Doamnelor, mergeți la control!

Sute de femei din Buftea și-au făcut mamografii și testul Papanicolau, fără să scoată un leu din buzunar. Dacă nu v-ați controlat încă sănătatea sânilor și a colului uterin, mai aveți timp până vineri. Unitatea Mobilă de Diagnostic – Sân și Col Uterin Renașterea – unde se fac investigațiile gratuite, se află în parcul din fața Primăriei Buftea, până pe 3 octombrie.     

Femeile din Buftea sunt beneficiarele programului de prevenție și diagnosticare precoce a cancerului de sân și col uterin, inițiat și demarat de Fundația Renașterea. Din data de 8 septembrie, de când spitalul mobil a poposit în inima orașului Buftea, sute de femei au beneficiat de mamografii și teste Papanicolau, fără să plătească. Unitatea Mobilă de Diag­nostic – Sân și Col Uterin, pusă la dispoziția doamnelor din localitate de Fundația Renașterea, va staționa în parcul din fața Primăriei Buftea, până la data de 3 octombrie. Dacă doriți să vă controlați sănătatea sânilor și a colului uterin gratuit, și fără să pierdeți timpul așteptând ore întregi la cabinetele centrelor de specialitate, grăbiți-vă! Zilele acestea se fac ultimele teste în cadrul proiectului SALVA “Șansa la viața activă”.

Consultul vă protejează 

În lume, la fiecare șase minute, o femeie moare de cancer de sân, iar la mai puțin de jumătate de oră, o femeie pierde lupta cu temutul cancer de col uterin. Statisticile nu sunt mai îmbucurătoare nici în țara noastră. La fiecare cinci ore, o româncă se stinge ca urmare a complicațiilor cancerului de col uterin. De asemenea, anual, sunt diagosticate aproximativ 10.000 de femei cu cancer de sân în stadiu avansat sau metastatic. Peste 20% din ele mor. Multe dintre paciente ar putea fi salvate. Fundația Renașterea vine în sprijinul femeilor din România, demarând un program de prevenire și depistare a acestor tipuri de cancer, la nivel național. “Cancerul de col uterin și cel de sân nu înseamnă condamnare la moarte. Mamografia poate depista tumora sânului, iar testul Babeș Papanicolau poate descoperi cancerul de col în stadiu 0 sau 1, când bolile sunt vindecabile. Trebuie doar să fie efectuate anual. Diagnosticate și tratate în faze incipiente, aceste tipuri de cancer pot fi tratate cu succes. Pentru cancerul de col, există și vaccinul la fetițe care previne apariția maladiei”, a explicat dr. Alda Danilceac, medic specialist obstetrică/ginecologie, joi, într-o conferință de presă.     

“Sănătatea este un dar pe care trebuie să învățăm să-l prețuim și să-l păstrăm! Mulțumesc finanțatorilor acestui proiect deosebit de important pentru femei și domnului primar Gheorghe Pistol, pentru amabilitatea de a ne sprijini în realizarea lui la Buftea! Controlul medical efectuat anual este deosebit de important pentru a ne ajuta să depistăm orice afecțiune la timp, ca să ne putem vindeca. Femeile care se prezintă la Unitatea Mobilă de Diagnostic – Sân și Col Uterin, după controale, primesc și broșuri de informare despre ambele forme de cancer. Pacientele depistate cu cancer, în urma controalelor, sunt incluse în programul național de tratament. Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care nu pot beneficia de aceste investigații, aducând cabinetele medicale la ele în localitate”, a spus Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, joi, pe 25 septembrie, la conferința de prezentare a programului desfășurat la Buftea.  

“Până în prezent, Unitatea Mobilă Renașterea a ajuns în 33 de localități ale României, iar peste 16.400 de femei au beneficiat de servicii medicale gratuite, fiind efectuate 15.017 teste Papanicolau și 8.586 de mamografii. Rezultatele analizelor arată că 67% dintre femeile controlate au infecții, iar peste 40% dintre ele au vârste cuprinse între 15 și 19 ani. La Buftea, 166 de femei și-au făcut testul Babeș Papanicolau și 114 mamografii, până acum. Aici, campania durează până pe 3 octombrie”, a menționat, la același eveniment, Cristiana Copos, vicepreședintele Fundației Renașterea.  

“Mulțumesc Fundației Re­nașterea, conducerii și echipei medicale, pentru că au ales să demareze proiectul și în orașul nostru. Vă asigur de toată susținerea pentru astfel de programe. Este o onoare pentru noi că alături de specialiștii Renașterea am reușit să ajutăm atâtea femei să-și monitorizeze gratuit sănătatea sânilor și a colului uterin. Ajutați de această Fundație, am reușit să salvăm multe vieți. Vă mulțumim, că poate anumite doamne nu ar fi avut niciodată posibilitatea să-și facă aceste teste!”, a spus George Pistol, primarul orașului Buftea, la conferința de presă.    

Vreți să vă testați gratuit? Programați-vă! 

Așadar, până pe 3 octombrie, Unitatea Mobilă Renașterea este parcată lângă Primăria Buftea. Dacă doriți să faceți investigațiile gratuite, trebuie doar să vă programați la telefon 0734.330.033. Spitalul mobil are amenajat un cabinet ginecologic și unul de radiologie – mamograf.    După efectuarea testelor, acestea sunt trimise la Centrul de Excelență Renașterea, din București. Mamografiile vor fi interpretate de un radiolog, iar testul Papanicolau, de un anatomopatolog. Rezultatele vor ajunge ulterior atât la dvs., cât și la medicul local.