Rețete pe alese…
de la bucătari culese

Pentru că suntem la începutul primăverii, când vremea este destul  capricioasă, avem nevoie de o alimentație bogată în vitamine și săruri minerale, esențiale combaterii infecțiilor respiratorii. Află din Jurnalul de Ilfov care mâncăruri sunt cele mai eficiente contra răcelii și virozelor, în general, și cum le prepari!

 

Ceai aromat de ghimbir cu lămâie 

Ingrediente:

– patru căni de apă,

– trei centimetri de ghimbir ras,

– trei lingurițe
de miere de albine,

– două lămâi, 

– o linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare:
Ia un ibric și pune în el ghimbirul ras, sucul de lămâie, mierea și scorțișoara. Peste toate aceste ingrediente, toarnă  apa și lasă la fiert la foc mediu. După fierbere, acoperă ibricul și mai lasă-l cam cinci minute. Înainte de servire, mai pune în ceașcă o felie de lămâie. 

 

Salată de fasole verde

Ingrediente:

– cinci sute de grame
de salată verde,

– două-trei linguri
de ulei de măsline,

– o legătură
de usturoi verde,

– o linguriță de oțet,

– busuioc,

– o legătură de mărar,

– sare și piper, după gust.

 

Mod de preparare: Spală fasolea verde, curăț-o și pune-o la fiert în apă rece. După fierbere, scoate păstăile din apă, lasă-le la scurs și păstrează puțin din apa în care a fiert. Între timp, prepară sosul de usturoi. Zdrobește bine în mojar usturoiul curățat, apoi freacă-l cu oțetul și uleiul de măsline. În cazul în care ți se pare că e prea gros, adaugă în sosul de usturoi și puțin din zeama în care a fiert fasolea.  Amestecă bine și toarnă sosul peste fasole împreună cu mărarul și busuiocul, tocate mărunt, sarea și piperul.

 

Mâncare de praz cu pui și măsline 

 

Ingrediente:

– patru pulpe de pui,

– trei sute de grame
de măsline,

– trei fire de praz,

– două foi de dafin,

– un morcov mare,

– un ardei gras mare,

–  o jumătate de lămâie,

– pastă de tomate,

– sare, piper, după gust.

 

Mod de preparare: Spală bine carnea și pune-o la călit în puțin ulei. Până se înnăbușe carnea, dă morcovul prin răzătoare și toacă, mărunt, ardeiul și ceapa. Apoi, în tigaia în care este carnea, pune prazul, morcovul, piperul, măslinele, ardeiul gras, pasta de tomate, foile de dafin, sarea și piperul, după gust. Când legumele sunt un pic călite, completează cu apă și lasă-le la fiert. Spre final, când preparatul începe să capete o consistență de sos, adaugă lămâia tăiată felii subțiri. Lasă mâncarea să mai fiarbă puțin. Dacă dorești, poți să picuri și un strop de vin sec.

 

Dulceață de lămâie

Ingrediente:

– un kilogram
de lămâi galbene, 
– un kilogram
de zahăr.

 

 

Mod de preparare: Începe prin a spăla bine lămâile. Apoi, taie-le în două, ca să poți să scurgi puțin din zeama lor, să le scoți sâmburii și să le tai în felii subții. Ia o oală încăpătoare, acoper-o cu apă și las-o la macerat timp de 48 de ore, schimbând apa o dată la fiecare cinci ore.   După acest interval, scurge fructele, pune-le într-un vas cu zahărul și lasă-le la fiert, câteva ore, până când obții un sirop-cremă, ca un fel de sos dens. Dulceața caldă pune-o în borcane curate și închide-o ermetic.