Primarul Snagovului, Marian Oancea, consideră situația Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu, din Snagov, ca fiind „urgența nr. 1” a preocupărilor sale. Pentru ca snagovenii să aibă un liceu modern, la standarde occidentale, vechea construcţie trebuie demolată. O altă soluţie nu există, spune edilul, deoarece noua şcoală trebuie ridicată pe baze solide, nu „cârpind” vechiul sediu, o clădire încadrată în clasa 1 de risc seismic, care pune în pericol vieţile elevilor şi ale profesorilor.
Pe amplasamentul construcţiei care va fi demolată va fi reconstruit noul liceu, cu multiple facilităţi pentru elevi. Proiectul hotărârii de aprobare a indicatorilor tehnico – economici ai lucrărilor de demolare și de reconstruire a fost discutat la sfârşitul lunii martie, în şedinţa consiliului local. Hotărârea vizează, de asemenea, amenajarea și împrejmuirea incintei; asigurarea branșamentelor la rețelele de utilităţi publice; finalizarea construcţiei corpurilor existente – sala de sport şi internatul, ca şi extinderea liceului. „Vrem să facem din acest liceu al copiilor noştri un vârf al educaţiei ilfovene”, a declarat primarul Marian Oancea.
Pe firul evenimentelor
Atunci când porți eșarfa tricoloră de primar, trebuie să măsori de mai multe ori înainte de a tăia, pentru că responsabilitatea ta se extinde asupra a mii de suflete. În cazul de față, ne referim la cei peste 1.000 de elevi înscriși la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu.
Cum s-a ajuns la demolarea acestei clădiri ne explică Marian Oancea, primarul comunei Snagov: „În 2012, odată cu preluarea mandatului meu, am primit și proiectul liceului, de la precedenta conducere a primăriei. Am reuşit să ștergem praful de pe acest proiect și să organizăm licitaţia publică. Proiectul (pentru care se estimase, iniţial, o sumă de 4,4 milioane de euro), era finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), din fonduri europene”.
Proiectul era frumos, amplu și prevedea: consolidarea liceului, construirea unei mansarde de locuit (garsoniere pentru profesori), extinderea sălii de sport, extinderea internatului, dublarea numărului de elevi găzduiți de la 90 la 180, precum și construirea unui teren de sport și a unei săli de amfiteatru. „În mare, proiectul a rămas la fel. Ei, și începem noi căutarea unui executant al lucrărilor. Proiectul a fost pus pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În acel moment ne-a fost solicitată o avalanșă de clarificări. Am luat legătura cu cei care ne-au asigurat proiectarea, fiindcă ei erau în măsură să răspundă întrebărilor. Am constatat că proiectanţii erau, de fapt, două societăți: una – specializată în structuri de rezistență și cealaltă – în arhitectură, una – subcontractoarea celeilalte. Pentru că proiectanţii n-au dorit să ne ofere clarificările necesare, ne-am chemat avocații. Până când nu le-am comunicat că îi vom da în judecată pentru obstrucționarea proiectului, nu a fost chip să înceapă să colaboreze între ei și să ne ofere clarificările necesare. De trei ori proiectul a fost pus pe SEAP și tot de atâtea ori a fost retras din cauza lipsei clarificărilor. Mai mult, cei care sunt abilitaţi prin lege să urmărească toate aceste proiecte, corectitudinea lor, respectiv fostul ANRMAP – actualul ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice) ne-a obligat să retragem proiectul şi există documente în sensul acesta”, a mai spus primarul Oancea.
Primarul Marian Oancea mai arată că stadiul „clarificărilor” a durat un an. Abia în anul 2014 a apărut o ordonanţă de guvern prin care cei care solicită „clarificări” în sistemul de achiziţii publice sunt obligaţi să pună și o garanție. „Era clar pentru Guvernul PSD de atunci că aceia care cer clarificări nu o fac decât cu intenția de a obstrucționa un proiect. Am reuşit deci, în 2014, să atribuim contractul și pe 26 ianuarie 2015 am semnat ordinul de începe a lucrărilor, cu dată de execuție-recepție finală pe 12 decembrie 2015”, a explicat edilul.
Un liceu din carton
Totul părea, aşadar, să fi intrat în linie dreaptă. S-au pus schele, copiii au fost mutați la alte două școli, cu greutăţile aferente reacomodării. Însă a apărut un impediment major: liceul care trebuia reconstruit s-a dovedit a fi din carton. O clădire şubredă, care a fost încadrată, de altfel, în clasa 1 de risc seismic. Un pericol public pentru viaţa copiilor şi a angajaţilor.
Primarul Snagovului, Marian Oancea, îşi aminteşte: „Primul lucru făcut de societatea desemnată să se ocupe de reabilitare a fost decopertarea pereților clădirii liceului. Pe măsură ce lucrările înaintau, constructorii observau deficiențele majore din structura de rezistență. Dirigintele de șantier mi-a atras atenţia asupra acestora şi mi-a solicitat o nouă expertiză tehnică, pentru a se verifica soliditatea clădirii. Am angajat experţii şi clădirea a fost încadrată în clasa 1 de risc seismic, RS1. Drept consecinţă, ne-am oprit din lucrări și am înaintat documentația către Inspectoratul de Stat pentru Construcții (ISC), care ne-a dat o rezoluție clară şi imperativă: eliberarea de îndată a construcției și punerea ei în siguranță”.
Problemele nu s-au oprit aici. Fiind vorba de bani europeni, de termene stricte, de imposibilitatea modificării proiectului, primarul Snagovului a făcut tot ce a putut pentru a nu pierde finanţările. „Am început vizitele către finanțator, Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI). Ei ne-au spus să continuăm lucrările adiacente, mai precis extinderea internatului și a sălii de sport. Pe 30 august, dacă tot am văzut că se întârzie, am înaintat o adresă către ADRBI, prin care am solicitat clarificări privind situația liceului. Răspunsul a venit la sfârșitul lunii noiembrie. ADRBI ne-a înştiinţat că nu este de acord cu scoaterea liceului din proiect, pentru că astfel s-ar pierde obiectul contractului. Doar că, primind răspunsul atât de târziu, suntem în ofsaid. Singurul element pozitiv: am reușit să descoperim un risc major al siguranței elevilor. La orice cutremur mai puternic, acest liceu ar fi căzut”, explică primarul Marian Oancea.
Cum s-a ajuns la demolare
Primarul Marian Oancea, împreună cu cei din echipa sa, au căutat soluții astfel încât calitatea procesului de învățământ să fie cât mai puțin afectată, însă singura soluţie viabilă găsită a fost construcţia unui liceu nou. Edilul Snagovului explică: „Există un ordin al ministrului de finanțe care spune că orice reparație care costă mai mult decât valoarea de inventar a bunului respectiv nu se aprobă. Din studiile făcute de noi a reieșit că pentru consolidarea liceului vechi suma necesară este de 120 miliarde bani vechi, în timp ce pentru construcția unui nou liceu trebuie cheltuiți 92 miliarde lei. Vorbesc în bani vechi, să înţeleagă toată lumea”.
Sumele au fost prezentate în fața consiliului local, unde s-a aprobat construirea unui liceu nou. „S-a dat drumul studiului de fezabilitate care cuprinde 70-80% din proiectul noului liceu, am discutat indicatorii tehnico – economici ai lucrărilor de demolare și de reconstruire. Urmează ca, în aceste zile, studiul de fezabilitate să ajungă la Ministerul Dezvoltării. Există acolo o linie de finanțare pentru licee noi, sunt circa 800 milioane lei disponibili. Suntem așteptați, problema liceului este bine cunoscută atât la nivelul Ministerului Educaţiei, cât și la Ministerul Dezvoltării. Sperăm, aşadar, ca în timpul cel mai scurt să demarăm procedurile de licitație pentru noul liceu. Preconizez ca în 15 septembrie 2017 anul școlar să înceapă într-o clădire nouă. Da, sunt de acord să construiesc, dar numai pe baze solide, și nu pe carton. Uneori e chiar necesar să distrugi pentru a reconstrui”, conchide primarul Snagovului, Marian Oancea.