Consiliul Director al Colegiului Înalţilor Funcţionari Publici din România a organizat o întâlnire de lucru, la care a fost dezbătută tema „Dezvoltarea performanţelor inspectorilor guvernamentali în realizarea programului de guvernare, în special creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, care să reprezinte 50 la sută până la sfârşitul anului 2013 şi 80 la sută până în anul 2015”.

La întâlnirea de la complexul Mirage de la Snagov au participat foşti sau actuali prefecţi şi subprefecţi, alături de inspectori guvernamentali din mai multe judeţe ale ţării. Oaspetele de onoare a fost ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando ­Teodorovici. Împreună cu ministrul s-a aflat şi secretarul general al ministerului, Lilian Onescu care, ca fost prefect şi subprefect, a depus eforturi pentru realizarea şi reuşita întrunirii. Au participat Cătălin Chiper, secretar de stat în M.A.I. pentru relaţia cu prefecţii, şi Eugen Coifan, secretar de stat şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, precum și doamna Lavinia Nemeș – director ANFP. 

Înalţii funcţionari publici cu examen ocupă azi funcţii de prefecţi, subprefecţi, secretari generali ai ministerelor sau agenţiilor, precum şi funcţii de inspectori guvernamentali. Ideea centrală a întâlnirii a fost aceea de găsire a unei modalităţi prin care, cei circa 60 de inspectori guvernamentali pot, prin pregătirea şi experienţa lor, să fie utili îndeplinirii principalului scop al Ministerului Fondurilor Europene, respectiv de realizare a unei absorbţii cât mai ridicate a fondurilor europene alocate României. Hotărârea de Guvern nr. 43 din 2013, privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Fondurilor Europene, prevede, la articolul 3 litera q, chiar acest fapt: colaborarea, pe domeniul de competenţă, cu inspectorii guvernamentali, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor acestora. 

Blocajele încep să dispară

Eugen Teodorovici a spus celor prezenți următoarele: „În ultima şedinţă de guvern am obţinut o victorie, în sensul că pentru luna martie am primit o sumă rezonabilă pentru proiectele operaţionale şi pentru a plăti facturile la zi către beneficiarii finali. Este vorba de 1,2 miliarde lei, iar săptămâna viitoare, vreau ca banii să fie deja la toate ministerele şi să se facă plăţile, iar în aproximativ o lună să se întoarcă banii de la Comisia Europeană. Pentru ministerul nostru ar fi deosebit de important să vă avem alături pe dumneavoastră, inspectorii guverna­men­tali, pentru a ne atinge ţinta de absorbţie a fondurilor, în care vă rog să credeţi, pentru că este foarte posibil s-o realizăm.   

În perspectiva regionalizării, va trebui să ­creăm nişte structuri regionale competente pentru partea de achiziţii publice, pentru a putea descentraliza o parte din aceste atribuții. De asemenea, toate informările din teritoriu pe care le primeşte Ministerul Administraţiei şi Internelor ne-ar fi şi nouă foarte utile. Intenţionez să stabilim cu dumneavoastră, inspectorii guvernamentali, un canal eficient de comunicare şi informare din fiecare judeţ unde acţionaţi, în ceea ce priveşte toate proiectele cu finanţare europeană. Este necesar să fim informaţi atunci când are loc un blocaj, şi să vedem modul în care poate fi soluţionat, eficient şi în timp cât mai scurt. 

Va exista, pentru fiecare judeţ în parte, o fişă cu toate proiectele publice majore, pe transporturi, mediu, programul operaţional regional, etc. Dacă anul acesta nu realizăm 6,5 miliarde euro facturi plătite către beneficiari, diferenţa o pierdem. Faţă de ce a fost până anul trecut, este o sumă foarte mare, dar lucrurile încep să se mişte, am băgat „în priză” structurile de management. Până la finalul lunii aprilie a.c., trebuie să verificăm toate proiectele depuse care nu au primit răspuns din 2010 încoace, cum ar fi cele pentru IMM-uri. Până la finalul acestei perioade trebuie să spunem da sau nu fiecărui proiect, astfel încât cele aprobate să intre la finanțare imediat. Pe POSDRU sunt cereri de rambursare neverificate, aflate la diferite niveluri de management, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde lei. Sunt bani pe care beneficiarii îi aşteaptă. Calculele mele arată că, în prima parte a lunii aprilie, putem să trimitem Comisiei Europene cereri de rambursare de jumătate de miliard de euro. Mai puţin bine stăm la programele pe Transport şi Competitivitate, unde s-au găsit probleme la proiectele aflate în derulare. Trebuie să convingem Comisia Europeană că am îndreptat toate neregulile apărute- conflicte de interese, fraude etc. Proiectele care vor fi găsite cu astfel de probleme, vor fi eliminate de la finanţare. Vom tăia în carne vie. 

Axa de IMM-uri, care era la Ministerul Economiei, se deleagă către Agenţiile de Dezvoltare Regională, care vor fi organisme intermediare. În luna iunie a.c. vrem să deblocăm programele pe Transport şi Competitivitate. Programul Operaţional Regional este cel mai avansat, dintre cele suspendate, şi sperăm ca luna aceasta să fie deblocat şi să înceapă să vină banii de la Comisie. 

Până prin luna iunie a.c., sperăm să avem aproximativ 3 miliarde de euro intraţi în ţară, adică mai mult decât cele 2,5 miliarde euro prevăzute în buget ca sume reîntoarse de la Comisia Europeană. La finalul acestui an, România va fi un model pentru toată Europa.”