Ziua de 24 ianuarie a rămas, nu numai în istoria românilor, ci și în inimile lor și mai ales, în inimile preoților care slujesc în lăcașele de cult din țară. Joi, la împlinirea celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, în Catedrala Patriarhală și în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române, au loc slujbe de cinstire a fostului Domnitor al Moldovei și al Țării Românești, Alexandru Ioan Cuza, de numele căruia este strâns legată Unirea Principatelor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 436, ediția print

Așadar, joi, pe 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment deosebit din istoria poporului român, înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei, care a ales ca domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei. În semn de prețuire și  recunoștință, ziua istorică este sărbătorită în mod solemn în biserici. În Catedrala Patriarhală, la Sfânta Liturghie oficiată joi, 24 ianuarie, începând cu ora 08.15, sunt pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și, împreună cu el, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti, Sofronie Miclescu al Moldovei şi toți ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române. Apoi, de la ora 10.00, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ, este săvârșită o slujbă de Te Deum.

Clopotele răsună timp de un minut

Ceremonia religioasă este urmată de depunerea unor coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De la ora 11.00, în Aula „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, se desfășoară Sesiunea de comunicări științifice intitulată „Unirea Principatelor Române, bază a Statului Român modern”. Cu acest prilej, are loc și lansarea unor lucrări apărute la Editura Basilica. Sesiunea de comunicări științifice este organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română. La această întrunire academică  participă invitați speciali ai Patriarhiei Române. Fiind o sărbătoare naţională, toți preoţii și ierarhii din toate bisericile din Patriarhia Română oficiază slujba de Te ­Deum, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor. De altfel, la sfârșitul slujbei, în toate bisericile sunt trase clopotele timp de un minut.