Facultățile scot pe bandă rulantă generații de absolvenți. Anual, de pe băncile instituțiilor de învățământ superior de stat ies aproximativ 190.000 de tineri. Numai în 2012 au promovat în jur de 44.200 de absolvenți în științe juridice, peste 6.000 în studii politice și administrative și peste 2.000 în jurnalism și comunicare. Din păcate, foarte puțini sunt cei care își găsesc un loc de muncă după ce obțin diploma de studii.
Mii de medici părăsesc țara în fiecare an și aleg să profeseze în clinici specializate din străinătate pentru salarii mari și în condiții care le asigură performanța. Totodată, sute de ingineri, jurnaliști, actori etc., tineri specializați în diverse profesii, lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit în facultate. Asta, pentru că nu au unde să-și exercite meseriile. Universitățile pregătesc mult mai mulți specialiști decât poate piața muncii să acopere în momentul de față. Ministerul Educației încearcă să găsească soluții pentru ca absolvenții să fie integrați în muncă.
Ești absolvent și vrei să lucrezi? Accesează platforma ministerului
Luni, Ministerul Educației Naționale (MEN) a lansat la Universitatea Politehnica din Capitală, o dezbatere națională pe tema responsabilității pentru corelarea sistemului de învățământ superior cu piața muncii. La dezbatere au participat inclusiv reprezentanți ai sectorului de afaceri, ai instituțiilor publice cu responsabilitate în domeniu, ai partenerilor sociali și ai organizațiilor studențești. Cu acest prilej, a fost lansată și platforma web www.joburi-absolventi.edu.ro, creată de MEN în sprijinul absolvenților și al angajatorilor. La acest instrument de monitorizare sunt conectate 50 de universități de stat și private din țară. Accesând platforma, studenții își pot găsi loc de muncă, iar agenții economici, angajați tineri și bine pregătiți în universitățile autohtone. Aceasta este o bază de date unică în țara noastră, serviciile fiind gratuite.
Prezentă la eveniment, prof. Ecaterina Andronescu, președinte al Comisiei de Învățământ a Senatului, a ținut să precizeze: „Ne-au plecat 48.000 de medici. Cât de uriașe sunt costurile pentru formarea acestor studenți? Trebuie să vedem cum facem față exigenței pieței muncii. Meseriile se schimbă. De aceea, trebuie să găsim soluții care să-i ajute pe absolvenți să nu fie afectați de schimbările previzibile”. De asemenea, Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale a menționat în cadrul dezbaterii: „Rezultatele acestui proiect sunt foarte importante, dar cel mai important este, cred, să introducem un mecanism de monitorizare a nevoilor pieței muncii. Acesta este cel care ne-ar putea semnala din timp acolo unde apar dezechilibre. E important să nu mai avem ingineri care montează termopane, medici în comerț, oameni specializați într-un domeniu care fac altă meserie”.
Daniela Oancea – redactor șef revista „Cariere“, George Darie – rector Universitatea Politehnica din București, Remus Pricopie – ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu – președintele Comisiei de Învățământ a Senatului, Florin Popa – managerul de proiect, Maia Morgenstern – actriță, Speranța Pîrciog – director științific în cadrul Institutului de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale și Nicolai Sandu – regional manager Cisco Academy South – Eastern Europe
Foto: Andrei Dumitru