Simpozionul “Cardiologia, de la riscograme până la recuperare în practica medicului de familie”, organizat de Colegiul Medicilor Ilfov, în parteneriat cu specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca și susținut de Jurnalul de Ilfov, a reunit vineri, 24 octombrie, aproximativ 50 de medici de familie din județul Ilfov și experți din diverse domenii medicale, implicați în lupta cu bolile cardiovasculare.
Evenimentul, care a avut loc în Club Paradisul Verde din comuna Corbeanca, prin amabilitatea familiei Țânțăreanu, s-a bucurat de prezența unor personalități prestigioase din lumea medicală, printre care și a dr. Aurelia Isărescu, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov și a dr. Georgeta Mihăilescu, președintele Colegiului Medicilor Ilfov. Simpozionul ”Cardiologia, de la riscograme până la recuperare în practica medicului de familie” a avut ca scop îmbunătățirea calității vieții pacienților cu probleme de greutate și apnee în somn, care sunt predispuși la boli cardiovasculare. Totul s-a desfășurat cu participarea extraordinară a dr. Clara Alexandrescu, de la Centre Cardio Thoracique de Monaco și dr. Oana Deleanu, președintele Societății Naționale de Somnologie.
Medicii de familie au învățat cum să-și salveze pacienții
Specialiștii CardioRec, pregătiți profesional în marile centre universitare din țară și din străinătate, au adus în atenția medicilor de familie, importanța prevenției și depistării persoanelor care prezintă risc major de a dezvolta boli grave ale inimii și vaselor sanguine, în vederea scăderii mortalității în rândul populației din Ilfov. Beneficiari au fost medicii de familie, deoarece ei sunt primii care monitorizează și supraveghează starea de sănătate a publicului larg. Prin lucrările prezentate de specialiști de renume în cardiologie, pneumologie și diabet/boli de nutriție, medicii de familie au aflat ce trebuie să facă pentru a-și investiga pacienții cât mai bine, în cabinetele individuale. Temele abordate de profesioniști au fost: Calcularea riscului cardiovascular în practica medicului de familie – rolul riscogramelor, Rolul bilanțului cardiac precoce la bolnavul diabetic, Sindromul de Apnee în Somn – necesitatea evaluării la pacientul cu boli cardiovasculare și Recuperarea cardiovasculară – colaborare medic de familie/cardiolog.
“Speranța de viață este scăzută mult în România, decesele prin bolile cardiovasculare ocupând locul I în ceea ce privește mortalitatea în țară. Cam jumătate dintre pacienții operați pe cord se sting prea devreme, fiindcă nu sunt incluși în programe speciale de recuperare cardiacă după intervențiile chirurgicale suferite. Asta, în condițiile în care rata îmbolnăvirilor cardiovasculare este foarte mare. Găsim oameni cu factori de risc și la 40 de ani. 60% dintre pacienții înscriși pe listele medicilor de familie riscă să dezvolte afecțiuni severe ale inimii și vaselor sanguine. Din zece pacienți bărbați care ne intră în cabinet, șase sunt la risc mare. Obezitatea, fumatul, moștenirea genetică, vârsta (peste 40 de ani la bărbați și peste 55 de ani la femei) și apneea în somn sunt principalii factori care declanșează bolile cardiovasculare. De aceea, în cabinete, medicii de familie trebuie să calculeze riscul cardiovascular și să investigheze tulburările de somn. În acest sens, ei au primit astăzi formularul pentru cord și urmează să le trimitem formularul pentru risc de apnee în somn”, a explicat dr. Clara Alexandrescu, Centre Cardio Thoracique de Monaco.
40% din pacienții cu apnee mor subit, în somn
“Un studiu realizat de experții în domeniu arată că 40% dintre pacienții cu apnee în somn au murit subit în timp ce dormeau. Terapia cu aparatul CPAP la cei diagnosticați, le îmbunătățește viața semnificativ. După doi ani de tratament cu acest dispozitiv, scad în greutate, au somnul liniștit, odihnitor, respiră mult mai bine, li se reduce în medicamentația zilnică, au mai multă energie, așa că sunt mai activi și au un randament mult mai bun la locul de muncă. Sindromul de apnee în somn este un factor de risc cardiovascular, dar este tratabil. În cabinetele medicilor de familie, pacienților li se poate face testul STOP – BANG. Dacă răspunsul la trei întrebări din opt este “Da”, atunci există un risc mare, iar pacientul trebuie trimis la specialist”, a menționat dr. Oana Deleanu, medic primar pneumologie, Institutul de Pneumologie ”Marius Nasta”, din București.
Pauzele respiratorii din timpul somnului se tratează la CardioRec
Așadar, pauzele respiratorii din timpul somnului dăunează grav sănătății! Dacă apar des și persistă mai mult de zece secunde, îmbolnăvesc inima și pot cauza complicații care duc la deces. De regulă, fenomenul apare la oamenii care sforăie și sunt supraponderali. Vestea bună este că orice persoană care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate își poate testa calitatea somnului, iar dacă este depistată și diagnosticată cu apnee, se tratează cu succes la Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec din Corbeanca.
Și dr. Mihaela Constantin, specialist în diabet și boli de nutriție la Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, a ținut să aducă la cunoștința medicilor de familie faptul că, pentru prima dată în România, există acum un program special pentru grași. “Pentru prima dată, în România, obezitatea este considerată o boală, așa că am demarat o campanie în care investigăm și tratăm, gratuit, obezii. Programul se va desfășura până la 1 ianuarie, la Centrul CardioRec, din Corbeanca. Le oferim pacienților consultații de specialitate, le facem anchetă alimentară, le recomandăm dieta de care au nevoie, îi includem într-un program special, prin intermediul căruia îi ajutăm să-și schimbe stilul de viață”, a spus dr. Mihaela Constantin. Medicul a pus accent și pe importanța diagnosticării diabetului în faze incipiente și administrării tratamentului corespunzător, diabetul fiind un alt factor risc pentru bolile cardiovasculare.
“Acest simpozion a fost ceva nou pentru medicii de familie. Bolile cardiovasculare provoacă cele mai multe decese în țara noastră. Am vrut să aduc în România tot ce este nou în medicina occidentală, lucru pe care n-am putut să-l fac decât printr-o colaborare cu dr. Clara Alexandrescu, care are o vastă experiență dobândită în Franța și în multe alte state ale lumii, în ceea ce privește salvarea pacienților cardiovasculari. Medicii care au participat astăzi la simpozion primesc diplome cu puncte EMC”, a spus dr. Dr. Georgeta Mihăilescu, președintele Colegiului Medicilor Ilfov.
“Am aproximativ 2.200 de pacienți înscriși pe listă. Mă bucur tare mult că aparatul care tratează apneea în somn a ajuns aici, în Ilfov și sper să putem salva cât mai mulți pacienți. Este foarte important pentru că o mare parte dintre pacienți suferă de obezitate și se plâng că sforăie sau sunt obosiți și nu pot face față atribuțiilor de serviciu și obligațiilor din familie. Trebuie ținut cont de drepturile pacienților. Pentru asigurați, aparatul CPAP ar trebui compensat”, a explicat dr. Anca Mihaela Cartiș, medic de familie în Corbeanca.