La Buftea – competiţie școlară inedită, cu o temă de excepţie
Vineri, 24 ianuarie, am sărbătorit 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Oameni de ispravă ai orașului ilfovean au continuat o tradiţie pedagogică remarcabilă. Profesorii de istorie, primăria, Centrul Cultural, voluntari ai Casei Artiștilor și-au dat “mână cu mână”. Și au organizat un concurs pentru toţi elevii școlilor din Buftea, dedicat special acestei aniversări.
A fost a cincea ediţie a competiţiei cu tema “24 Ianuarie 1859 – Unirea Ţărilor Române”. Un fel de olimpiadă locală, pentru cele patru școli gimnaziale plus două licee tehnologice – “Dumitru Dumitrescu” și “Barbu A. Știrbey”. Locul de desfășurare? Frumoasa sală de conferinţe a primăriei orașului.
Când sunt…trei, puterea crește
24 de elevi – dintre cei mai buni și pasionaţi de istorie – au fost împărţiţi în opt echipe distincte, de câte trei parteneri. Toţi solidari în răspunsuri date în scris și liberi să se sfătuiască (trei minute) pentru ele, în cadrul grupului. Juriul a alcătuit 10 întrebări.
Concurs, 2 în 1
El a avut două componente. Prima a fost de verificare a cunoștinţelor, la tema Unirii, viaţa și faptele celor mai de seamă reprezentanţi ai ei. Notarea maximă a categoriei? 100 de puncte. A doua confruntare a fost cea a lucrărilor de artă plastică ale elevilor. Jurizarea lor separată a oferit încă 50 de puncte.
Membrii juriului
Petru Zaharia (Liceul “Dumitru Dumitrescu”) – manager de proiect. Coordonatori: Mihai Trăilă (Școlile Gimnazială nr 2), Claudia Ioachim (Școlile Gimnaziale nr 1,3,4) și Vasile Păuna (Liceul “Barbu A. Știrbey”) președinte al comisiei. Toţi sunt profesori de istorie. Li s-a alăturat Florina Gorgan, consilier, pasionată de această materie. Ea s-a ocupat voluntar, de organizarea competiţiei.
Premiile
Diplome, bilete gratuite la spectacole de teatru, albume, cărți, oferite din partea primăriei și Centrului Cultural Buftea. Va urma o vizită gratuită la Muzeul Naţional de Istorie a României, cu punctul său maxim de interes – camera tezaurului.
Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea s-a adresat participanţilor: „Mulţumim domnilor profesori și vouă pentru prezenţă. Juriul va așeza meritele voastre la locul cuvenit aprecierii noastre. Aștept să fiţi la fel de entuziaști și la alte concursuri. Noi vă stăm alături și vă sprijinim în tot ce faceţi. Colega mea, d-na Violeta Mitescu, directorul Centrului Cultural, vă va oferi diplomele și premiile diseară, când avem spectacolul dedicat acestei zile omagiale. Voi chiar meritaţi să fiţi lăudaţi în faţa valorilor orașului nostru și, astfel, să fiţi cunoscuţi de cât mai multă lume”.
Premianţii concursului de istorie
Premii I: Marius Păun, Ionuţ Mihai, Natalia Cojocaru;
Premii II: Andreea Tudor, Alexandru Gavrilă, Florentina Mușa;
Premii III: Lavinia Savu, Cătălin Savu, Maria Mușa;
Menţiuni: Denisa Acsente, Andrei Boboc, Nicoleta Iacob.
Premii speciale pentru lucrări de artă plastică:
Denisa Acsente, Andrei Boboc, Nicoleta Iacob;
Lavinia Savu, Cătălin Savu, Maria Mușa.
S-au acordat “Diplome de Participare” tuturor cadrelor didactice și celorlalţi elevi.