În duminica alegerilor, echipa Jurnalului de Ilfov a încercat să ia pulsul confruntării electorale de pe teritoriul județului. În general, în majoritatea situațiilor, în ciuda unor mici reticențe, nu am întâmpinat dificultăți în observarea procesului electoral.
Unul dintre locurile în care am fost întâmpinați cu ostilitate, a fost secția de votare organizată în satul Crețești, comuna Vidra. În ciuda faptului că legea 67/2008 stabilește că refuzul de a permite accesul în secția de votare a persoanelor acreditate (observatori, sau reprezentanți mass-media) constituie o contravenție, sancționată cu amendă de la 600 la 1000 de lei, doamna președinte a secției din Crețești a refuzat cu obstinație accesul nostru în incintă, dovedind un dispreț suveran față de lege. În mod firesc, îți pui întrebarea ce avea de ascuns doamna președinte, și ce lucruri dubioase se petreceau acolo. În ciuda insistențelor noastre, doamna președinte, care a refuzat să-și decline identitatea, a apelat la serviciile a doi zdrahoni de jandarmi care ne-au baricadat intrarea. Insistențele noastre au rămas fără rezultat, cei doi cer-beri fiind de neclintit. Ziarul nostru a luat decizia să reclame acest abuz la 112 și să înainteze o plângere la BEJ. Așteptăm cu interes rezultatele demersurilor noastre.
De un incident asemănător a avut parte un coleg de-al nostru în comuna Copăceni. Pe lângă refuzul de a i se permite accesul în secția de votare, fotoreporterul nos-tru a fost amenințat că i se va confisca aparatul, fapt care poate fi asimilat cu infracțiunea de tâlhărie.
Ne punem întrebarea firească cine sunt acești oameni care sunt numiți președinți de secții de votare, cine îi desemnează și pe ce criterii?
Noi totuși am reușit să facem o fotografie prin geamul secției de votare
Organizarea de doi bani i-a făcut pe cetățeni să se bulucească la urne