Vreți să vă bucurați de sărbători liniștite?
A început febra pregătirilor pentru mesele copioase din zilele Crăciunului și Anului Nou. Dacă vreți să vă bucurați de sărbători frumoase, liniștite, nu dați iama în farfurie. Oricât de apetisante ți s-ar părea deliciile de pe masă, consumate în exces pot provoca indigestii, pot agrava bolile cardiovasculare, diabetul, tulburările veziculei biliare, digestive ș.a.m.d. Mai ales, dacă ați ținut cele 40 de zile de post. Ce și cât să mănâncați ca să evitați îmbolnăvirile de sărbători?
Dr. Cristina Raluca Rugină, specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Spitalul Clinic Județean Ilfov
Este de remarcat faptul că prin venirea sezonului rece și scurtarea zilelor se modifică și ritmul în care activăm. Se poate să renunțați uneori mult prea ușor la a mai face mișcare de orice fel, optând în schimb prin a vă lăsa pradă răsfățului cu mici delicii ori plăceri culinare. Iar acest aspect se amplifică, mai ales în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Totuși, cum ați putea să parcurgeți această perioadă a anului fără a vă lăsa pradă exceselor de orice natură, dar și fără a crește în greutate? Potrivit studiilor realizate de cercetătorii americani, conaționalii lor se îngrașă, anual, în zilele Crăciunului și Anului Nou cu circa 1-2 kg, greutate care tinde să devină “bagaj permanent”. Acumularea acestui surplus de kilograme conduce în timp la supraponderabilitate și mai târziu la obezitate, care predispune la diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli digestive, respiratorii și afecțiuni dermatologice.
Fructele, legumele și cerealele sunt indispensabile
Ce trebuie să faceți pentru a evita această creștere în greutate?
Dacă sunteți gazda petrecerilor de sărbătoare, tăiați din calorii ori de câte ori aveți posibilitatea, fără a compromite savoarea mâncărurilor sau să renunțați la preparatele tradiționale. Mesele de sărbători pot fi mai sănătoase și gustoase și cu un conținut caloric scăzut. Este recomandat ca meniul să includă: fructe, legume, carne slabă, fructe de mare, cereale integrale și produse lactate semidegresate. De fiecare dată când cumpărați un produs, citiți cu atenție eticheta pentru a alege alimente bogate în substanțe nutritive și cu un conținut scăzut de grăsimi, calorii și zahăr.
Renunțați la alune, cașcaval și smântână
Pentru a consuma un număr mic de calorii puteți renunța la alune, cașcaval, smântână, unt/frișcă. Toate acestea le puteți înlocui cu: nuci, brânză proaspătă, iaurt/frișcă dietetică. Un alt aspect important legat de petrecerile de sărbători este cel al aperitivelor. De regulă, aperitivele conțin un număr ridicat de calorii, pe care le puteți înlocui cu aperitive dietetice pe bază de fructe și legume proaspete, fructe de mare, cașcaval dietetic, brânză dietetică.
Meniul pentru invitații cu diverse afecțiuni
Dacă aveți oaspeți la masă de sărbători, la întocmirea meniului e bine să-i întrebați pe invitați dacă au vreo preferință sau restricție culinară. Este posibil ca aceștia să sufere de diabet zaharat, intoleranță la lactoză, fructoză sau gluten și să li se agraveze problemele de sănătate consumând anumite preparate. Pentru ca gustările pe care le pregătiți să fie delicioase și cu un număr redus de calorii, trebuie să alegeți ingredientele corespunzătoare: piept de pui la grătar, iaurt, în loc de smântână, lapte semidegresat, ulei de măsline sau de palmier. Cel mai simplu și cel mai sănătos mod de preparare al alimentelor e cu ajutorul grillului. Carnea de orice fel poate fi pregătită pe grill alături de ciuperci asortate cu o salată de legume proaspete.
În ceea ce privește deserturile, puteți opta pentru înghețata cu fructe sau salata de fructe. Puteți alege dulciurile făcute în casă.
Probleme de sănătate care se pot agrava după mesele copioase
Dacă aveți diverse probleme de sănătate cum ar fi, diabet zaharat, boli cardiovasculare, gastrită, ulcer gastro-duodenal, litiază biliară, este bine să încercați să vă abțineți să consumați mâncăruri grele în cantități mari. Ideal este să nu consumați deloc sarmale, cârnați, prăjituri, mâncăruri pe bază de maioneză, însă câte puțin din fiecare este permis, măcar o dată pe an. Recomandările sunt valabile și pentru invitații dvs. care se confruntă cu asemenea suferințe.
Indigestie și colici biliare
Dacă aveți tendința de a consuma mâncăruri bogate în grăsimi precum, carne grasă de porc, maioneză, salată de boeuf, la prânz, trebuie să fiți foarte atenți pentru că stomacul ar putea ajunge la incapacitatea de a digera alimentele, ceea ce vă provoacă o stare de greață, vomă sau chiar colici biliare.
Tulburări ale pancreasului
Extrem de neplăcută poate fi o suferință a pancreasului, care se manifestă cu o durere permanentă în abdomen și care apare, în general, după o masă îmbelșugată, udată cu cantități însemnate de alcool.
Hipertensiunea și ateroscleroza
În cazul în care sunteți hipertensiv, aveți o vârstă mai înaintată și suferiți de ateroscleroză, trebuie să evitați consumul de alcool. Iar dacă suferiți de boli hepatice, metabolizarea alcoolului și a alimentelor se realizează cu dificultate.
Alcool? Serviți doar vin și șampanie
Un alt aspect important pentru mesele de sărbătoare e consumul de alcool. Cel mai sănătos e să renunțați pe cât se poate la consumul de alcool. Dacă acest lucru nu e posibil, puteți opta pentru băuturi cât mai simple: vin, coniac, șampanie. Băuturile cremoase sunt strict interzise, pentru că au un conținut ridicat de zahăr, aditivi și calorii. Și nu în ultimul rând, încercați să evitați mesele copioase, “să mănânci până când simți că plesnești”.