Într-un interviu acordat Agerpres, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afirmat că, de la anul, fermierii vor putea beneficia de fonduri su-plimentare, față de bugetul pentru agricultură din 2012, care a fost cel mai mic de la aderarea României la UE.
„A fost chiar un an dur. Poţi să fii oricât de bine intenţionat, dar, dacă trebuie să împarţi o sumă mică la un număr mare de fermieri, nu are cum să le ajungă. Bu-getul care a fost acordat pentru agricultură în 2012 este cel mai mic de la aderarea României la Uniunea Europeană în 2007”, a precizat Daniel Constantin. El declarat că, în ciuda acestui fapt, anul acesta fermierii primesc subvenţii mai mari. „Am mărit plăţile pe suprafaţă, ajutoarele pentru bunăstarea păsărilor şi porcinelor şi plăţile complementare directe. Anul 2012 este şi primul an în care jumătate din fermierii din România primesc nivelul maxim admis de 176 de euro pe hectar, iar cealaltă jumă-tate – 154 de euro. Este o diferenţă semnificativă faţă de anul trecut, când au primit 132 de euro pe hectar”, a precizat ministrul, care a subliniat că „diferenţa este con-sistentă, pentru că vorbim nu de câteva hectare, vorbim de nouă milioane de hectare”. Până la această dată, se pare că majoritatea fermierilor au primit doar jumătate din subvenţia cuvenită. Pe de altă parte, mulţi agricultori ar fi dorit să îşi facă stocuri de combustibil, având în vedere că motorina va fi mai scumpă de la 1 ianuarie. Alţii au nevoie să plătească un avans pentru achiziţia de îngrăşăminte. Singura soluție a acestora, în această situație, rămâne apelarea la creditare.
De la anul, fonduri pentru sere și solarii
Daniel Constantin a mai afirmat că este convins că ”vom reuşi să le aducem consumatorilor mai multe legume şi fructe româneşti prin reţeaua de depozite de colec-tare pe care o gândim. În acest caz pun mare accent pe crearea tuturor condiţiilor necesare pentru păstrarea, etichetarea, ambalarea şi pregătirea produselor pentru piaţă în condiţiile impuse de supermarketuri. Îmi doresc ca fructele şi legumele româneşti să se găsească în marile magazine pe tot parcursul anului, nu doar timp de câteva luni. Tot în acest sens, încurajez prin măsurile pe care le pregătim pentru anul viitor, construcţia de sere şi solarii”. El a mai dezvăluit că unul dintre proiectele „la care ţine foarte mult” se referă la îmbunătăţirea vieţii în mediul rural. „Am creat un grup de lucru care lucrează la un program de dezvoltare economică a satului româ-nesc, la crearea unor politici consistente care să ne aducă noi locuri de muncă. Astfel vom ridica nivelul de trai, iar investiţiile pe care le vom face vor fi sustenabile”, a spus Constantin.