Puțini cunosc faptul că în orașul Pantelimon a trăit și și-a desfășurat activitatea o mare personalitate a sportului cu balonul oval – Mariana Lucescu. Ea a fost prima și singura antrenoare de rugby din România și din lume, la acea vreme. Sâmbătă, 15 iunie, foștii săi elevi – nume mari ale rugby-ului din țara noastră, s-au întâlnit la școala nr. 1 din orașul Pantelimon, unde a avut loc dezvelirea spre neuitare a bustului excepționalului dascăl sportiv care a fost Mariana Lucescu.

 

Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 360

24-page-001

Și ce loc putea fi  mai potrivit pentru acest monument decât imediata vecinătate a sălii și terenului de sport ale școlii, unde foștii elevi ai doamnei rugby-ului românesc au așezat, spre nemurire, bustul dascălului lor? Veniți în număr mare, mulți foști internaționali care au făcut fala rugby-ului românesc au depănat amintiri despre cea care i-a îndrumat pe cărările performanței sportive. După o slujbă de pomenire și binecuvântare, oficiată de părintele Nicolae Tănăsoiu, de la Parohia Pantelimon, bustul antrenoarei lor, o creație a artistului plastic Ion Sideri, el însuși campion olimpic la canotaj, a fost dezvelit de viceprimarul orașului, David Dumitru, împreună cu marele internațional Mircea Paraschiv. Au vorbit despre marea antrenoare Constantin Zamfir, Ion Marin, Alexandru Dumitru, Alexandru Achim, Nicolae Petrescu, directorul Muzeului Sportiv al COSR și viceprimarul David Dumitru, care a subliniat faptul că Primăria Pantelimon este implicată în susținerea mișcării sportive din localitate. În semn de apreciere pentru sprijinul acordat sportului, Alexandru Achim i-a înmânat edilului o plachetă comemorativă, cu ocazia acestui eveniment.

Un om minunat, o profesoară dăruită sportului de performanță

Mariana Lucescu (1935 – 1999) a fost jucătoare de handbal, baschet și volei. Pasiunea pentru rugby a căpătat-o de la tatăl ei (care jucase la echipa interbelică Viforul Dacia) și de la soțul ei (Dan Lucescu, fost jucător și arbitru). În 1963, cea care credea că „în rugby și în viață trebuie să fii mereu primul” a devenit profesoară de educaţie fizică și sport, în comuna – pe atunci – Pantelimon. Aici a format prima echipă școlară de rugby, antrenând elevii cu pasiune și transmițându-le microbul acestui sport. A antrenat și la Clubul Sportiv Școlar nr. 2, din București, unde a format generații întregi de sportivi. Poreclită „Doamna de Fier”, Mariana Lucescu a condus CSS 2 spre câștigarea a patru titluri naţionale (primul în 1972). Printre elevii ei, se numără Mircea Paraschiv, Alexandru Dumitru, Alexandru Achim, Stelian Podărescu, Ion Marin, Alexandru Rădulescu, Vasile Țața, Bebe Ionescu, George Sava, Florin Iordănescu ș.a., mulți dintre ei prezenți la această ceremonie.