Parcul Mogoșoaia a devenit centrul de comandă al lui Moș Crăciun, deoarece, în perioada 6 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024, Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Primăria Mogoșoaia și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, organizează aici Târgul de Crăciun – Ambasada lui Moș Crăciun. Evenimentul a început pe 6 decembrie, la ora 18.00, când au fost aprinse luminițele de sărbătoare în Parcul Mogoșoaia, iar Moșul a sosit în caleașca sa, trasă de doi cai. Parcul a fost împodobit cu mii de luminițe spectaculoase, iar bradul înalt de peste 10 metri a fost împodobit cu globuri colorate și perdele de lumini.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 682

Târgușorul Brâncovenesc a îmbrăcat din nou straie de sărbătoare, cu ocazia inaugurării unei noi ediții a Ambasadei lui Moș Crăciun. Copiii se pot întâlni cu Moșul cel darnic pentru a-i transmite lista de dorințe, dar și pentru a primi pașaportul lui Moș Crăciun. Comuna Mogoșoaia vă invită, astfel, să vă bucurați de atmosfera de sărbătoare creată special și cu ajutorul comercianților care vă așteaptă cu produse tradiționale de sezon, ceai cald, vin fiert sau dulciuri.

Emoțiile unui bilanț, în momente de sărbătoare

Pe 6 decembrie, primarul comunei Mogo­șoaia, Paul Precup, a urcat pe scena din Parcul Mogoșoaia, pentru a aprinde miile de ”Luminițe ale Nordului”, ajutat de copii. Aprinderea acestora și a celor din bradul de Crăciun este un moment magic, așteptat cu nerăbdare de toată lumea, dar de această dată a fost și mai emoționant, deoarece primarul Paul Precup a anunțat că este ultima oară când va apăsa împreună cu copiii butonul magic, după două decenii de când este primar.

”Mă bucur că suntem astăzi împreună să dăm startul petrecerilor din Târgul de Crăciun. După cum știți, în ultimii 20 de ani m-am dedicat localității noastre. Am făcut multe lucruri bune împreună. Pot spune că noi, eu cu dvs, am făcut din Mogoșoaia cea mai frumoasă comună din Ilfov. Au fost ani frumoși în care am reușit să modernizăm localitatea noastră și asta se poate vedea cu ochiul liber. Sunt multe reușite și sunt ale noastre, ale tuturor celor care trăim aici. Am fost o echipă de succes și am fost uniți, și la bine, și la rău. Pentru mine este o seară specială, este ultima seară de decembrie în care voi apăsa butonul care aprinde luminițele de Crăciun. A venit timpul să mă retrag din funcție, să las locul unui om din echipă, mai tânăr. De aceea, sunt împreună, aici, cu Florin Covaci, viceprimarul nostru, un om dedicat și implicat, care până acum ne-a dovedit că își dorește și știe cum să facă să ducă comuna mai departe. Chiar dacă a sosit momentul acesta, voi rămâne mereu cu dvs în suflet, pentru că iubesc această comună. Vă urez o viață frumoasă și o comună așa cum vrem cu toții să fie!”, a declarat primarul Paul Precup.

Viceprimarul ­Florin Covaci a precizat că se simte onorat și i-a mulțumit primarului pentru toată activitatea depusă. ”Suntem cu două săptămâni înaintea Sărbătorilor Crăciunului și îmi dau seama cât de importantă este această sărbătoare pentru noi. Mă simt bucuros să fim cu toții aici, ceea ce demonstrează că suntem o echipă puternică. Domnule președinte (n.r. – Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov), domnule vicepreședinte (n.r. – Ștefan Rădulescu), vă mulțumesc pentru sprijinul acordat, să ducem mai departe această tradiție a Ambasadei lui Moș Crăciun, la Mogoșoaia. Dragilor, Mogoșoaia dă startul Târgului de Crăciun! Sărbători fericite și să fim încrezători, că vom avea sărbători așa cum ne dorim!”, s-a adresat viceprimarul tuturor celor prezenți.

După aprinderea luminilor, a sosit la ambasada sa și Moș Crăciun, care, asistat de spiridușii săi, a primit zeci de copii, însoțiți de părinți și bunici, dornici să îi spună o poezie, să se fotografieze cu el, să primească căciulițe, dar mai ales, mult râvnitul pașaport de la spiriduși sau să îl vizeze pe cel vechi. Nu în ultimul rând, cei mici ardeau de nerăbdare să îi lase Moșului scrisoarea magică sau să îi spună direct ce cadouri își doresc să primească sub brad, în noaptea magică de 24 spre 25 decembrie.

Cadouri muzicale

A devenit tradiție la Mogoșoaia ca în ziua de 6 decembrie publicul adunat la Târgușorul Brâncovenesc să îl întâlnească pe Moș Crăciun, să se poată bucura și de frumoase momente artistice. Așadar, publicul a avut parte miercuri de un adevărat recital de cântece de iarnă și de colinde, susținut de copiii care fac parte din Corul Sunetul Muzicii, condus de Cristina Manoliu. În a doua parte a spectacolului, publicul s-a bucurat de muzica populară oferită cu mărinimie de Taraful Ilfovului și de îndrăgitul interpret Ionuț Sidău.

”Am venit cu un program ce a inclus foarte multe colinde și cântece de Crăciun, interpretate de grupa de soliști a Corului de Copii Sunetul Muzicii, care reunește copii din Balotești și din Corbeanca. În weekend, am dat startul sărbătorilor la Piața Constituției, din București, la Târgul de Crăciun, iar astăzi am venit pe această scenă. Corul de copii Sunetul Muzicii reunește circa 50 de copii cu vârste între 3 și 18-20 de ani. Avem treabă multă și facem lucruri frumoase, avem copii care merg și la festivaluri, obțin premii importante. Ca în fiecare an, de 20 de ani încoace, în ziua de Crăciun avem două concerte de Crăciun la biserica din Petrești – Corbeanca și la biserica din Dumbrăveni – Balotești. Corul de copii Sunetul Muzicii a luat ființă acum 24 de ani și cu ajutorul lui Dumnezeu am crescut generații de copii”, ­ne-a declarat Cristina Manoliu.

Interpretul de muzică populară, Ionuț Sidău, fost director al Ansamblului Ciocârlia, care a cântat alături de Taraful Ilfovului, ne-a spus la rândul său, că este onorat să participe la acest proiect cultural derulat la Mogoșoaia. ”Felicit organizatorii, în primul rând, pentru că este un lucru important să dăm atenție tradițiilor românești, folclorului în primul rând, să bucurăm copiii, să bucurăm locuitorii din Mogoșoaia. Eu sunt originar din Maramureș, de pe Valea Izei, și am venit cu mare drag, cu cântecele mele. Fiind totodată și ilfovean, locuind în comuna Domnești, am venit să colind, să cânt, să înveselesc publicul, să urez sărbători fericite tuturor locuitorilor din Mogoșoaia și ilfovenilor, pentru că suntem într-un județ frumos, bine administrat, aproape de Capitala României. Nu trebuie să uităm niciodată de tradițiile românești, de oamenii care respectă aceste evenimente culturale. Să îi învățăm pe copiii noștri să joace, să cânte, să poarte costumul popular, să meargă la festivaluri și, de ce nu, să descoperim tinere talente care pot deveni vedete. Este nevoie de tinere talente pentru a transmite mai departe aceste frumoase daruri pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă, românilor, portul popular, folclorul și tradițiile”, a spus artistul.

Moș Crăciun îi așteaptă, în continuare, pe copii, la Ambasadă

Alexandrina Niță, directorul Centrului Jude­țean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a subliniat că acest eveniment tradițional care se organizează în comuna Mogoșoaia deschide sărbătorile de iarnă.

”Pe lângă faptul că îl avem pe Moș Crăciun alături de noi în fiecare săptămână, vom avea și spectacole la sfârșit de săptămână, pe 10 decembrie a fost inclusiv Fuego, apoi avem pe 16 și pe 23 decembrie – spectacole frumoase. Vor mai urca pe scena din Mogoșoaia Mărioara Man Gheorghe cu grupul ei de colinde, coruri de colinde de la Popești – Leordeni și de la Buftea, Laura Ion, Doina Ilfovului, dar vom avea și o expoziție cu cele mai bune 14 lucrări de la concursul de artă plastică pentru Sf. Andrei. În fiecare seară, cei care vin în parcul Mogoșoaia vor găsi luminițele aprinse, iar la sfârșit de săptămână, cei mici se pot întâlni cu Moș Crăciun, la Ambasadă, iar în timpul zilei, pot participa la diferite ateliere cu teme de sărbători”, a precizat Alexandrina Niță.