15 minute după administrarea vaccinului. Cetățenii vor fi informați în timp util referitor la modalitatea de organizare a rapelului și primesc, bineînțeles și primul certificat de vaccinare. ”Am avut pacienți și avem doritori în continuare. Au fost foarte mulți la prima oră de la deschidere, chiar ne așteptau oamenii, erau deja aici. Entuziasmul a fost mare deoarece oamenii nu au mai fost nevoiți să se programeze, să se deplaseze în alte locații și atunci a fost o facilitate pentru locuitorii comunei. Aproximativ 70 de persoane au fost vaccinate în primele 4 ore de la inaugurare”, a precizat medicul.
Un lucru foarte bun pentru localitate
”Astăzi, aici, s-a întâmplat un lucru foarte bun și foarte important pentru localitate: instalarea unui centru mobil de vaccinare ca măsură de prevenire a COVID-19, în această locație foarte frumoasă curtea Școlii Gimnaziale Nr. 1, de pe Șos. Petrăchioaia, din Afumați, unde avem toate condițiile și toate utilitățile pentru a funcționa. Ne-am bucurat de prezența președintelui României și a numeroaselor oficialități. Personalul acestui centru este asigurat de Spitalul Militar Central, acțiune ce face parte din strategia națională de vaccinare. Și trebuie menționat sprijinul dr. Valeriu Gheorghiță care a fost alături de noi, astfel că lucrurile au mers foarte bine, profesionist, nemțește, aș putea spune. De la stabilirea locației, în două ore, pe 20 aprilie, a fost montat centrul. Și noi am fost impresionați, dar am foarte hotărâți. Primăria a fost alături de acest proiect și ne-am canalizat energia astfel încât această locație să arate așa bine cum arată astăzi și să vină oamenii în ritm continuu. Vin cetățeni din Afumați, dar și din localitățile învecinate, precum Găneasa, Petrăchioaia, Ștefănești. Ne-am dorit acest lucru. Colaborăm foarte bine la Afumați cu cei trei medici de familie, cu preoții celor două parohii, cu școala și sperăm astfel să mobilizăm oamenii încât să vaccinăm un procent cât mai mare, dacă se poate peste 60% din populație”, ne-a declarat primarul Gabriel Dumănică.
Edilul a precizat că scopul este acela de a reuși ca prin vaccinare să fie reduse, poate chiar eliminate, restricțiile. Comuna Afumați este una dintre puținele localități din Ilfov care nu a intrat în carantină, nici în valul doi, nici în valul trei. ”Sperăm să ne menținem la o rată de incidență redusă, astfel încât să ne mișcăm cât mai liberi iar venirea acestui centru mobil de vaccinare să ne ajute să scădem rata de incidență”, a subliniat primarul Gabriel Dumănică.