Buftea – 21 Martie, Ziua Mondială a Sindromului Down

În fiecare an, ziua de 21 martie este dedicată copiilor și tuturor oamenilor speciali, veniți pe lume cu Sindrom Down, o anomalie cromozomială care le întârzie dezvoltarea mentală, dar care le conferă calități ce-i fac unici în felul lor. Anul acesta, au fost sărbătoriți la Palatul Știrbey, din Buftea, într-un cadru festiv, înconjurați de iubirea celor dragi și a multor oameni minunați care caută să le înfrumusețeze viața.

Deși nu există statistici precise privind numărul persoanelor cu Sindrom Down (SD) din România, se estimează că 30.000 de copii, adolescenți, tineri și adulți sunt ”prizonierii” acestei anomalii genetice, încă de la naștere. În mod normal, fiecare om moștenește un set de 23 de cromozomi de la tată și încă un set de 23 de cromozomi de la mamă. Concret, toți avem 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă. Ca o ironie a sorții, în cazul lor, la nivelul perechii de cromozomi 21, a apărut un cromozom în plus. Această este diferența dintre noi și ei, din punct de vedere medical. Psiho-afectiv, însă, deși rămân niște copii toată viața, ei sunt mult mai sensibili, mai prietenoși și mai drăgăstoși decât noi, ceilalți. 

 

Din dragoste pentru copiii cu Sindrom Down… 

Asociația Down Bu­curești (ADB) și Asociația Shagya România au organizat, pe 21 martie, la Buftea, Ziua Mondială a Sindromului Down. Un bun prilej pentru a aduce împreună 17 asociații ale persoanelor cu SD din toate colțurile țării, pentru a demara ample evenimente care evidențiază frumusețea și neputința acestor persoane. Impor­tanța înțelegerii corecte a Trisomiei 21 (denumire a SD) și nevoia de susținere pentru a le crea o viață mai bună a dus la înființarea  Federației Down, la inițiativa ADB. În fața a peste 300 de participanți, voluntarii aso­­ciației bucureștene au atras atenția românilor de pretutindeni asupra problemelor care îngreunează viața oamenilor speciali și a familiilor care-i au în grijă. Și, mai ales, au demonstrat că aceștia se pot dezvolta frumos, pot învăța să scrie, să citească, să dețină noțiuni de bază și pot să devină membri activi ai societății, dacă beneficiază de atenție și suport timpuriu. Dovadă, mulți dintre ei sunt astăzi campioni  internaționali la ka­rate, au obținut premii importante la dansuri sportive, au calități artistice și interpretează coregrafii excepționale. O mică parte din truda și priceperea lor ne-au arătat-o și nouă, celor prezenți la Ziua Mondială a Sindromului Down.     

 

Terapia cu cai, un dar special pentru copii speciali 

Peisajul mirific și aerul medieval al domeniului Știrbey, de la Buftea, i-au introdus pe participanții la ziua festivă într-o lume de poveste. Într-o zi splendidă de primăvară, în parcul de la Palat, copiii cu Sindrom Down au trăit bucuria de a se așeza pe un cal, de a face o scurtă călătorie cu caii și de a-i mângâia cu propriile mânuțe. De ziua lor, Asociația Shagya România (ASR) le-a oferit, gratuit, câte o ședință de terapie cu cai.

“Hipoterapia, așa cum este denumită terapia asistată de cai, este un program pe care îl desfășurăm în cadrul proiectului Candid, proiect de dezvoltare socio-emoțională a copiilor prin interacțiunea cu animalele. Se începe cu socializarea cu animalul, atașarea prin mângâierea și curățarea lui, apoi așezarea. Terapia nu vindecă, dar îl ajută pe copil să capete mai multă încredere în el, să socializeze și să-și învingă emoțiile și să fie mai disciplinat. Statistic, înregistrează o creștere semnificativă a îmbunătățirii calității vieții copiilor cu SD. Pentru rezultate e nevoie de cel puțin zece ședințe”, ne-a spus președintele Asociației Shagya România, Viorel Dabija. Pentru terapie au fost folosiți șase cai de talie medie, specia Shagya Arab, o subspecie de pur sânge arab, dresați și antrenați întocmai pentru astfel de tratamente.

 

Calul este un terapeut excelent

“Terapia cu cai îi ajută pe copii să interacționeze, să comunice mai ușor, să se dezvolte socio-emoțional. În ședințele de hipoterapie, alături de abilități de mici gospodari, se dezvoltă motricitatea, echilibrul, coordonarea, dar mai ales încrederea în forțele proprii.  Părinții acestor copii sunt mai puțini protectori… ăsta da câștig. De toate aceste beneficii mă bucur și eu, logopedul, și psihopedagogul, pentru că în cabinet se obțin cu dificultate și fiecare plus adus de înot, gimnastică, hipoterapie este foarte important pentru recuperarea și  integrarea copiilor, tinerilor cu SD. Legătura dintre cal și copil se construiește treptat, cu sprijinul celor din ASR, cărora eu le-am mulțumit încă de la derularea proiectului. Este o terapie prețioasă pentru că se ating suflete în acest proces, mai precis, calul simte copilul și are răbdare, blândețe, forță dar mai ales nu discriminează”, explică logopedul și psihopedagogul Mihaela Prunaru.

 

“Fetița mea nu mai este stresată”

“Copiii cu SD sunt mult mai munciți decât ceilalți. Ei fac logopedie, terapie ocupațională, stimulări motorii etc. Plus problemele de sănătate a inimii, a digestiei, a rinichilor ș.a.m.d. Fetița mea de patru ani, a făcut terapie șase luni. Era foarte stresată. Își rodea unghiile, își scrâșnea dinții și deseori devenea irascibilă. Acum este mult mai relaxată, mai prietenoasă”, ne-a spus doamna Crina Nicula, mămica Adrianei, o fetiță care ne-a demonstrat din plin că terapia este eficientă. Nu numai că ne-a oferit un zâmbet gingaș, dar s-a desprins cu greu de animăluțul care a plimbat-o prin parc. De altfel, mama fetiței ne și explicase că ea are acasă un cal micuț pe care-l îngrijește singură și care, între timp, a devenit prietenul ei de nădejde.

 

Orice copil cu Sindrom Down poate face hipoterapie

Orice părinte care are în grijă un copil cu Sindrom Down își poate duce micuțul la terapie. Ședințele durează o oră și jumătate și se desfășoară în parcul Palatului Știrbey din Buftea sau, după caz, într-un spațiu special amenajat în apropierea parcului. Prin Asociația Down București, ședințele sunt gratuite. Pentru copilul care nu se află în evidențele asociației se plătește o taxă în valoare de 50 lei, pentru fiecare ședință. Terapia se efectuează numai în baza unei programări, în prealabil. Pentru programări puteți suna la telefon 0744.323.867.