Căldărușaniul este un loc mirific, încărcat de istorie. Ca în fiecare an, lăcașul de cult de pe malul lacului cu același nume, și-a prăznuit unul dintre protectori miercuri, pe 22 iunie, în lumină, bucurie și speranță. 

Un impresionant sobor de preoți și diaconi, monahi și credincioși de pretutindeni a adus laudă și închinare Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, ocrotitorul Mănăstirii Căldărușani, în ziua hramului. Soborul, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bu­cu­reștilor, împreună cu Preotul Cristian Burcea, Pro­topopul Protopopiatului Ilfov Nord, a săvârșit o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească.

“Ne aflăm la această mănăstire într-o zi de sărbătoare, cum nu sunt altele. Împreună îl prăznuim și-i aducem slavă Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, ocrotitorul acestei mănăstiri. Drept măritori creștini, pentru slujirea în smerenie, sfântul prăznuit astăzi a primit cinstea de Mitropolit al Țării Românești.  El s-a identificat cu valorile creștine încă din primii ani de viață, familia insuflându-i dragostea pentru credință. A fost și este un model de smerenie, de sfințenie pentru noi toți. Iubindu-și aproapele și slujindu-și semenii fără să aștepte răsplata celor lumești, a primit foarte multe daruri de la Dumnezeu, pe care le-a împărtășit Bisericii. Avem multe de învățat de la Sfântul Grigorie Dascălul, cărturar de seamă. De la dragostea pentru carte, la dragostea pentru Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în cuvântarea sa de suflet, prin intermediul căreia ne-a învățat, încă o dată, pe noi toți, să deschidem porțile sufletelor către Dumnezeu, să ne smerim, să ne lăsăm conduși de dragoste în tot ce facem, ca să dobândim bunătățile cele veșnice, asemeni Sfântului Grigorie Dascălul.

 

Mănăstirea, printre cele mai importante centre culturale din România

Mănăstirea Căldă­rușani, monument istoric ridicat de domnul Țării Românești, Matei Basarab, între anii 1637-1638, în comuna Gruiu, este locul unde își regăsesc liniștea sufletească, numeroși localnici din regiunea București/Ilfov și din județele apropiate. Și nu este de mirare. Mănăstirea se înalță cu o frumusețe aparte, în inima unui peisaj superb, care-ți încântă privirea și-ți bucură sufletul. A fost și este un binecunoscut loc de renaștere spirituală, duhovnicească. Prin ea, Dumnezeu revarsă căldura, lumina, puterea și așează toate darurile Sale cele bogate în fața credincioșilor care intră și se roagă în sfânta biserică.

 

Icoanele, cărțile și tablourile amplifică valoarea edificiului

Mănăstirea Căldă­rușani face parte din salba celor mai importante centre de cultură și duhovnicie ale României. Ansamblul monahal este alcătuit din: biserica mare, zidită în centru, chiliile, așezate inițial pe trei laturi, zidul de răsărit, turnul clopotniță, biserica din cimitir. Plus, muzeul care deține obiecte de o valoare inestimabilă. Numeroase icoane, argintărie, broderii din aur și argint, lucrări de o mare finețe, realizate cu un deosebit simț artistic, vase sfinte și veșminte arhierești sunt doar o mică parte dintre valorile impresionante găzduite aici. Tot în muzeul de la Căldărușani pot fi admirate și unele dintre cele mai bune opere de artă din istoria lumii,  cum ar fi, tablouri lucrate de corifei ai picturii: Nicolae Grigorescu, Sava Henția, Evghenie Lazăr și Gheorghe Tătărescu. Mii de manuscrise și cărți bisericești scrise în limba latină, greacă, italiană, franceză și română, care datează din secolul al XVII-lea și care se regăsesc frumos așezate pe rafturile deosebitei biblioteci, parte a centrului de cultură, dau mănăstirii o valoare istorică și spirituală de necontestat.  

Ocrotitorii așezării domnești de la Căldărușani

Pe lângă praznicul închinat Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, așe­ză­mântul monahal de la Căldărușani mai are și hramurile “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, “Sfântul Evanghelist Ioan”, “Sfânta Varvara” și “Duminica Tuturor Sfinților”. Ocrotitorii Mănăstirii Căldărușani sunt unii dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Ei veghează din Ceruri și protejează în fața bolilor grele și a pericolelor de tot felul, atât lăcașul de cult, cât și localnicii și întreaga așezare domnească. 

 

Moaștele Sf. Grigorie Dascălul, puse spre închinarea credincioșilor la Căldărușani

Cinstitele moaște ale Sf. Grigorie Dascălul sunt păstrate la Mănăstirea Căldărușani. Ele sunt așezate la loc de cinste, în racla pusă spre închinarea credincioșilor în sfânta biserică.

Sf. Grigorie Dascălul s‑a născut în anul 1765, în București, și a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț, sub îndrumarea duhovnicească a Sf. Paisie Velicikovski. A slujit în Mănăstirea Căldărușani între anii 1794-1806. În anul 1823, pe 4 ianuarie, a fost hirotonit episcop. Tot atunci a primit cinstea de a fi Mitropolit al Țării Românești, în locul Mitropolitului Dionisie Lupu. El a murit la data de 22 iunie 1834 și este înmormântat în partea de miazănoapte a bisericii celei mari a Mănăstirii Căldărușani. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la 20 octombrie 2005, a decis să-i atribuie o zi specială în calendarul creștin ortodox, data de 22 iunie. Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006, în Catedrala Patriarhală din Capitală.