În ultimii ani, covrigii, gogoșile, merdenelele, pateurile cu brânză, cu mere, cu dovleac, cu ciocolată, cerealele integrale și sucurile din comerț au devenit deliciile care îndulcesc zilele românilor. Presiunea la care suntem supuși cu toții, face ca mâncatul în fugă la serviciu, pe stradă sau în mijloacele de transport să fie astăzi, un ritual care ne permite să revenim rapid la sarcinile pe care le avem de îndeplinit. Totul, în detrimentul sănătății noastre.

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 649, ediția print  

Cele mai recente cercetări realizate de experții internaționali demonstrează că bolile de inimă și cancerul de colon care provoacă decesul sunt strâns legate de consumul de produse de patiserie, cereale care conțin zahăr și băuturi carbogazoase. De vină sunt cantitățile mari de zahăr, grăsimi și/ sau sare și lipsa vitaminelor și fibrelor esențiale pentru buna funcționare a organismului. Comparativ cu femeile, bărbații se pare că au un risc cu până la 29% mai mare de a dezvolta astfel de probleme de sănătate. Potrivit studiului publicat în The British Medical Journal, una dintre cele mai cunoscute publicații de medicină din întreaga lume, și riscul decesului este cu până la 32% mai mare la această categorie de persoane. Specialiștii pun acest lucru pe seama faptului că bărbații consumă cantități mai mari de produse ultraprocesate decât femeile. În concluzie, medicii avertizează că, o dietă proastă caracterizată printr-un grad ridicat de procesare a alimentelor este ascoiată cu o calitate nutrițională extreme de slabă și cu un grad ridicat de mortalitate. În consecință, specialiștii solicită reformularea ghidurilor alimentare la nivel mondial, respectând recomandările bazate pe nutrienți.

Și atunci… ce să mâncăm?

Cercetătorii brazilieni, de exemplu, propun ca soluție pozitivă aprovizionarea cu alimente proaspete, mai puțin procesate. Mai exact, aceștia susțin inițierea unor programe prin care să fie promovate doar mâncărurile proaspăt preparate pregătite cu alimente proaspete și minim procesate care folosesc cantități mici de ingrediente procesate. ”Promulgat, acest lucru va promova sănătatea publică. De asemenea, va hrăni familiile, societatea, economiile și mediul”, spun specialiștii brazilieni. Cancerul de colon este o maladie frecventă la populația adultă, în întreaga lume. ”Acesta este un tip de cancer al cărui punct de plecare este la nivelul colonului, un segment important al tractului digestiv. În mod general, cancerul colonic afectează adulții de vârstă mai înaintată, deși boala poate surveni la orice vârstă. Inițial, boala se manifestă ca un polip mic, necanceros (benign) pe peretele interior al colonului. În timp, o parte dintre acești polipi devin cancere de colon”, avertizează specialiștii sanador.ro. Potrivit Societății Americane de Cancer (ACS), cancer colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat în SUA. Se apreciază că, în anul 2021, nu mai puțin de 104.270 de persoane din SUA au primit acest diagnostic.

Zeci de mii de români au probleme grave de sănătate

În România, numai în anul 2020 au fost diagnosticați cu acest tip de cancer, 13.000 de pacienți. Mai nou, se apreciază că, în țara noastră,  numărul pacienților cu cancer colorectal, deja l-a depășit pe cel al pacienților cu cancer pulmonar. Depistat în stadiul incipient, cancerul colorectal se tratează cu succes. În ceea ce privește bolile de inimă și vase sanguine, acestea rămân pe locul întâi în lume ca incidență, paralizii și mortalitate. De asemenea, și afecțiunile cardiovasculare ar putea fi evitate sau ținute sub control dacă ar fi diagnosticate din timp și tratate în mod corespunzător.