La Cornetu, dezbatere pentru elevi

Invitaţia profesoarei Gabriela Tănase de a participa la o discuţie cu elevii din clasele terminale ale şcolii din Bragadiru a plăcut tuturor astfel că, în faţa copiilor s-au aşezat: avocatul Valeriu Cristian Mardale, inspectorul la IPJ Ilfov, Alina Gavrilă, specialistul în marketing şi vânzări de la „Clubul Aviatorilor”, Andra Stoica, pilotul George Muscalu, medicul de familie, Victoria Minu, hair stylist-ul Luminiţa Miorcăneanu, farmacistul, Aurelia Drăgoi, notarul public, Liliana Anghel, Daniela Sima, directorul Şcolii gimnaziale nr. 1 din Cornetu şi ziaristul reprezentat din partea Jurnalului de Ilfov de semnatara acestor rânduri.

Motivul propus de profesoara Gabriela Tănase a fost pe de-o parte înlăturarea anumitor mituri care circulă în jurul unei profesii şi, de pe altă parte, a ajutorării copiilor aflaţi înaintea alegerii viitoarelor meserii prin prisma examenului la liceu.

Să fii avocat implică foarte mult studiu, a spus copiilor avocatul Cristian Mardale, susţinând că avocatura nu lasă loc mediocrităţii şi că de valoarea profesională a fiecărui pledant la bară depinde viaţa lui şi a familiei, depinde numele şi renumele avocatului, că este o profesie fără ore fixe şi că un bun avocat trebuie să fie flexibil şi susţinut moral de familie.

„În orice profesie e nevoie de tact şi să-ţi placă ceea ce faci, dar în meseria de poliţist trebuie să acorzi atenţie şi la ceea ce faci în timpul liber”, a spus copiilor inspectorul de poliţie Alina Gavrilă. Amintind că a fi poliţist, înseamnă cinste şi corectitudine, Alina Gavrilă a povestit că un poliţist trebuie să fie 24 de ore din 24 la dispoziţie, că nu poate părăsi localitatea şi nici ţara atunci când doreşte. „Vă încurajez să faceţii ceea ce vă doriţi, să alegeţi locul şi cariera care vă defineşte”, le-a urat copiilor Alina Gavrilă.

Spunând că zbor poţi face şi de la birou, Andra Stoica, absolventă a Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, a deschis o altă perspectivă elevilor atraşi de avioane, iar ideea zborului a fost nuanţată de pilotul George Muscalul de la compania Tarom.

„Pentru a deveni piloţi, trebuie să ştiţi bine matematică, fizică şi limba engleză. Restul este…muncă” afirmă George Muscalu care, la 28 de ani, este pilot de linie de 5 ani.  Devoalând copiilor că, într-o cabină de zbor, comandantul este cel care ocupă scaunul din stânga, iar copilotul este cel din dreapta, George Muscalu a spus elevilor că un pilot nu-şi poate permite să iasă „la o bere” cu prietenii, nu-şi poate permite să stea treaz până la 3 dimineaţa dacă are zbor a doua zi şi că, în general, pe lângă întâlnirea cu norii, există „mormane de cărţi” pe care un pilot trebuie să le citească mereu şi mereu.

Desigur că un pilot de lung-curier poate sta şi 2-3 zile în oraşul de destinaţie după un zbor de 16 ore şi că există timp şi pentru vizite sau cumpărături, dar, înainte de toate, pilotul trebuie să se odihnească pentru zborul de întoarcere, a mai adăugat tânărul pilot George Muscalu pentru care Boeingul 737 este casa lui.

„Sunt 12 ani concreţi de studii absolut necesare pentru a deveni medic”, a confirmat medicul de familie, Victoria Minu, adăugând că, în cariera oricărui medic urmează o viaţă întreagă de studiu. Un medic nu poate fi medic dacă nu are dorinţa de a face bine celorlalţi, dacă nu are dragoste de oameni, răbdare şi înţelegere.

Hair-stylistul Luminiţa Miorcăneanu a spus că în meseria ei este nevoie de creativitate, multă imaginaţie, spirit de echipă şi de o bună cunoaştere a anatomiei. 

Aurelia Drăgoi, farmacist în Cornetu, a atras atenţia că şi pentru a deveni farmacist baza se pune în şcoala generală. Sunt multe meserii şi domenii de activitate în care un farmacist poate activa, ca de exemplu în criminologie, în cercetare, în industria cosmeticelor.

Fără studiu continuu al legislaţiei, meseria de notar nu ar fi corect făcută, consideră notarul public, Liliana Cerasela Anghel care a spus copiilor că şi-a ales profesia datorită tatălui. Liliana Anghel i-a invitat pe copii să viziteze biroul notarial pe care îl alre de 6 ani la Cornetu şi astfel ei să ia contact direct cu atmosfera.

Cam aceasta a fost prima întâlnire de descoperire a unor meserii şi, chiar dacă toţi elevii visează să ajungă medici şi ingineri, nu trebuie să uităm că şi un bucătar bun contribuie la fericirea celor din jurul lui, că un electrician bun asigură o viaţă confortabilă, dar că, niciuna dintre meserii nu poate fi exercitată fără învăţătură. Sună a slogan, dar viaţa a demonstrat că este adevărat.