Programul național de transplant medular reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Sănătății în perioada următoare. Noi centre medicale vor fi incluse în acest program.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 517, ediția print
„Registrul, din punctul nostru de vedere, este un model de bune practici. (…) Ministerul Sănătăţii susţine Programul de transplant medular. Ne dorim dezvoltarea acestui program şi semnele sunt încurajatoare. Există o experienţă bogată în România, dar acest program îl putem considera încă în anii de pionierat. Urmărim includerea şi a altor centre în Programul de transplant medular cu donatori neînrudiţi şi sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, centrele respective să capete experienţa necesară pentru a putea să intre în program”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dragoș Garofil, săptămâna trecută, într-o conferință de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Potrivit acestuia, ministerul a inițiat discuții în vederea rezolvării problemei pe care donatorii o au în ceea ce privește obținerea concediilor medicale.
„Am inițiat împreună cu CNAS discuţii şi sperăm să rezolvăm cât mai repede una dintre problemele pe care donatorii o au legată de concediile medicale şi sper ca în acest an problema să fie rezolvată”, a mai spus Dragoș Garofil.
Transplantul medular reprezintă o șansă la viață pentru numeroși pacienți cu cancere de sânge. În România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Din aprilie 2013 de când a devenit funcțional Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și până anul trecut, 235 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru nouă dintre aceștia, seamănul genetic care a donat pentru o nouă șansă la viață a fost găsit în țară, iar pentru ceilalți în registrele din Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria sau India.