În spiritul protejării mediului și al conștientizării de către cetățeni a importanței acțiunilor noastre în fața schimbărilor climatice, comuna Gruiu a marcat Ziua Pământului, sâmbătă, prin activități ecologice care s-au desfășurat pe teritoriul localității. Evenimentul a fost inițiat și coordonat de Primăria Gruiu, sub îndrumarea primarului Ion Samoilă, care a mobilizat comunitatea locală pentru a se alătura acțiunii de ecologizare și de conștientizare a impactului negativ al poluării asupra mediului înconjurător.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 699
Locuitorii comunei Gruiu, preocupați de curățenie și de protejarea mediului înconjurător, și-au dat întâlnire sâmbătă, la ora 10.00, la Primărie, locul unde s-au format echipele pentru curățenie în satele componente ale comunei: Gruiu, Lipia, Siliștea Snagovului și Sanțu Florești.
Cu sprijinul oferit de Primăria comunei, participanții au primit saci și mănuși pentru a colecta deșeurile, iar acțiunea s-a desfășurat într-un cadru organizat și responsabil, cu accent pe protejarea mediului și educarea comunității în privința importanței unei gestionări adecvate a deșeurilor.
Prin intermediul acestei campanii, s-a urmărit strângerea a 10 tone de fracție uscată, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Gruiu, antreprenori privați, dar și angajați ai Primăriei. Astfel, s-a demonstrat că acțiunile individuale și comunitare pot avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și pot contribui la îmbunătățirea calității vieții în orice comunitate.
Mesaj de responsabilitate
Cu această ocazie, primarul Ion Samoilă a transmis un mesaj de responsabilitate și solidaritate către locuitorii comunei Gruiu, rugându-i să nu mai arunce plastic oriunde, subliniind importanța colectării selective a deșeurilor și a protejării mediului înconjurător pentru bunăstarea generațiilor viitoare.
Zonele în care s-a desfășurat acțiunea de ecologizare au cuprins întregul perimetru al comunei Gruiu, începând de la limita cu Palatul Snagov, trecând prin Siliștea, Sanțu și Lipia către Nuci, precum și Șoseaua Snagov – Nuci și Strada Lujerului.
”Această inițiativă, desfășurată în contextul celebrării Zilei Pământului, este un prilej de solidaritate și de acțiune comună pentru protejarea mediului înconjurător și pentru sensibilizarea comunității cu privire la importanța respectării principiilor de dezvoltare durabilă și de conservare a resurselor naturale. Prin efortul colectiv al autorităților locale, al școlii și al societății civile, comuna Gruiu demonstrează că este implicată activ în protejarea mediului și că este pregătită să adopte practici sustenabile pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți locuitorii săi și pentru mediul înconjurător”, ne-a declarat Ion Samoilă.
”Planeta versus Plasticul”
Planeta noastră, Pământ, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ, cât şi cu ocazia Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ.
Cu o tradiție începând încă din anul 1990, Ziua Pământului este marcată în România și în 2024 cu o temă de o importanță crucială: „Planeta versus Plasticul“. Această sărbătoare globală, care a câștigat popularitate în întreaga lume, își propune să atragă atenția asupra problemelor de mediu și să încurajeze acțiuni concrete pentru protejarea planetei noastre.
Tema din acest an, „Planeta versus Plasticul“, pune în lumină una dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă omenirea în prezent: poluarea cu plastic. Plasticul este omniprezent în viața noastră de zi cu zi, dar utilizarea excesivă și incorectă a acestuia a dus la consecințe devastatoare asupra mediului înconjurător.
”Prin urmare, Ziua Pământului din 2024 își propune să fie un apel la acțiune împotriva poluării cu plastic – un material care se descompune în aproape 500 de ani. Este momentul să ne confruntăm cu realitatea că plasticul reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea și echilibrul ecosistemelor noastre. Este momentul să luăm măsuri concrete pentru a reduce utilizarea plasticului, pentru a recicla mai eficient și pentru a găsi alternative sustenabile”, a semnalat viceprimarul Gheorghe Ghiulea.
Acesta a mai atras atenția că Ziua Pământului din 2024 ne amintește că fiecare acțiune contează, iar fiecare efort pentru a recicla și pentru a promova practici mai sustenabile aduce o contribuție valoroasă în protejarea planetei noastre pentru generațiile viitoare.
Eforturi la nivel mondial pentru protejarea planetei
Ziua Internaţională a Mamei-Pământ este marcată de toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în 2009. „Mama-Pământ“ este un concept antic comun în mai multe limbi şi culturi, recunoscând legătura noastră cu planeta care face posibilă existenţa omenirii.
Această zi nu înlocuieşte celebrarea Zilei Planetei Pământ, ci prin ea se doreşte o subliniere a importanţei pe care trebuie să o acordăm planetei noastre. În unele părţi ale globului pământesc, ziua se marchează în luna martie odată cu echinocţiul de primăvară.
Acţiunile pentru marcarea Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ au ca scop menţinerea unui aer mai curat, prin reducerea emisiile de gaze cu efect de seră la jumătate până în 2030 şi eliminarea totală a acestora până în 2050. „ActNow“ este deviza campaniei Naţiunilor Unite pentru acţiunea individuală privind schimbările climatice. Fiecare dintre noi poate contribui la limitarea încălzirii globale şi poate avea grijă de planeta pe care trăim. Făcând alegeri care au efecte mai puţin dăunătoare asupra mediului, putem fi parte din soluţie şi putem influenţa schimbarea, se arată pe pagina ONU, www.un.org/.