Lucrările pentru construirea centrului medical al comunei Glina, din satul Cățelu, avansează în ritm alert, iar administrația estimează că în prima parte a anului viitor va putea fi pus la dispoziția medicilor, în vederea organizării unei asistențe sanitare de calitate cetățenilor din Glina, bazată pe cât mai multe specialități medicale.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 680

Locuitorii comunei Glina vor avea la dispoziție, în scurt timp, un centru medical modern, aproape de casele lor, care le va asigura acces rapid și eficient la servicii medicale complete, după cum a anunțat primarul Răzvan Tudor. Proiectul este realizat în asociere cu Consiliul Județean Ilfov, care are o participare de 90%, res­tul fondurilor fiind asigurate de Primăria Glina, de la bugetul local, iar realizarea investiției va crește, în primul rând, calitatea actului medical în comună. ”Urmărim ca cetățenii localității să poată beneficia de o consultație medicală de calitate chiar în localitate, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la București pentru aceasta”, a explicat edilul.

De admirat este și faptul că, în cadrul acestei investiții al cărei amplasament are o suprafață de 1.143 mp, a fost prevăzută și realizarea unui loc de joacă, cu suprafața de 211 mp și a unui spațiu verde, cu suprafața de 346 mp, asigurându-se astfel posibilitatea unei relaxări de calitate pentru toate categoriile de vârstă.

Clădirea noului centru medical, cu o suprafață construită de 188,18 mp și o suprafață desfășurată de 376,35 mp, are regim de înălțime P+1E. Parterul va fi organizat cu zonă de acces, recepție, arhivă, anexă curățenie, zonă de depozitare deșeuri biologice, birouri, vestiare, grupuri sanitare personal, cameră tehnică, farmacie pentru eliberarea medicamentelor, dar și depozit de medicamente. Clădirea este prevăzută, la parter, cu rampe de acces pentru persoanele cu deficienţe locomotorii și va beneficia de un lift. La etaj, centrul medical are o altă zonă de recepție, precum și cabinete pentru consultații, săli de tratament și grupuri sanitare. Proiectul a luat în calcul toate elementele necesare pentru ca obiectivul final să fie unul modern, perfect funcțional și să ofere condiții optime de confort și siguranță. Alimentarea cu apă a clădirii se va asigura de la rețeaua publică existentă în zonă, dar pentru a se asigura funcționarea clădirii în situație de avarie la rețeaua publică de alimentare cu apă a fost prevăzută și realizarea unui bazin rezervă de apă și hidrofor. De asemenea, clădirea va fi dotată cu sistem de detecție și alarmă în caz de incendiu, sistem de monitorizare video (CCTV) la exterior și interior, rețele de internet, telefonie și TV.

Prin proiect s-a mai prevăzut ca finisarea pardoselilor să se facă în funcție de activitatea specifică fiecărei încăperi, respectiv gresie antiderapantă pentru trafic intens sau covor PVC antibacterian și antiderapant.

Pentru treptele scărilor s-a ales placarea cu gresie antiderapantă, iar pentru balustrade s-a prevăzut, la interior, un ecran securizat de protecție, pentru a preveni cățărarea. Ușile vor fi prevăzute cu sistem de autoînchidere, iar clădirea va avea termosistem din material termoizolant ignifug.

Pe amplasamentul obiectivului se vor realiza alei pietonale din elemente prefabricate din beton cu borduri perimetrale prefabricate, accesul pietonal principal realizându-se din Strada Independenței.

Relaxarea cetățenilor și joacă pentru cei mici

Locurile de joacă propuse vor avea o suprafață amenajată de circa 211 mp și vor fi amenajate cu tartan turnat. Suprafețele verzi se vor amenaja prin montarea de rulouri de gazon. De remarcat este faptul că parcul a fost terasat, o soluție constructivă aleasă având în vedere că panta terenului era destul de mare.

Realizarea noului dispensar uman din satul Cățelu a presupus demolarea clădirii care exista pe acel amplasament și construirea acestui spațiu complet nou.

”Este un întreg ansamblu. Am gândit înainte tot ce se va monta, apoi am proiectat. Am luat în calcul și amenajarea unor locuri de parcare, în spatele dispensarului. Este un proiect integrat, compact. În final se face evaluarea, pentru a putea demara procedura de închiriere” a mai precizat edilul.

Identitate unică pentru clădirile administrative

Primarul Răzvan Tudor a reamintit că, în privința modernizării diferitelor sedii ale instituțiilor publice din Glina, există un program al Primăriei care își propune ca toate clădirile din patrimoniul Primăriei să fie puse în evidență din punctul de vedere al culorii și al structurii gardurilor, astfel încât să aibă o identitate unică pentru clădiri administrative. Se acordă, astfel, o atenție importantă aspectului noilor amenajări, din toate punctele de vedere. Un exemplu este Strada Arenei, amplasată lângă Baza sportivă. ”Amenajarea Străzii Arenei, unde s-a intervenit pe partea carosabilă și pietonală, fiind o zonă cu deschidere mai mare, ne-a permis ”să ne jucăm” cu băncuțe, flori, am fost foarte atenți cu alegerea materialelor, culorilor, ghivecelor cu flori. Suntem foarte atenți la detalii, pentru că avem străzi foarte înguste, care nu ne permit să amenajăm spații verzi și, atunci, ne-am propus să valorificăm orice spațiu disponibil”, ne-a spus edilul, menționând că în contextul modernizării infrastructurii rutiere s-a luat în calcul și un proiect de amplasare a stațiilor de reîncărcare a mașinilor electrice, printr-o asociere cu CJI. Vor fi montate 2 stații de reîncărcare electrică, una pe Strada Arenei și a doua în satul Cățelu, în apropierea școlii, având în vedere în acest caz și derularea programului privind asigurarea transportului școlar cu microbuze electrice, care vor intra în dotarea unităților de învățământ.

O grădiniță nouă cu 50 de locuri

Prioritățile administrației locale a comunei Glina continuă să fie și anul acesta educația, sănătatea, cultura și infrastructura rutieră, domenii pentru care au fost prevăzute investiții importante. Tocmai de aceea, un alt proiect important pentru comunitate este construirea unei grădinițe cu program prelungit. ”Avem o singură grădiniță cu program prelungit la Glina, cu o capacitate de 30 de locuri, foarte mică pentru nevoile actuale. Pentru că au fost foarte multe solicitări ale cetățenilor din satul Bobești de a-și înscrie copiii la grădinița Glina, prioritari fiind cei din zonă, am demarat un proiect de amenajare a spațiului grădiniței vechi, o reabilitare practic completă, care presupune refacerea pereților la  exterior și la interior, a acoperișului, instalațiilor electrice, instalațiilor sanitare. Grădinița va avea o capacitate de 50 de locuri, 25 pentru o grupă cu program prelungit și 25 locuri pentru o grupă cu program normal. Vom acoperi integral nevoile de acolo”, ne-a declarat primarul, menționând că unitatea de învățământ preșcolar va fi inaugurată în aproximativ o lună. Dotările se fac în urma unei finanțări obținute prin PNRR, în valoare totală de circa 300.000 de euro, sumă care a fost folosită la nivelul întregii comune pentru înlocuirea mobilierului în toate școlile și în grădinițe. De asemenea, tot referitor la copiii din Glina, primarul ne-a declarat că, circa 800 de de elevi ai comunei vor beneficia de programul guvernamental ”O masă caldă”.