Primul workshop de instruire a medicilor din țară în folosirea aparatului LU VIVA

◉ Încă patru aparate vor fi donate României, spre folosire în spitale de stat

@ Procedură modernă, noninvazivă, pentru depistarea precoce a leziunilor precanceroase ale colului uterin

La Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea a început pe 18 februarie, sub coordonarea medicului Ala Danilceac, primul curs de instruire a medicilor în folosirea aparatului LU VIVA, curs intitulat ”Depistarea leziunilor precanceroase ale colului uterin prin metode noninvazive”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 588

La Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea,
Primul workshop de instruire a
medicilor în folosirea aparatului LU VIVA

Activitatea reprezintă primul workshop din cadrul campaniei Consiliului Județean Ilfov (CJI) împotriva cancerului de col uterin, desfășurată în colaborare cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea. La întâlnire au participat medicii: Florin Szasz, Oradea, Amin El Kharoubi, Oradea, Simona Brașoveanu, Timișoara și Mihai Stancu, din Gheor­gheni, Harghita.
Reamintim că această campanie reprezintă un proiect-pilot de depistare a leziunilor precanceroase ale colului uterin, cu scopul principal de a diminua incidența cancerului de col uterin în rândul populației. Consiliul Județean Ilfov și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea își propun, astfel, să crească gradul de conștientizare a necesității depistării pre­coce, diagnosticare și tratament în cazurile de cancer de col uterin, în județul Ilfov.

Examinarea folosește o procedură nouă, deocamdată unică în România!
Protocolul de cooperare încheiat cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea vine în sprijinul pacientelor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 ani, care au domiciliul în județul Ilfov. Acestea pot beneficia, în completarea consultului ginecologic, de o examinare noninvazivă, efectuată cu ajutorul aparatului de ultimă generație – LU VIVA, care depistează leziunea precanceroasă  în mai puțin de două minute și scurtează semnificativ perioada de așteptare până la inițializarea tratamentului. ”Rezultatul este afișat imediat pe monitorul aparatului LU VIVA, care despistează leziunile cervicale nu doar superficiale (cum este cazul testului Babeș-Papanicolau, HPV și colposcopiei), dar mai ales leziunile profunde, care nu se văd cu ochiul liber”, a explicat medicul Ala ­Danilceac, adăugând că ”mini laboratorul” LU VIVA depistează cu 20% mai multe leziuni decât o recoltare HPV, spre exemplu.

Încă patru aparate vor fi donate României, spre folosire în spitale de stat

Cristina Neagu, preșe­dintele cofondator al unuia dintre Cluburile Lions din România, cei care au facilitat, cu ajutorul unor parteneri americani, donarea a cinci aparate de screening pentru cancerul de col – LU VIVA – ­ne-a explicat că primul dispozitiv a ajuns acum 3 luni în România și a fost instalat la spitalul din Buftea, iar primul medic instruit în a folosi acest echipament este dr. Ala Danilceac, devenind astfel ambasadorul LU VIVA în România. Restul echipamentelor vor fi livrate către spitale de stat care să acopere zone din țară, precum Călărași – Constanța, Miercurea Ciuc – Gheorghieni – Odorhei, Timișoara și Oradea. ”Echipamentele au fost oferite gratuit, condiția fiind aceea ca fiecare regiune care primește acest aparat să realizeze proceduri care să cuprindă 1.000 de screeninguri pe parcursul unui an de zile, efectuate în paralel cu metodele clasice de investigare a leziunilor cervicale, toate observațiile urmând a fi publicate in revistele de specialitate internaționale”, a completat Cristina Neagu.
Consiliul Județean Ilfov asigură, în cadrul protocolului de colaborare încheiat cu Spitalul de Obs­tetrică-Ginecologie Buftea, o parte din costurile pentru consumabilele aferente. Și, de asemenea, va iniția campanii de conștientizare a riscurilor generate de infecția cu virusul HPV, asigurând promovarea accesului pacientelor din Ilfov la investigații medicale moderne. ”De asemenea, vom aloca un buget de 120.000 de lei pentru perioada de șase luni în care se desfășoară proiectul-pilot, sumă aprobată în ședința de Consiliu din 26 ianuarie 2022”, au precizat reprezentanții CJI.
Din punct de vedere medical, femeile care pot beneficia gratuit de examinarea cu aparatul LU VIVA trebuie să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, să prezinte BPN/HPV modificat, recoltat în ultimii doi ani (condiție care va fi eliminată după obținerea decontării procedurii de către CAS Ilfov), să nu aibă infecții genitale în momentul examinării, să nu aibă sângerări genitale și să nu fie însărcinate.